Η «σχεδία» της γελοιογραφίας και των προσφύγων στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

γελοιοαγρίαΗ «σχεδία» συμμετέχει με το δικό της τρόπο και στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Στις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ περιλαμβάνεται μια έκθεση γελοιογραφίας για το προσφυγικό με έργα του Μιχάλη Κουντούρη.

Η έκθεση με τίτλο «made in Europe» θα φιλοξενηθεί, από το Σάββατο 4 Μαρτίου (ώρα εγκαινίων 12:00 μμ.) ώς την Κυριακή 19 Μαρτίου, στο MOB Café (Ίωνος Δραγούμη & Παπαδοπούλου 2).

«Η γελοιογραφία, πέρα από τη δύναμη του μηνύματος που έχει, έχει και το κομμάτι της ευρηματικότητας, αλλά είναι και ένας πρωτότυπος τρόπος να βάζεις ερωτήσεις, θέματα, να μπορέσεις να αναλύσεις. Υπάρχει ανταπόκριση και διάλογος από τον κόσμο.

Υπάρχουν και αντιρρήσεις, σπάνιες αλλά υπάρχουν. Εγώ θα ήθελα να τη δουν και σχολεία, μαθητές, σχολές γραφιστών. Έχεις εκεί ένα φοβερό κοινό, το οποίο είναι απαιτητικό, δύσκολο, αυθάδες και θέτει πολύ αιχμηρές ερωτήσεις. Θα το επιδιώξουμε και με τη “σχεδία” αυτό. Είναι ένας ωραίος τρόπος να κάνεις μαθήματα δημοκρατίας και αλληλεγγύης. Και επειδή η “σχεδία” είναι ένα παράδειγμα δημοσιογραφίας και αλληλεγγύης, δεν υπάρχει ωραιότερος τρόπος για να μιλήσεις». Αυτά μας έλεγε ο γελοιογράφος Μιχάλης Κουντούρης, στη συνέντευξη που μας παραχώρησε πριν από λίγους μήνες, με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου με τίτλο «made in Europe» (εκδ. «Cartoon Ark»), μια συλλογή σκίτσων γύρω από το προσφυγικό (τεύχος 43, σελ. 34-36, «Το πενάκι που καρφώνει»).
Και να που ήρθε η ώρα, αυτή η συνέργεια να πάρει σάρκα και οστά.
Η έκθεση γελοιογραφίας «made in Europe» θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, όπου και θα φιλοξενηθεί, από το Σάββατο 4 Μαρτίου ώς την Κυριακή 19 Μαρτίου, στο MOB Café (Ίωνος Δραγούμη & Παπαδοπούλου 2). Η έκθεση είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι και συνδιοργανωτής της έκθεσης.
Μια έκθεση που μιλάει, χωρίς λόγια, για την προσφυγική κρίση, την ξενοφοβική Ευρώπη, τις κοινωνίες των κλειστών συνόρων και των συρματοπλεγμάτων.
Τα σκίτσα έχουν δημοσιευτεί τα τελευταία δύο χρόνια στη «σχεδία» και στην «Εφημερίδα των Συντακτών», καθώς και, μέσα από πρακτορεία με τα οποία συνεργάζεται ο Μιχάλης, σε έντυπα και ιστοσελίδες σε όλο τον κόσμο.
Στο διάστημα των δύο εβδομάδων που θα μείνει η έκθεση στο φιλόξενο MOB Café θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από εκδηλώσεις-δράσεις, ξεκινώντας από την παρουσίαση του βιβλίου «made in Europe», την πρώτη μέρα των εγκαινίων (Σάββατο 4/3, στις 7:00 μμ.), συζητήσεις για το προσφυγικό, αλλά και για τη «σχεδία», εργαστήρια γελοιογραφίας και άλλα πολλά. Στην παρουσίαση του βιβλίου θα μιλήσουν ο ίδιος ο δημιουργός Μιχάλης Κουντούρης, ο δημοσιογράφος Απόστολος Λυκεσάς και ο διευθυντής σύνταξής της «σχεδίας» Χρήστος Αλεφάντης
Να σημειωθεί ότι ήδη η έκθεση έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό (στο Ντίσελντορφ, μάλιστα, παρουσιάστηκε στη γκαλερί του περιοδικού δρόμου της πόλης «Fiftyfifty»), αλλά και στο Ηράκλειο Κρήτης, τον περασμένο μήνα. Τον περασμένο Δεκέμβριο φιλοξενήθηκε στο μουσείο «Μαρίκα Κοτοπούλη» του Δήμου Ζωγράφου.
Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις για επισκέψεις σχολείων κ.λπ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο 23130 13605 ή στο 213 0231220, όπως και στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@shedia.gr.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *