Και οι ενώσεις της περιφέρειας ενάντια στο νέο Οργανόγραμμα

ert-simvoulos-Η επιστολή τους προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ και τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά

Μας λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι τρεις Περιφερειακές Ενώσεις Συντακτών της χώρας, οι οποίες εκπροσωπούν πολλούς επαγγελματίες δημοσιογράφους που εργάζονται στο σύνολο των Περιφερειακών Σταθμών της ΕΡΤ (19 τον αριθμό), έχουν αγνοηθεί παντελώς από μέρους σας, σε οποιαδήποτε διαδικασία, όταν η Κυβέρνηση είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις μαζί μας, τόσο κατά την περίοδο του νέου ξεκινήματος της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, όσο και κατά την περίοδο που το θέμα συζητήθηκε στη Βουλή.
Θέλουμε να πιστέψουμε ότι πρόκειται για αβλεψία, ή λάθος των αρμοδίων υπηρεσιών σας.
Εάν πρόκειται όμως για εσκεμμένη ενέργεια, τότε μας αναγκάζετε να κάνουμε σκέψεις που δημιουργούν άσχημους συνειρμούς!
Στο δια ταύτα…
Καθόσον πληροφορούμαστε από επιστολή που σας απέστειλε η ΕΣΗΕΑ, – αφού εμείς δεν είχαμε καμία σχετική ενημέρωση από εσάς – της ζητείται να γνωμοδοτήσει σε ελάχιστες ημέρες για το Οργανόγραμμα και τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας την ΕΡΤ, κάτι που είναι αδύνατο, διότι χρειάζεται ιδιαίτερη μελέτη για να διατυπωθούν  σαφείς παρατηρήσεις.
Θεωρούμε ανήκουστο να κληθεί κάποιος να καταθέσει τις προτάσεις και παρατηρήσεις του, ενώ δεν έχει συγκληθεί σύσκεψη μεταξύ όλων των Ενώσεων Συντακτών της χώρας.
Ελπίζουμε η προτροπή μας για άμεση και εποικοδομητική συνεργασία, να γίνει το συντομότερο δεκτή από μέρους σας και μέσα στις επόμενες ημέρες να λάβουμε και την σχετική πρόσκληση για πραγματοποίηση του διαλόγου.
Ωστόσο, από μια γρήγορη εξέταση του κειμένου των 66 σελίδων, τα πρώτα εμφανή συμπεράσματα που προκύπτουν, είναι τα εξής:

⦁    Το πολυαναμενόμενο νέο οργανόγραμμα και η αποκατάσταση των 19 Περιφερειακών Σταθμών, που θα έρχονταν μέσα από αυτό το νέο σχέδιο – όπως είχε δεσμευτεί η προηγούμενη διοίκηση και μας διαβεβαίωσε και η νέα – προφανώς θα μείνει στα λόγια.
⦁    Στο προς ψήφιση οργανόγραμμα,  οι 19 Περιφερειακοί Σταθμοί της ΕΡΤ, απεικονίζονται ως ένα κουτάκι κάτω, από την αναβαθμισμένη(;) διεύθυνση (από υποδιεύθυνση) πλέον των Περιφερειακών.
⦁    Παρά το γεγονός ότι η υποδιεύθυνση γίνεται διεύθυνση, οι Περιφερειακοί Σταθμοί είναι ανύπαρκτοι, αφού δεν αναφέρονται με το όνομά τους, ως τμήματα της αναβαθμισμένης διεύθυνσης. Μπορεί οι 19 Περιφερειακοί σταθμοί να αναφέρονται ονομαστικά στην αρχή του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας, αλλά δεν καταγράφονται ως τμήματα κάτω από τη Διεύθυνση Περιφερειακών Σταθμών και αυτό είναι απαράδεκτο και μας οδηγεί σε σκέψεις για αργό θάνατο των Περιφερειακών Σταθμών.
⦁    Η απουσία ονομαστικής αναφοράς στους 19 Περιφερειακούς  Σταθμούς, μας προκαλεί έντονη ανησυχία και μας ωθεί να ζητήσουμε από τη διοίκηση τις διασφαλίσεις εκείνες που θα περιλαμβάνουν και τους 19 σταθμούς ως τμήματα της Διεύθυνσης Περιφερειακών, όπου θα γίνεται ρητή αναφορά στις προβλεπόμενες οργανικές θέσεις.
⦁    Με το παρόν σχέδιο, που σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, θα επικυρωθεί μετά το Πάσχα, η  συνέχιση της λειτουργίας των Περιφερειακών Σταθμών δεν  διασφαλίζεται  σε καμία περίπτωση. Αντιθέτως, η ύπαρξή τους απειλείται και  από το γεγονός ότι δεν προβλέπονται σχετικές οργανικές θέσεις, γεγονός που σημαίνει ότι η ΕΡΤ είναι εντελώς εκτεθειμένη στην κινητικότητα.
⦁    Το μεγάλο πλεονέκτημα της ΕΡΤ, που είναι το δίκτυο της στην Περιφέρεια, το οποίο με δυναμική και συνέπεια λειτούργησε  από την πρώτη ημέρα της  επαναλειτουργίας και μετά,  βρίσκεται ένα βήμα πριν την αποδιοργάνωσή του, αφού γραφειοκρατικές οδηγίες καταπνίγουν κάθε πρωτοβουλία και κάθε δημιουργικότητα.
⦁    Επικεντρωνόμαστε στους περιφερειακούς σταθμούς, αλλά τονίζουμε ότι κατά την άποψή μας, συνολικά το οργανόγραμμα που έρχεται προς έγκριση, βρίσκεται στον αντίποδα της οριζόντιας οργανωτικής δομής και πολυσύνδεσης που διέπει όλα τα μεγάλα δίκτυα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας διεθνώς και χαρακτηρίζεται από παρακμιακά κατάλοιπα του μακρινού παρελθόντος.

Αξιότιμε κ. Κωστόπουλε,
Ακριβώς πριν από ένα χρόνο όλες οι Ενώσεις Συντακτών της χώρας (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΠΗΤ) με κοινή επιστολή και πάλι ζητούσαμε τουλάχιστον να ενημερωθούμε εγγράφως, για τις προθέσεις της Διοίκησης, αναφορικά με την τύχη των σταθμών της Περιφέρειας που κράτησαν ανοικτή τη φωνή της ΕΡΤ, τη διετία του «μαύρου», χωρίς να έχουμε λάβει μέχρι σήμερα κάποια απάντηση! Αντίθετα, βρισκόμαστε ήδη προ της εφαρμογής ενός νέου Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας  και ενός νέου Οργανογράμματος!
Γνωρίζετε καλύτερα από εμάς ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα της ΕΡΤ είναι το μεγάλο δίκτυο δημοσιογράφων και εργαζομένων σε όλη τη χώρα και ότι οι 19 Περιφερειακοί σταθμοί, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ΕΡΤ από την  επαναλειτουργία της μέχρι σήμερα, αντίληψη που αποτυπώθηκε με την μετατροπή τους σε Πολυδύναμα Κέντρα Ενημέρωσης  (ραδιόφωνο -τηλεόραση –διαδίκτυο).

Ζητούμε επομένως και πάλι:
⦁    Να συμπεριληφθούν οι Περιφερειακοί σταθμοί στο Οργανόγραμμα της ΕΡΤ, με σαφή αναφορά σε οργανικές θέσεις ανά σταθμό.
⦁    Να αποσαφηνιστούν οι στόχοι της αξιολόγησης σε δομές που σήμερα δεν βρίσκονται στο Οργανόγραμμα.
⦁    Να παρασχεθεί στους Περιφερειακούς σταθμούς υλικοτεχνικός εξοπλισμός, για να μπορούν με αξιοπρέπεια και με τρόπο που να ανταποκρίνεται στο κύρος του δημόσιου φορέα, να κάνουν  τη δουλειά τους.
⦁    Να καλυφθούν οι ελλείψεις σε προσωπικό, με προσλήψεις και σταθερές σχέσεις εργασίας.
Καλούμε τη Διοίκηση να επανεξετάσει τις κατευθύνσεις της και να ξεκινήσει άμεσα διάλογο με όλες τις επίσημες Ενώσεις Συντακτών της χώρας για την διαμόρφωση των τελικών προτάσεών της.
Ευελπιστούμε σε  άμεσες ενέργειες σας.

Για τα Δ.Σ. των Ενώσεων Συντακτών
της Περιφέρειας

Οι Πρόεδροι

ΕΣΗΕΜΘ                      ΕΣΗΕΠΗΝ                ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε
Νικόλαος Καρράς       Κυριάκος Κορτέσης    Δημήτρης Χορταργιάς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *