Η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή για την ΕΡΤ

ερτ-620x350Ανακοίνωση της  Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή στην ΕΣΗΕΑ 

ΕΡΤ στην υπηρεσία της κοινωνίας και όχι έρμαιο κομματικών φέουδων

Η επαναλειτουργία της ΕΡΤ το 2015 έγινε εξαιτίας των αγώνων σημαντικού τμήματος των εργαζομένων σε αυτήν και, κυρίως, εξαιτίας της στήριξης της κοινωνίας. Η επάνοδος της ΕΡΤ ωστόσο ήρθε μέσα από το κέλυφος της ΝΕΡΙΤ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με στόχο να ξαναστήσει από “μηδενική βάση” μια ελεγχόμενη κρατική ραδιοτηλεόραση. Εξαρχής απαξίωσε τον μαζικό αγώνα της κοινωνίας ενάντια στο λουκέτο, απέρριψε χωρίς καν διάλογο τις προτάσεις που κατατέθηκαν από τους εργαζόμενους το 2014, χαρακτηριστικά θυμίζουμε το κείμενο “Ποιά ΕΡΤ θέλουμε” (http://www.ertopen.com/fakelos-ert/item/23636-%C2%ABpoia-ert-theloyme%C2%BB-keimeno-protash-ths-genikhs-syneleyshs-twn-ergazomenwn-ths-eleytherhs-aytodiacheirizomenhs-ert3).

Με αστεία προσχήματα οι διοικήσεις της ΕΡΤ, από το 2015 ως σήμερα, έριξαν σταδιακά “μαύρο” σε όλες τις εκπομπές-νησίδες για τη φωνή της κοινωνίας στα περιφερειακά Μέσα.

Τη 2ετία 2015-2017 τέθηκαν οι βάσεις για την ΕΡΤ του σήμερα, έναν οργανισμό που αντί να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον της ενημέρωσης υπέρ της κοινωνίας, υπηρετείται εσωτερικά από έναν αχταρμά περίτεχνων πολιτικών, συνδικαλιστικών και γραφειοκρατικών ισορροπιών

Στόχος και όραμα είναι η διανομή διευθυντικών θέσεων-πόστων για την καλύτερη πρόσδεση στο κυβερνητικά άρμα προπαγάνδας, η διατήρηση-ενίσχυση των αποτυχημένων χαμαιλεοντικών λογικών προσκόλλησης σε κάθε εξουσία.

Έτσι για μια ακόμη φορά στήνεται ένας τρελός χορός πολιτικής και κομματικής σύγκρουσης με έπαθλο τα “φέουδα” της ΕΡΤ υπό τον τίτλο “Δύο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα», όπου αχυρώνας η ραδιοτηλεόραση ως κοινό αγαθό δημοσίου συμφέροντος. Η μεν κυβέρνηση ταλανίζεται από ενδοκομματικές κόντρες για το ποια πλευρά, κομματική ή διοικητική, θα έχει εξουσία στη διανομή ρόλων και θέσεων. Η δε Νέα Δημοκρατία χρησιμοποιώντας όλες τις παραπάνω εσωτερικές και ενδοκυβερνητικές κόντρες, επαναφέρει πάλι με δριμύτητα τη θέση της για οριστικό λουκέτο στην ΕΡΤ.

Όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τις προσδοκίες και τις ανάγκες της κοινωνίας η οποία στηρίζει την ΕΡΤ μέσω του ανταποδοτικού τέλους. Άλλα είναι τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ:

  • Η υποστελέχωση ολόκληρων τομέων στη λειτουργία της που προήλθε από συνταξιοδοτήσεις οι οποίες και συνεχίζονται, χωρίς την ίδια ώρα να εγκρίνονται οι απαραίτητες προσλήψεις ειδικού και εξιδεικευμένου προσωπικού.
  • Οι τεχνικές ελλείψεις, οι θεσμικές ανεπάρκειες, οι ασφαλιστικές-εργασιακές εκκρεμότητες από τη διετία του «μαύρου», τις οποίες και χρησιμοποιούν οι αντιμαχόμενες πλευρές.
  • Η συνεχιζόμενη τακτική από όλες τις διοριζόμενες διοικήσεις από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την 3ετία 2015-2018, της απασχόλησης συμβασιούχων μέσα από το καθεστώς των μεικτών ή εξωτερικών παραγωγών, καθεστώς που έχει αναβαθμιστεί και χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της ενημέρωσης.

Η επίλυση των εργασιακών προβλημάτων για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ δεν γίνεται με παραινέσεις αναμονής «διοικητικών ανασχηματισμών» ή με προθέσεις για καλύτερη επαφή με τη διοίκηση. Λύνονται με την ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων και διεκδικητικούς αγώνες. Η κυβερνητική πολιτική είναι που δίνει τροφή στους υποστηρικτές του «μαύρου».

Η ΕΡΤ μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα μόνο αν κάνει το άνοιγμα στην κοινωνία υπηρετώντας  την κοινωνία και σε αυτό το στόχο καλούμε τους εργαζόμενους να πρωτοστατήσουν.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *