Η υπόθαλψη ρατσιστών είναι έργο ΜΜΕ και δημοσιογράφων

amfissaΠίσω από τις κάμερες στο κυριακάτικο ΠΡΙΝ

 

Από τη Ματίνα Παπαχριστούδη

Τρεις ημέρες κράτησε η υπόθεση του φόνου της 13χρονης Γιαννούλας από την Άμφισσα στις σελίδες και τον αέρα των ΜΜΕ. Κι αυτές τις τρεις ημέρες το μόνο μήνυμα των επικυρίαρχων στα Μέσα ήταν η απόκρυψη του γεγονότος της στυγνής δολοφονίας της και η μετατροπή του σε τυχαίο «ατύχημα». Μέχρι και το άσχετο με την υπόθεση επιχείρημα-καραμέλα της «εγκληματικότητας των Ρομά», επιστρατεύθηκε για να συσκοτισθεί το πραγματικό γεγονός. Αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά πως τα καθεστωτικά ΜΜΕ, με όποιο τρόπο και να διαδίδουν την πληροφόρηση, έντυπα, τηλεοπτικά ή διαδικτυακά, αλλά και οι δημοσιογράφοι που εργάζονται σε αυτά είναι ταγμένοι σε μια μόνο πλευρά. Της εξουσίας των ιδιοκτητών τους και των συμφερόντων τους, ενάντια στην αλήθεια και την πραγματική ενημέρωση.

Στο φόνο της 13χρονης Ρομά υπήρξε ωστόσο ισχυρός αντίλογος στα κοινωνικά δίκτυα, επί 3 ημέρες διεξήχθη μια σφοδρή ιδεολογική μάχη κατά την οποία τα καθεστωτικά ΜΜΕ έχασαν. Εκεί αποκαλύφθηκε ότι ο 36χρονος δολοφόνος ήταν ακροδεξιός και ρατσιστής, ότι η δολοφονία ήταν συνειδητή πράξη του. Στα παραδοσιακά ωστόσο Μέσα, κυρίως στην τηλεόραση αλλά και στα μεγάλα ειδησεογραφικά sites, αυτά που παρακολουθεί η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, επιτεύχθηκε για μια ακόμη φορά η συσκότιση και εν τέλει η αποσιώπηση του φόνου. Στα παραδοσιακά ΜΜΕ κανείς από τους εργαζόμενους που είχαν διαφορετική από την εκπεμπόμενη, άποψη δεν κατάφερε να τη θέσει ή να την προβάλλει. Στα παραδοσιακά ΜΜΕ δεν έγινε, δεν γίνεται καμία απολύτως ιδεολογική μάχη, ίσως γιατί οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι έχουν εγκαταλείψει εδώ και χρόνια αυτή την –έναντι του επαγγέλματος τους- υποχρέωση.

Η επιχείρηση εξαφάνισης του εγκλήματος της 13χρονης Γιαννούλας από τα κυρίαρχα καθεστωτικά ΜΜΕ έχει πολλές ομοιότητες με την αποσιώπηση των εγκλημάτων της Χρυσής Αυγής. Οι δημοσιογράφοι σε αυτά ποτέ δεν επιχειρούν ρεπορτάζ για τέτοιου είδους επιθέσεις. Τα ΜΜΕ τους συνεχίζουν να υποθάλπτουν τους Χρυσαυγίτες με την απόκρυψη και αποσιώπιση γεγονότων, ακόμη και όταν αυτά αποδεικνύονται. Όπως συμβαίνει εδώ και μήνες με τη δίκη των μελών της Χρυσής Αυγής. Δεκάδες σημαντικά ντοκουμέντα παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα στη διάρκεια της δίκης, φωτογραφίες και βίντεο που αποδεικνύουν πως οι Χρυσαυγίτες εκπαιδεύονται στρατιωτικά υπό τα εμβλήματα των γερμανικών SS. Οι αποδείξεις αυτές δεν μεταδίδονται-προβάλλονται από κανένα καθεστωτικό ΜΜΕ. Δεν πρόκειται για «τυχαίο ατύχημα» αλλά για συνειδητή επιλογή των δημοσιογράφων που έχουν την εξουσία της επιλογής στα θέματα και στα ρεπορτάζ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *