Μιντιακός ολοκληρωτισμός στην ενημέρωση

Του Βαγγέλη Σπυριδωνίδη στην ιστοσελίδα infolibre/  για την ανεξάρτητη ενημέρωση και επικοινωνία

 Ισοπεδώνουν την ελευθερία και την ενημέρωση. Σε εξέλιξη το σχέδιο εκφοβισμού και εξαπάτησης της κοινωνίας από κυβέρνηση, εκδότες, καναλάρχες και δημοσιογράφους.

«Οι πουλημένοι δημοσιογράφοι αναλαμβάνουν το ρόλο εκτελεστή απέναντι σε οποιαδήποτε διαμαρτυρία, σε οποιονδήποτε αντιδρά ή αγωνίζεται. Όταν δεν μπορούν να αποσιωπήσουν ένα γεγονός, βάζουν μπροστά τη μηχανή της συκοφαντίας, ανασκευάζοντας την πραγματικότητα με τη δημιουργία των ‘εχθρών’». Πάκο Ιγνάσιο Τάιμπο ΙΙ, «Η σκιά της σκιάς»

Με αφορμή την πανδημία, η ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει εξαπολύσει εδώ και ένα μήνα μια απίστευτη τρομοκρατία κατά της κοινωνίας, με στόχο την υποταγή της. Μέσα από τους μηχανισμούς της βομβαρδίζει καθημερινά τους -ευρισκόμενους σε αναγκαστικό εγκλεισμό- πολίτες με τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μηνύματα, υπερτονίζοντας την ατομική ευθύνη, για να συγκαλύψει τις δικές της νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιλογές, τις αδυναμίες, αστοχίες και ελλείψεις στην αντιμετώπιση του κορονοΐού.

Και επέλεξε σαν όπλα την προπαγάνδα περί ατομικής ευθύνης και τον περιορισμό, με τρόπο που σε περίπτωση καλής έκβασης να δρέψει τις δάφνες και στην περίπτωση πολλών θυμάτων να μεταφέρει την ευθύνη στους «απείθαρχους» πολίτες.Στην προσπάθεια αυτή έχει όχι μόνο ως συνεργάτες και συμπαραστάτες, αλλά στην κυριολεξία ως μπροστάρηδες, τους εκδότες, τους καναλάρχες και δυστυχώς πολλούς δημοσιογράφους.

Αυτό που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα στις περισσότερες εφημερίδες και στη συντριπτική πλειοψηφία των τηλεοπτικών καναλιών δεν είναι δημοσιογραφία, δεν έχει σχέση με το κοινωνικό αγαθό της ενημέρωσης. Είναι βιασμός της πραγματικότητας, είναι ένας οχετός προπαγάνδας. Η κοινωνία παρακολουθεί αποσβολωμένη να εξελίσσεται μπροστά της μια καρικατούρα «ορμπανικής» διακυβέρνησης, ένας μιντιακός ολοκληρωτισμός, που ακρωτηριάζει τη δημοκρατία ισοπεδώνοντας την ελευθερία και τον πλουραλισμό της ενημέρωσης. Με το αζημίωτο, βεβαίως.

Η κυβέρνηση, μαζί με τους ως άνω πρόθυμους φίλους της, της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης συμπεριλαμβανομένης, έχουν απλώσει ένα τεράστιο δίχτυ, έχουν στήσει ένα παραμάγαζο μαζικής εξαπάτησης της κοινωνίας. Από τη μια εμφανίζεται φειδωλή, υποστηρίζει ψευδώς ότι δεν διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια για να ενισχύσει και να προστατεύσει τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής -γιατρούς, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό-, ούτε για τεστ, για εργαστήρια και υγειονομικό υλικό, ούτε για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, κι από την άλλη με περισσή ευκολία μοιράζει 11 εκατομύρια ευρώ στους ιδιοκτήτες ΜΜΕ. Και μόνο απ’ αυτή την ενέργεια γίνεται αντιληπτή η επικίνδυνη ιδεοληψία της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δίνει 11 εκατομμύρια ευρώ στα ΜΜΕ για να εξαπατούν την κοινωνία ενώ δεν δίνει αντίστοιχο ποσό στο ΕΣΥ, για να σώζει ζωές!
Επίσης, με την ίδια ευκολία προχώρησε, χωρίς καν να της ζητηθεί από τους μιντιάρχες, σε ακόμα μία ενέργεια που αποδεικνύει περίτρανα τη σχέση διαπλοκής μαζί τους. Τους απάλλαξε από την υποχρέωση καταβολής 21 εκατομμυρίων ευρώ, που είναι η δόση του 2020, για την περίφημη αδειοδότηση των τηλεοπτικών αδειών…

Βλέπετε, η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη ξέρει να ανταμείβει τους εκδότες και καναλάρχες και τους πιστούς σ’ αυτήν δημοσιογράφους. Άλλωστε, αυτοί είναι που όχι μόνο της προσφέρουν το απαραίτητο καθημερινό οξυγόνο και άλλοθι, αλλά αποτελούν και τους απαραίτητους ιμάντες μεταφοράς της βρόμικης και τρισάθλιας προπαγάνδας, κατατρομοκράτησης του λαού, από τη μια, και της αποθέωσης(!) και ηρωποίησης(!) ενός ακραίου νεοφιλελεύθερου πρωθυπουργού, από την άλλη.Δημοσιογράφοι, «πληρωμένοι-εκτελεστές» (θυμίζοντας τους οικονομικούς δολοφόνους), καθημερινά από τις εφημερίδες και τα κανάλια «εκτελούν» την πολυφωνία, την αλήθεια, την ενημέρωση, την ίδια την πραγματικότητα. Χωρίς αντίλογο, χωρίς τη διαφορετική πρόταση, γνώμη ή άποψη.

Tα δημοσιογραφικά «τσιράκια» της κυβέρνησης και της εργοδοσίας επιφυλάσσουν για τον εαυτό τους το δικαίωμα του κατόχου της μίας και μοναδικής αλήθειας. Διχαστικοί, ανάλγητοι απέναντι στη χειμαζόμενη κοινωνία και κυρίως απέναντι στους αδύναμους, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Πάνω απ’ όλα, όμως, αργυρώνητοι και εξωνημένοι.

Σ΄ αυτή την… ορμπανικού τύπου ενημέρωση, αισθάνονται ότι αυτοί, και αποκλειστικά αυτοί, έχουν μόνο δικαιώματα και καμία υποχρέωση έναντι της κοινωνίας. Αυτοί μπορούν να γράφουν και να αναμεταδίδουν, να παραπληροφορούν με ανενδοίαστο τρόπο, να στοχοποιούν και να συκοφαντούν εκείνους που διαφωνούν μαζί τους.

Έχουν αποδυθεί με λύσσα σε μια μονότονη και ολοένα εντεινόμενη προσπάθεια, προκειμένου να επιβάλουν στον κόσμο το προφίλ του πρωθυπουργού ως ηγέτη τεράστιου βεληνεκούς, αγγίζοντας -ενίοτε δε ξεπερνώντας- τα όρια της γελοιότητας.

Προς επίρρωση των ως άνω, δείτε αναφορές στον Μητσοτάκη ως νέο Τσόρτσιλ(!), ως Μωυσή(!), ακόμη και ως Μεσσία(!).

Βεβαίως, στην Ελλάδα κανείς δεν έχει πλέον κάποια αυταπάτη για το πώς λειτουργεί και ασκείται η δημοσιογραφία στα συστημικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Εξαπάτησης), της ΕΡΤ συμπεριλαμβανομένης. Οι «πουλημένοι» γραφιάδες, αφενός, εξαφανίζουν από τα κανάλια και τα έντυπα των επιχειρηματιών, εφοπλιστών, καναλαρχών αφεντικών τους τα μείζονα, τα σημαντικά, τα ζέοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η κοινωνία, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αποκλεισμένοι. Αφετέρου, επιτίθενται -σαν αγέλη τσακαλιών- σε όποιον προσπαθεί να καταρρίψει το σαθρό επικοινωνιακό αφήγημά τους περί συναίνεσης της κοινωνίας στην εφαρμοζόμενη αντιλαΐκή πολιτική. Λοιδορούν και απαξιώνουν οποιονδήποτε αντιδρά, αγωνίζεται και διεκδικεί.

Την ίδια ώρα και στα μουλωχτά, η εργοδοσία συνεχίζει να απολύει και να αυθαιρετεί ασυστόλως, εκμεταλλευόμενη την κατάσταση και τις ευεργεσίες της κυβερνητικής πολιτικής. Τα δωράκια προς τα συμφέροντα (ιδιοκτήτες ΚΕΚ, μεγάλοι κλινικάρχες κλπ.) πάνε κι έρχονται.

Το ότι η δημοσιογραφία στην Ελλάδα νοσούσε εδώ και δεκαετίες αποτελεί… κοινό μυστικό, και όχι μόνο στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Δυστυχώς όμως, με αφορμή την πανδημία κατέστη ορατό διά γυμνού οφθαλμού πως ο κατήφορός της, για πολλούς εκπροσώπους της μιντιακής διαπλοκής, δεν έχει τέλος.

Δημοσιογράφοι «υπαλληλίσκοι, δούλοι φαιδροί», παρακοιμώμενοι όλων των εξουσιών, κουνούν με περίσσιο θράσος το δάχτυλο στην κοινωνία και σ’ όσους αντιστέκονται.

Εξαφανίζουν από τις τηλεοράσεις και τις εφημερίδες την περιστολή των ατομικών ελευθεριών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Τις απολύσεις, τη φτώχεια, τον εργασιακό μεσαίωνα. Απαγορεύουν την άσκηση κριτικής των θιγομένων απέναντι στην ανάλγητη και αντιλαΐκή πολιτική των κυβερνώντων. Αποκλείουν τις φωνές, τις κραυγές και τις αγωνίες της κοινωνίας.

Απαγορεύουν διά ροπάλου τον έλεγχο της εξουσίας. Έχουν -και το αποδεικνύουν καθημερινώς- αλλεργία στις διεκδικήσεις, τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες. Καλλιεργούν τον διχασμό, την πόλωση, τη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό.

Είναι οι ίδιοι που βρίσκουν χρόνο να αναδεικνύουν, χωρίς ίχνος ντροπής, ρεπορτάζ σε ειδήσεις και πολιτικές εκπομπές για το κούρεμα(!) του κυβερνητικού εκπροσώπου, τους δικέφαλους, τους τρικέφαλους και την αρρενωπότητα ενός υφυπουργού…

Την ώρα που πλήττονται ευθέως η πολυφωνία, η ενημέρωση, ο διάλογος, ως δημόσια αγαθά και απαραίτητα συστατικά της δημοκρατίας (έστω της αστικής), αυτοί ασχολούνται με το πώς θα οργανώσουν επιχείρηση(…) για να έρθει στην Ελλάδα το… άγιο φως!

Μπροστά σ’ αυτόν τον μιντιακό ολοκληρωτισμό εξαπάτησης και χειραγώγησης, τα μέτρα του φασίστα Ορμπάν βλέπουν λαχανιάζοντας την πλάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη!

Θα διακινδυνεύσω μια πρόταση: Είναι καιρός, νομίζω, οι δημοσιογράφοι-υπηρέτες του βρόμικου μιντιακού κατεστημένου, τα προκεχωρημένα φυλάκια της κυβερνητικής προπαγάνδας, να μπουν τάχιστα, προς ανάρρωση, σε θαλάμους αρνητικής… προπαγανδιστικής πίεσης. Για το καλό της δημοσιογραφίας και της κοινωνίας!

ΥΓ.: Αφιερωμένο στα «παπαγαλάκια», στα λαμόγια και σε κάθε είδους μιντιακά τσιράκια…

Με τα παρακάτω λόγια και σε ένα μόλις λεπτό, η Emily Maitlis, παρουσιάστρια του BBC, μπόρεσε να περιγράψει όλες τις ανισότητες που φέρνει στην επιφάνεια η πανδημία του κορονοϊού. 

«Η γλώσσα που χρησιμοποιείται για τον κορονοϊό μπορεί να μοιάζει κοινότυπη και παραπλανητική. Δεν επιβιώνεις της αρρώστιας αν έχεις σθένος και δύναμη χαρακτήρα, κι ας το λένε αυτό οι συνεργάτες του πρωθυπουργού. Η ασθένεια αυτή δεν είναι ένας τρομερός ισοπεδωτής, δεν τη βιώνει το ίδιο ένας φτωχός κι ένας πλούσιος. Αυτό είναι ένας μύθος που πρέπει να διαλυθεί. Όσοι αυτή τη στιγμή υπηρετούν στην πρώτη γραμμή, οι οδηγοί των λεωφορείων, όσοι γεμίζουν τα ράφια στα σούπερ μάρκετ, οι νοσοκόμες, όσοι εργάζονται σε γηροκομεία, είναι περισσότερο εκτεθειμένοι και είναι αυτοί που παίρνουν τους μικρότερους μισθούς. Είναι αυτοί που έχουν πιο πολλές πιθανότητες να κολλήσουν τον ιό. Όσοι μένουν σε πολυκατοικίες και μικρά διαμερίσματα θα δυσκολευτούν πιο πολύ στην καραντίνα. Όσοι κάνουν χειρωνακτικές δουλειές δεν θα μπορέσουν να δουλέψουν από το σπίτι. Αυτή η πανδημία έχει τεράστιες διακλαδώσεις όσο αφορά την κοινωνική πρόνοια, και το θέμα της κοινωνικής πρόνοιας έχει τεράστιες διακλαδώσεις για τη δημόσια υγεία».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *