Η μαστροπεία της είδησης μέσα από τη μαστροπεία του Κολωνού

Το γεγονός από μόνο του είναι μεγάλο. Άνδρας, επιχειρηματίας, παράγοντας του Κολωνού, με επιρροή και ορατές σχέσεις με την τοπική εξουσία στον δήμο Αθήνας και την Εκκλησία της περιοχής, μέλος της τοπικής της Νέας Δημοκρατίας, βίαζε και εκπόρνευε κοριτσάκι ηλικίας 12 ετών, κόρη της καθαρίστριας που εργαζόταν στο κατάστημα του.

Ματίνα Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου 

Τα μέσα ενημέρωσης είχαν στα χέρια τους μια σπάνια υπόθεση. Και τι έκαναν; Απομόνωσαν από το συνολικό γεγονός δυο πρόσωπα, τον κατηγορούμενο για μαστροπεία και παιδοβιασμό Ηλία Μίχο και το 12χρονο κορίτσι.

Έστησαν τις κάμερες έξω από το σπίτι του παιδιού, άπλωσαν το αδηφάγο μάτι της κάμερας σε φρικιαστικές λεπτομέρειες του βιασμού, οι γνωστές σκουπιδο-εκπομπές δημοσίευσαν τη φωτογραφία του.

Ουσιαστικά έστησαν την εκπόρνευση της είδησης, κάνοντας τηλεοπτικό εμπόρευμα τον κατ’ εξακολούθηση βιασμό από τους «πελάτες» του συλληφθέντα, όπως αναφερόταν.

Ο κατηγορούμενος, αντιθέτως, παρουσιάστηκε με σχετική ουδετερότητα. Μέσα από τα δελτία Τύπου της αστυνομίας και τις δηλώσεις των «έκπληκτων» επαφών του σε Εκκλησία, ΝΔ, αστυνομία, δημοτική εξουσία. Μέσα σε δυο ημέρες, το μεγάλο γεγονός μεταπλάστηκε σε μια μεμονωμένη σκοτεινή βάναυση εγκληματική ενέργεια με θύμα παιδί. Αποκομμένη από το κοινωνικό πολιτικό σύστημα στο οποίο ο δράστης διέπρεπε ως «διακεκριμένος πατριώτης, φιλεύσπλαχνος επιχειρηματίας, καλός οικογενειάρχης με γυναίκα στέλεχος της δημοτικής αρχής».

Τα πρώτα ερωτήματα που προέκυψαν από την αποκάλυψη του εγκλήματος, όπως ποια είναι η προ- έλευση και πηγή των όπλων που είχε στην κατοχή του, ποιος ο ρόλος του ως επιτρόπου στις δυο ισχυρές ενορίες του Αγίου Αιμιλιανού και του Εσταυρωμένου, με σημαντική πολιτική δράση στην περιοχή του Κολωνού και ισχυρούς δεσμούς «πελατείας» με τη δημοτική αρχή του Κώστα Μπακογιάννη στον δήμο της Αθήνας, εξαφανίστηκαν στον θόρυβο της τηλεοπτικής (ανα)κατασκευής. Με καλεσμένους τους συνήθεις «πελάτες», εκφραστές του σάπιου κοινωνικού συστήματος που υπηρετεί το τηλεοπτικό θέαμα στην ελληνική τηλεόραση, αναδημιουργήθηκε ένα άλλο γεγονός, απόλυτα ελέγξιμο και διαχειρίσιμο.

Κατανοητή είναι στους γνωρίζοντες τη λειτουργία της Ένωσης Συντακτών η απροθυμία της να γίνει παρέμβαση καταδικαστική για τους δημοσιογράφους τηλεοπτικών εκπομπών που έβγαλαν στον «αέρα» τη φωτογραφία του 12χρονου κοριτσιού. Σε πλειάδα παρουσιαστών και αρχισυντακτών στηρίζεται η εκλογική πελατεία συγκεκριμένων παρατάξεων στην ΕΣΗΕΑ. Είναι, δε, τόσο στενές οι σχέσεις, που ζητάνε και την άδειά τους για την προκήρυξη απεργίας!

Μόνο μετά τη μεγάλη κατακραυγή από τον δημοσιογραφικό κλάδο κι αφού ήδη ΜΜΕ και εκπομπές καταγγέλθηκαν για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του ανήλικου παιδιού, αφού χαρακτηρίστηκαν δημόσια ως «βιαστές» της αξιοπρέπειας, εξαναγκάστηκε η ΕΣΗΕΑ να εκδώσει ανακοίνωση. Ζήτησε την απομάκρυνση των καμερών από το σπίτι της οικογένειας, αλλά δεν τόλμησε να ζητήσει την παραπομπή συγκεκριμένων δημοσιογράφων στα πειθαρχικά όργανα. Δεν το έπραξε ούτε καν το Πειθαρχικό συμβούλιο που επίσης περιορίστηκε στην ανέξοδη καταδίκη.

Η ΕΣΗΕΑ, αρμόδια για την τήρηση της δεοντολογίας στον κλάδο, προτίμησε να ζητήσει την παρέμβαση άλλων θεσμικών οργάνων, τα οποία επίσης απείχαν με εξοργιστική απάθεια. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, που έχει την αρμοδιότητα άμεσης παρέμβασης, περιορίστηκε σε μια άνευρη υπενθύμιση της διάταξης για την απαγόρευση δημοσιοποίησης στοιχείων ανηλίκων σε σεξουαλικά εγκλήματα. Λες και τα τηλεοπτικά κανάλια δεν γνώριζαν τι γινόταν…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *