Κατά νομοσχεδίου Πέτσα όλα τα κόμματα, πολιτική απομόνωση καναλαρχών-κυβέρνησης της ΝΔ

Διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς είχαν σήμερα από το πρωί οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών Ενώσεων και Ομοσπονδιών εν μέσω της πρώτης 24ωρης απεργίας στην τηλεόραση

με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου Πέτσα.

Οι αρχηγοί όλων των πολιτικών κομμάτων δήλωσαν συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων στα ΜΜΕ, ζητώντας την απόσυρση των αντεργατικών ρυθμίσεων και ολόκληρου του δεύτερου μέρους του νομοσχεδίου που αφορά στην τακτοποίηση της τηλεοπτικής αγοράς των ολιγαρχών που κατέχουν άδεια λειτουργίας. Παρακάτω αναρτώνται οι ανακοινώσεις της ΕΣΗΕΑ για τις συναντήσεις με τους Αλέξη Τσίπρα του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Κουτσούμπα του ΚΚΕ, Φώφης Γεννήματα του ΚΙΝΑΛ, Γιάνη Βαρουφάκη του ΜεΡΑ.

Η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα

Στη συνέχεια των επαφών με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων είχαν σήμερα τηλεδιάσκεψη με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο ανέπτυξαν τις θέσεις τους και τους λόγους, για τους οποίους ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου και την έναρξη διαλόγου όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας, αφού άκουσε τις θέσεις μας, ευχαρίστησε για την πρόσκληση και μεταξύ άλλων τόνισε: «Θεωρώ ότι το νομοσχέδιο δεν απαντάει στις ανάγκες των εργαζομένων, αλλά ούτε των επιχειρήσεων. Διαβλέπω πολιτική σκοπιμότητα. Το νομοσχέδιο είναι απαράδεκτο γιατί αφορά τις ανάγκες κάποιων επιχειρηματικών συμφερόντων και είναι σύμφωνο με την ιδεολογία της κυβέρνησης, η οποία επιθυμεί την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Δημιουργεί εργαζόμενους τριών ταχυτήτων: Τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, τους εργαζόμενους με σύμβαση έργου, και τους εργαζόμενους σε συνδεδεμένες εταιρείες, δηλαδή μεταφερόμενους εργαζόμενους. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο, επιφέρει πλήγμα στη δυνατότητα υπογραφής συλλογικής σύμβασης εργασίας, ενώ δυσκολεύει και την πρόσβαση στον ΟΜΕΔ. Στο νομοσχέδιο υπάρχουν φωτογραφικές διατάξεις, που αποσκοπούν στον έλεγχο της Ενημέρωσης και για τον λόγο αυτό είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτή την προσπάθεια. Δεν είμαστε αντίθετοι με την ενίσχυση του Τύπου, αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο. Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση, ήταν 1800. Όταν φύγαμε ήταν 3000. Η στήριξη της εργασίας αποτελούσε και αποτελεί βασικό μας στόχο.

Ο Τύπος και τα ΜΜΕ είναι σε οικονομική κρίση, αλλά, επιτρέψτε μου, βρίσκονται και σε κρίση αξιοπιστίας. Η ενίσχυση των ΜΜΕ πρέπει να έχει κριτήριο την προστασία της εργασίας, αλλά και τη διαφάνεια. Δεν δεχόμαστε τις κρυφές διατάξεις και τις ενισχύσεις με τον τρόπο της «λίστας Πέτσα». Πρέπει, επιπλέον, να στηριχθούν και οι περιφερειακοί σταθμοί, γιατί εκεί υπάρχει πλήρης αδιαφορία. Ίσως, γιατί στόχος δεν είναι η ενίσχυση του πλουραλισμού, αλλά ο έλεγχος της Ενημέρωσης. Εμείς στη Βουλή, με βασικό κριτήριο τη στήριξη της εργασίας, θα καταθέσουμε δέσμη προτάσεων, αλλά περιμένουμε και από εσάς πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της αξιοπιστίας και του πλουραλισμού των ΜΜΕ. Ο αγώνας σας είναι δίκαιος και αξίζει να στηριχθεί. Θέλουμε να πετύχετε, γιατί πρόκειται για το βάθεμα της δημοκρατίας και θα στηρίξουμε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες».

Συνάντηση με τον Δημήτρη Κουτσούμπα

Τηλεδιάσκεψη με τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ κ. Δημήτρη Κουτσούμπα είχαν σήμερα το πρωί εκπρόσωποι των ομοσπονδιών και των σωματείων των εργαζομένων στο χώρο των ΜΜΕ. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τόνισαν την ανάγκη για απόσυρση του νομοσχεδίου, που θα φέρει ανεργία, προκειμένου να υπάρξει χρόνος για διάλογο.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ δήλωσε ότι στηρίζει ολόψυχα τον αγώνα μας. «Γνωρίζουμε τους κινδύνους απόλυσης και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας», τόνισε. «Εκτιμάμε ότι η πανδημία  αξιοποιείται ως πρόσχημα και ως ευκαιρία για να περάσει η κυβέρνηση νέα αντεργατικά μέτρα. Επιθυμία της, αλλά και όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών, είναι να ανασταλούν οι διεκδικήσεις των εργαζομένων. Συμφωνούμε, απόλυτα, ότι το νομοσχέδιο συνδέεται με την εντατικοποίηση και τη μείωση των θέσεων  εργασίας.».

«Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα και την απεργία σας. Να μη γίνουν απολύσεις. Θέλουμε οι εργαζόμενοι να έχουν μόνιμη και σταθερή εργασία. Να μην υπάρχουν ευέλικτες μορφές εργασίας, οι οποίες στρέφονται κατά των εργαζομένων. Να υπάρχει συλλογική σύμβαση με σταθερή και μόνιμη δουλειά. Οι εργαζόμενοι να μη γίνονται πολυεργαλεία και να δουλεύουν αποκλειστικά στην ειδικότητά τους. Ασφαλής δουλειά για όλους και μέτρα προστασίας και ασφάλειας».

Ολοκληρώνοντας ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο επιχειρείται συνολική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. «Ζητάμε να αποσυρθεί αμέσως το νομοσχέδιο. Στεκόμαστε δίπλα σας στο δίκαιο αγώνα σας».

Συνάντηση με τη Φώφη Γεννηματά

Ολοκληρώνοντας τις τηλεδιασκέψεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων συναντήθηκαν με την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής κυρία Φώφη Γεννηματά. Στην αρχή της τηλεδιάσκεψης υπήρξε αναλυτική ενημέρωση για τα προβλήματα που φέρνει το νομοσχέδιο, καθώς και για τις αντεργατικές ρυθμίσεις, τις οποίες εισαγάγει. Στη συνέχεια, η κυρία Γεννηματά πήρε τον λόγο και ανέφερε: «Είναι απα

ράδεκτο να εισάγεται σχέδιο νόμου στη Βουλή χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος. Το Κίνημα Αλλαγής θα ζητήσει να αποσυρθεί το κεφάλαιο Β του νομοσχεδίου και να υπάρξει αμέσως διάλογος όλων των εμπλεκομένων φορέων αλλά και των πολιτικών κομμάτων. Πέραν των αντεργατικών ρυθμίσεων, οφείλουμε να μιλήσουμε για την ποιότητα της Ενημέρωσης, που είναι θέμα Δημοκρατίας, καθώς πρόκειται για την έγκυρη και ακηδεμόνευτη ενημέρωση του ελληνικού λαού. Η Κυβέρνηση επιχειρεί οριζόντια επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, τώρα και στον χώρο των ΜΜΕ. Παράλληλα, όποτε βρίσκεται σε δύσκολη θέση, κάνει δωράκια στα κανάλια, με σκοπό να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη και να κρύψει τα προβλήματα, που προκύπτουν από τη διαχείρισή της».

«Το Κίνημα Αλλαγής επιθυμεί να γίνει συζήτηση για όλα τα ΜΜΕ, για τις εφημερίδες και για τα τοπικά κανάλια και βέβαια για τις εργασιακές σχέσεις. Στο κλίμα ανασφάλειας, που επικρατεί στην κοινωνία, λόγω covid, δεν θέλουμε να προστεθούν νέες πληγές. Είμαστε ξεκάθαρα απέναντι στις απολύσεις εργαζομένων. Αν δεν υποχωρήσει η Κυβέρνηση, θα εξετάσουμε πώς μπορούμε να σας στηρίξουμε στη συνέχεια του αγώνα σας».

Η συνάντηση με τον Γιάννη Βαρουφάκη

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25  κ. Γιάνης Βαρουφάκης ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση των εργαζομένων στο χώρο των ΜΜΕ και συναντήθηκε σήμερα διαδικτυακά με τους εκπροσώπους τους. Αφού πρώτα άκουσε τους λόγους, για τους οποίους πρέπει να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, το οποίο, αντί να επιλύει, δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στον χώρο των ΜΜΕ, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ξεκάθαρα την στήριξή του στον αγώνα μας.

Επιπλέον, έκανε ειδική αναφορά στους κινδύνους, που θα αντιμετωπίσουν τα επικουρικά ταμεία, καθώς θεωρεί ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η μετατροπή τους σε αμοιβαία κεφάλαια. Αυτό θα συμβεί με την κατάργηση της αλληλεγγύης των γενεών, χάριν του σχηματισμού ατομικού λογαριασμού ανά εργαζόμενο. Τόνισε, ότι το οικονομικό πρόβλημα των ΜΜΕ είναι παγκόσμιο. «Ο κ. Πέτσας, με πρόσχημα τον κορωνοϊό, επιχειρεί να κάνει όσα κάνει. Εμείς έχουμε ήδη κάνει πρόταση για 4% φορολόγηση της Google, που θα ενισχύσει τα ΜΜΕ και τους εργαζόμενούς τους και θα επανέλθουμε με την πρόταση της κυβέρνησης της Αυστραλίας. Σας υπενθυμίζω ότι η κυβέρνηση της Αυστραλίας ζήτησε από την Google να έρθει σε συμφωνία με τις εργοδοτικές και τις δημοσιογραφικές ενώσεις, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα της επιβάλει φορολόγηση, την οποία θα αποδίδει η κυβέρνηση στα ΜΜΕ και τους εργαζόμενους. Αυτό πρέπει να γίνει και με τα ηλεκτρονικά Μέσα εντός της χώρας μας».

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα της κράτησης του Julian Assange και στις απάνθρωπες συνθήκες φυλάκισής του. Κλείνοντας τόνισε, για άλλη μία φορά, την προσωπική του και άνευ όρων συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *