Μια ιστορία για το Τατόι: Ω, τι ωραίο πλιάτσικο!

Αναδημοσίευση από τη σελίδα της στο fb, γράφει η Margarita Syngeniotou

8 ώρ.  · Ας πούμε μια ιστορία για το Τατόι. Η ιστορία αυτή βασίζεται μόνο σε δημοσιευμένα γεγονότα, δεν υπάρχει κανενός είδους εσωτερική πληροφόρηση, απλώς να βάλουμε σε μια σειρά μερικά πράγματα:

– Το 1990 μεταφέρονται στο Τατόι όλοι οι θησαυροί από όλες τις “βασιλικές” οικίες. Μια κρατική επιτροπή αναλαμβάνει την καταγραφή τους με πολλές δυσκολίες. Μάλιστα κάποια στιγμή καταγγελεται μια κλοπή, η οποία δεν διερευνηθηκε ποτέ επαρκώς. Τότε είχαν κλαπεί κυρίως πίνακες και έργα Τέχνης. Εν τω μεταξύ ο Γκλυξμπουργκ κάνει αίτηση για να πάρει τα προσωπικά του αντικείμενα (την “οικοσκευή” του) η οποία του χορηγείται από την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και το 1991 μεταφέρει εκατοντάδες κιβώτια, με ασαφές περιεχόμενο. Το Τατόι ουσιαστικά “γδύθηκε” από αντικείμενα αξίας. Αρκετά χρόνια αργότερα πολλά από αυτά βρέθηκαν να δημοπρατουνται από τον οίκο Christie’s.


– Το 2003 το κτήμα περνάει επίσημα στο δημόσιο, δίνοντας μία γενναία αποζημίωση στον Γκλιξμπουργκ, απότοκο μιας συμφωνίας που είχε κάνει με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, η οποία αν και ακυρώθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου, έδωσε πάτημα στον Γκλιξμπουργκ να διεκδικήσει δικαστικά την αποζημίωση. Έκτοτε το φιλέτο αυτό γίνεται αντικείμενο πόθου διαφόρων “επενδυτών”.

– Το 2010 δημιουργείται ο “Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου”. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα τους ήταν απλώς μια ομάδα στο FB, μια οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών, που μετασχηματιστηκε σε σύλλογο. Αξιοπρόσεκτη η πορεία μιας ομάδας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που έφτασε στο σημείο να κάνει το 2020 την υπουργό Πολιτισμού να τσακιζεται να βγάζει δελτία τύπου για να απολογηθεί για την παραμικρή τους αντίδραση. Αλλά αυτά θα τα πούμε στη συνέχεια.

– Το 2019 γίνεται υπουργός Πολιτισμού η Λίνα Μενδώνη, η οποία αμέσως κάνει σαφές το ενδιαφέρον της για την υπόθεση του Τατοΐου. Μας βομβαρδίζει με δελτία τύπου για το παραμικρό, για τις βασιλικές αμαξες, τα αυτοκίνητα, το χαμένο κασπώ που βρέθηκε, τα ξυδιασμενα κρασιά, χτίζοντας μεθοδικά πολιτιστικό περιεχόμενο για το Κτήμα, ενώ όλοι ξέρουμε ότι τα σημαντικά κειμήλια έχουν κάνει φτερά εδώ και χρόνια. Εντύπωση, όμως, προκαλεί το ότι, ενώ κατά κανόνα το ΥΠΠΟ απαντά εριστικα στους επικριτές του, στην περίπτωση των Φίλων Κτήματος Τατοΐου είναι απολογητικο και σπεύδει να δώσει εξηγήσεις για τα πάντα.

– Εδώ και κανέναν χρόνο δίνονται δειλά στη δημοσιότητα σχέδια για την ανάγκη ανάπλασης του τόσο σημαντικού μνημείου. Φυσικά το θέμα δεν είναι το “μνημείο”, αλλά το φιλέτο γης, το οποίο όμως έχει πολλούς περιορισμούς χρήσης γης. Δίνεται, μάλιστα, πληροφορία για την ίδρυση μιας Εταιρείας Ειδικού Σκοπού, η οποία θα υλοποιήσει την δημιουργία ενός μεγάλου τουριστικού πάρκου και θα αναλάβει την εκμετάλλευσή του. Μάλιστα το ΥΠΠΟ έχει ζητήσει 49 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης για την επένδυση. Καμία πληροφορία δεν έχουμε, όμως, για τη σύνθεση της εταιρείας αυτής. Θυμίζω εδώ ότι, όταν ο Λαμπράκης έφτιαξε το Μέγαρο Μουσικής με κρατικό χρήμα, έφτιαξε τον Σύλλογο Φίλων Μουσικής, ο οποίος ανέλαβε την διαχείριση (και όλοι θυμόμαστε πώς κατέληξε αυτό)

.- Τον Μάιο του 2021 το ΥΠΠΟ μαζί με το υπουργείο ΠροΠο εκπονούν λεπτομερές σχέδιο πυρασφάλειας για το Κτήμα. Υπογειοποιηση καλωδίων, ζώνες πυρασφάλειας, καθαρισμός κλπ. Δυστυχώς δεν υπήρξε ίδια μέριμνα για την υπόλοιπη περιοχή.

– Πριν δύο μέρες ξεσπάει μεγάλη πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη. Αν και σε συνθήκες άπνοιας και με το αεροδρόμιο σε κοντινή απόσταση, η πυρκαγιά εξαπλώνεται. Η τακτική της κυβέρνησης είναι εκκένωση της περιοχής ώστε να μην υπάρξουν νεκροί, αλλά να αφήσουν την πυρκαγιά να κάνει τον κύκλο της. Αποτέλεσμα ήταν να καεί ένα τεράστιο κομμάτι του Εθνικού Δρυμου, αλλά ευτυχώς το Κτήμα ήταν καλά θωρακισμένο και σώθηκε.

Την επόμενη μέρα το ΥΠΠΟ με νέο δελτίο τύπου καθησυχάζει την αγωνία των πολιτών για τα βασιλικά κρασιά. Ήταν ασφαλή.Κι όπως λένε σε όλα τα σωστά σήριαλ, to be continued…

#ω_τι_ωραιο_πλιατσικο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *