Κατά της απόφασης Slapp αγωγής στο Alterthess και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Φωτογραφία: THE COALITION AGAINST SLAPPS IN EUROPE (CASE)

ΕλΕΔΑ: Ανησυχία για το μέλλον την ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα προκαλούν οι αγωγές SLAPP

«H αντιμετώπιση της ερευνητικής δημοσιογραφίας ως απειλής και οι εκδικητικές μηνύσεις και αγωγές κατά δημοσιογράφων δημιουργούν μεγάλη ανησυχία, όχι μόνο για την παραβίαση των δικαιωμάτων τους, αλλά πρωτίστως για το μέλλον της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα» σημειώνει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σχετικά με την αγωγή SLAPP κατά του Alterthess και της Σταυρούλας Πουλημένη και την εν μέρει αποδοχή της από το δικαστήριο.

Η ΕλΕΔα τονίζει ότι η προστασία της ερευνητικής δημοσιογραφίας αποτελεί βασικό στοιχείο για την προστασία των δικαιωμάτων στη χώρα μας και καλεί την πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα προστασίας των ερευνητών δημοσιογράφων στην κατεύθυνση της σχετικής Πρότασης Οδηγίας και της Σύστασης 2022/758 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία δημόσιων προσώπων δημοσιογράφων και υπερασπιστών/τριών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες.

Ανακοίνωση σχετικά με αγωγή SLAPP κατά δημοσιογράφου και την εν μέρει αποδοχή της από το δικαστήριο

H αντιμετώπιση της ερευνητικής δημοσιογραφίας ως απειλής και οι εκδικητικές μηνύσεις και αγωγές κατά δημοσιογράφων δημιουργούν μεγάλη ανησυχία, όχι μόνο για την παραβίαση των δικαιωμάτων τους, αλλά πρωτίστως για το μέλλον της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα. Αγωγές κατά δημοσιογράφων, λόγω των ερευνών ή της κριτικής που έχουν ασκήσει σε ζητήματα δημόσιου ενδιαφέροντος, συνιστούν υποθέσεις SLAPPs (Strategic Lawsuit Against Public Participation) οι οποίες έχουν ως στόχο τον εκφοβισμό καθώς και την ηθική και οικονομική εξόντωση των εναγόμενων δημοσιογράφων.

Η αγωγή υψηλόβαθμου στελέχους της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» κατά της δημοσιογράφου του Alterthess, Σταυρούλας Πουλημένη, αποτελεί ακόμη μια τέτοια υπόθεση. Ο ενάγων ζήτησε 100.000€ ως αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης για δημοσίευμα της δημοσιογράφου με θέμα την καταδίκη στελεχών της «Ελληνικός Χρυσός» για ρύπανση του νερού στη Β. Χαλκιδική και άλλων παραβιάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα που ακολούθησαν την απόφαση, το δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι η δημοσιογράφος προχώρησε σε παράνομη επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων, εφόσον καταχώρησε την καταδίκη του στο ρεπορτάζ χωρίς να λάβει τη ρητή συγκατάθεσή του. Το δικαστήριο επέβαλε στη δημοσιογράφο την καταβολή 3.000€ για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης του ενάγοντος.

Η προστασία της ερευνητικής δημοσιογραφίας αποτελεί βασικό στοιχείο για την προστασία των δικαιωμάτων στη χώρα μας και στην Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχουμε επανειλημμένα ασχοληθεί με το θέμα παρεμβαίνοντας δημόσια με ανακοινώσεις και εκδηλώσεις. Καλούμε την πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα προστασίας των ερευνητών δημοσιογράφων στην κατεύθυνση της σχετικής Πρότασης Οδηγίας και της Σύστασης 2022/758 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία δημόσιων προσώπων δημοσιογράφων και υπερασπιστών/τριών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *