Κρατικοδίαιτα μίντια, με τη βούλα και της Κομισιόν

Ματίνα Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου

Ο χαρακτηρισμός «κρατικά μίντια», που αναφέρεται σε όσα λειτουργούν μόνο χάριν της διαρκούς χρηματικής ενίσχυσης από το κράτος, ισχύει πλέον για το σύνολο των ΜΜΕ στη χώρα μας. Μετά και την έγκριση του «ελληνικού προγράμματος» στήριξης εντύπων, περιφερειακών Μέσων και ραδιοφωνικών σταθμών ύψους 20 εκατ. ευρώ, από τις υπηρεσίες των περίφημων θεσμών της ΕΕ, αναμένεται η έκδοση των σχετικών αποφάσεων από το αρμόδιο υφυπουργείο του μεγάρου Μαξίμου για τη διανομή των ποσών ανά κατηγορία και ανά Μέσο. Το «πακέτο» περιλαμβάνει και την πληρωμή από κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού των χρεών περιφερειακών μίντια από το 2017 ως και το 2020 για την εργοδοτική εισφορά του 2% υπέρ του ασφαλιστικού ταμείου των ΜΜΕ, τον ΕΔΟΕΑΠ.

Ως το 2019, βεβαίως, δεν υπήρχε κορονοϊός, αλλά αυτό είναι μια μικρή… λεπτομέρεια στις σχέσεις διαπλοκής της κυβέρνησης με εκδότες και καναλάρχες. Για να μην αμφισβητηθεί δε η πληρωμή των χρεών ασφαλιστικής εισφοράς ως «κρατική ενίσχυση», η κυβέρνηση έβαλε την ταμπέλα της πανδημικής κρίσης και η δωρεά εγκρίθηκε. Εξάλλου, εκλογές έρχονται (κάποια στιγμή) και για το Μαξίμου είναι κρίσιμο να μπορεί να ελέγξει χωρίς παράπονα το σύνολο του μέσων ενημέρωσης και στην υπόλοιπη Ελλάδα, εκτός Αθηνών. Εννοείται πως η ανάληψη των χρεών για τις περιφερειακές επιχειρήσεις ΜΜΕ γίνεται χωρίς κριτήρια και έλεγχο για θέσεις εργασίας και τις εργασιακές συνθήκες.

Στο «ελληνικό πακέτο» των 20 εκατ. ευρώ συγκαταλέγονται και οι ενισχύσεις για τα έντυπα Μέσα, με τα κριτήρια να μην έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί. Ισχύει μόνο η γενική διατύπωση πως το ύψος της ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,8 εκατ. ανά εταιρεία. Πρόκειται για τη δεύτερη έμμεση κρατική ενίσχυση εφημερίδων και περιοδικών εντός του 2021, καθώς πριν λίγο διάστημα πέρασε η άμεση επιχορήγηση εφημερίδων πανελλήνιας εμβέλειας, μέσω της διανομής τους στα σημεία πώλησης. Η συνολική δαπάνη δεν έχει προσδιοριστεί στο υπουργείο Οικονομικών.


Το παραπάνω ποσό έρχεται δε να συμπληρώσει τα «πακέτα διάσωσης» της ιδιωτικής τηλεόρασης, η οποία τον τελευταίο χρόνο ενισχύεται σταθερά με ενέσεις αρκετών εκατ. ευρώ, με άμεση απευθείας χρηματοδότηση ή με έμμεση, μέσω διαφημιστικών κονδυλίων.

1 comment for “Κρατικοδίαιτα μίντια, με τη βούλα και της Κομισιόν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *