Η προεκλογική περίοδος επηρεάζει τις τηλεοπτικές εξελίξεις

csm_broadcastΑπό τη Ματίνα Παπαχριστούδη

Editorial, ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, τεύχος 125

Πολλές και ενδιαφέρουσες οι εξελίξεις στην αγορά της τηλεόρασης και των τηλεπικοινωνιών. Σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι παράλληλες με τα όσα συμβαίνουν και εξελίσσονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προφανώς και αναφερόμαστε στη μετάβαση στο 5G και τη χορήγηση του φάσματος των 700MHz στις τηλεπικοινωνίες έως το 2020, με δυνατότητα παράτασης τα δυο έτη. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Στην χώρα μας πανηγυρίζουμε που ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας κατάφερε τρία χρόνια μετά τον επάνοδο του τηλεοπτικού σήματος ΕΡΤ, να αποκτήσει αυτόνομο δίκτυο εκπομπής και να λειτουργήσει ως ανεξάρτητος πάροχος δικτύου, δίπλα στην ιδιωτική Digea. Γκρινιάζουμε που τα τηλεοπτικά προγράμματα της ΕΡΤ δεν εκπέμπουν ακόμη σε HD, αν και η ΕΡΤ πρώτη των πρώτων ξεκίνησε το 2011 τη δοκιμαστική εκπομπή. Την ίδια ώρα στην Ευρώπη η EBU δίνει οδηγίες για το που οφείλει να κατευθυνθεί η τηλεοπτική μετάδοση και η τηλεοπτική παραγωγή λόγω του 5G και εξετάζει την ανάπτυξη διαφόρων τεχνικών πρωτοκόλλων.

Στην Ελλάδα όμως το βάρος πέφτει σε άλλα ζητήματα, τα οποία μάλλον προκύπτουν από την προεκλογική περίοδο και όχι από τις πραγματικές ανάγκες της τηλεοπτικής αγοράς. Άλλωστε, μια γρήγορη ματιά στα όσα συμβαίνουν δείχνει πως για μια ακόμη φορά η τηλεόραση και η ψηφιακή μετάβαση αντιμετωπίζονται με όρους πολιτικούς, με όρους διαπλοκής, με όρους συμφερόντων και παρασκηνιακών διαβουλεύσεων.

Τον Ιούλιο του 2018 στάλθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Οδικός Χάρτης της απόδοσης του φάσματος στα 700ΜΗz από τον οποίο προέκυπταν και τα απαιτούμενα για την ψηφιακή μετάβαση στην τηλεόραση. Τον Οκτώβριο έπρεπε να γίνει η τροποποίηση του Εθνικού Κανονισμού ζωνών συχνοτήτων, τον Νοέμβριο έπρεπε να εκδοθεί υπουργική απόφαση για τα τεχνολογικά πρότυπα, τον Δεκέμβριο του 2018 να εκδοθεί νέος ψηφιακός χάρτης και τον ίδιο μήνα να αρχίσουν οι διαδικασίες των δικαιωμάτων χρήσης ΕΡΤ και Digea, ώστε τον Φεβρουάριο να εκδοθούν τα πλάνα μετάβασης κάτω από τα 694MHz. Όλα τα παραπάνω είναι σε δημόσια ανακοίνωση. Κι όμως τίποτε δεν έχει ακόμη συμβεί.

Αντί αυτού, τροποποιήθηκε εκ νέου ο ψηφιακός χάρτης του 2012 για να είναι δυνατή η κάλυψη απομακρυσμένων περιοχών από τη Digea και την ΕΡΤ, ψηφίστηκε τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα σε συγκεκριμένους σταθμούς να εκπέμψουν μόνοι τους από gap fillers και βρέθηκαν 24 εκατ. ευρώ για να επιδοτηθούν ιδιώτες (Cosmote-Digea) ώστε να φθάσει το ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα στις «λευκές περιοχές».

Και επειδή το κράτος, η κυβέρνηση δεν εκδίδει τις αναγκαίες κανονιστικές πράξεις, οι πάροχοι δικτύου, και η ΕΡΤ και η Digea, έχουν την πολυτέλεια να μην προχωράνε ψηφιακά. Να τρενάρουν την είσοδο του HD σήματος γιατί θα πρέπει να πληρώσουν κάτι παραπάνω, με την δικαιολογία ότι περιμένουν το DVB-T2…

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *