«Μαύρο» στη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΣΗΕΑ  

Της Μ. Παπαχριστούδη στη στήλη Πισω απο τις καμερες στο κυριακάτικο ΠΡΙΝ

Protovoulia_gia_tin_Anatropi_LOGO-2

Την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη, περίπου 4.000 δημοσιογράφοι καλούνται να συμμετέχουν στις εκλογές για την ανάδειξη των νέων οργάνων της Ένωσης Συντακτών, του ΔΣ και των δυο πειθαρχικών συμβουλίων. Δεν μιλάμε για εκλογές στο «σωματείο», γιατί τα δυο προηγούμενα χρόνια αυτός ο χαρακτηρισμός εξαφανίστηκε από την πλειοψηφία στο ΔΣ, τις δυνάμεις δηλαδή που πρόσκεινται σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η συνδικαλιστική-πολιτική γραφειοκρατική συμμαχία κατάφερε να μετατρέψει την ΕΣΗΕΑ σε μια ένωση που μοιάζει με… ανώνυμη εταιρεία, με ενεργούς τους μηχανισμούς εξυπηρέτησης συμφερόντων των εργοδοτών, αλλά και των πολιτικών –κομματικών εκφραστών της εξουσίας.

Λειτούργησε και διαχειρίστηκε την ΕΣΗΕΑ ως τροχονόμος στη διατήρηση του εργασιακού εφιάλτη στα ΜΜΕ, εξυπηρετώντας μόνο στενά παραταξιακά και προσωπικά ρουσφέτια, διακρίθηκε στις δημόσιες σχέσεις με κρατικούς και θεσμικούς φορείς. Κυρίως, παρενέβη και έσβησε τις όποιες μικρές εστίες αντίστασης και διεκδικήσεων ξέσπασαν στα ΜΜΕ, όπως συνέβη με τις απεργίες στον ΣΚΑΙ, τις κινητοποιήσεις στον δημοτικό σταθμό του Αθήνα 9,84, αλλά και στα κυβερνητικά μέσα Κόκκινο 105,5 και Αυγή. Επέβαλλε σιωπητήριο και κατεύνασε για λογαριασμό των εργοδοτών τις ανησυχίες των εργαζομένων σε Alpha και Star  μετά την εξαγορά του πρώτου από τον όμιλο Βαρδινογιάννη.

Η ίδια πλειοψηφία, που λειτουργούσε με ένα ιδιότυπο σύστημα ανταλλαγών και αλληλοϋποστήριξης, επιχείρησε να βάλει ταφόπλακα και στο δικαίωμα της ενιαίας και καθολικής (για όλα και για όλους) συλλογικής σύμβασης, ξεκινώντας από τα δημόσια ΜΜΕ. Υπέγραψε το διαχωρισμό της σύμβασης σε δυο ξεχωριστά κανονιστικά πλαίσια, μια υπουργική απόφαση για τους μισθούς και μια συμφωνία για τα θεσμικά. Είναι αυτή η πλειοψηφία που επέβαλλε την αλλαγή χαρακτήρα στον οργανισμό ασφάλισης τον ΕΔΟΕΑΠ, εξαφανίζοντας τον χαρακτήρα του ως «ταμείο πρόνοιας και αλληλεγγύης», που άνοιξε την κερκόπορτα στους ιδιοκτήτες των καναλιών συναινώντας στη συμμετοχή τους και μάλιστα με δικαίωμα βέτο στη διοίκηση του ταμείου.

Όλα τα παραπάνω συνεχίζουν να τα υπερασπίζονται οι τρεις παρατάξεις που εκφράζουν τη συγκυβέρνηση στον χώρο των ΜΜΕ (δύο της ΝΔ και μία του ΣΥΡΙΖΑ) στη λογική της δήθεν σωτηρίας τους! Με εργαζόμενους χωρίς κανένα απολύτως εργασιακό δικαίωμα, χωρίς αξιοπρέπεια, με απαξιωμένη τη δημοσιογραφική εργασίας, φιμωμένους, υποταγμένους στην παραγωγή και αναπαραγωγή προπαγανδιστικής παραπληροφόρησης.

—–

 

Η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή συμμετέχει στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ με ένα μαχητικό ψηφοδέλτιο 19 αγωνιστών, δίνοντας τη μάχη της ανπυπακοής στη λογική της αποδοχής ότι τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει στο χώρο των ΜΜΕ. Οι μικρές εστίες που άναψαν την προηγούμενη διετία μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλες μάχες, αρκεί οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι να απαιτήσουν και να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, να έχουν φωνή στη δουλειά τους.

Μονόδρομος για να συμβεί αυτό είναι οι μάχες για την κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων και καθολικής συλλογικής σύμβασης, ενιαία ασφάλιση και αναβαθμισμένες παροχές υγείας, κατοχύρωση της επαγγελματικής ανεξαρτησίας από τα κέντρα εξουσίας, πολιτικά και οικονομικά, διεκδίκηση πνευματικών δικαιωμάτων. Αν σε κάθε ΜΜΕ, εφημερίδες, τηλεόραση, ραδιόφωνο και Διαδίκτυο, οι δημοσιογράφοι αυτόνομοι και ανεξάρτητοι διεκδικήσουν την υπεράσπιση της αλήθειας της κοινωνίας απέναντι στην ενσωματωμένη δημοσιογραφία και την κατευθυνόμενη παραπληροφόρηση.

Στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ μετέχουν συνολικά οκτώ παρατάξεις με 406 υποψήφιους. Όλες τις προηγούμενες ημέρες έγινε αγώνας δρόμου από τις σύμμαχες, μέχρι σήμερα, συνδικαλιστικές δυνάμεις να ξεπεράσουν τους 80 υποψήφιους και να συμπεριλάβουν στα ψηφοδέλτια τους «αστέρες» της τηλεόρασης. Η λογική της εξυπηρέτησης συμφερόντων αποτυπώνεται σε μεγάλο βαθμό και στα ψηφοδέλτια τους. Κόντρα σε αυτή την πρακτική η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή θα δώσει τη μάχη των εκλογών ως δύναμη ανυπακοής και αντίστασης.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *