Η λογοκρισία και φίμωση στην ΕΡΤ επιβραβεύεται με αυξήσεις μισθών στα στελέχη

Στην περίπτωση της ΕΡΤ, απόλυτα πια υποταγμένη στους ανθρώπους του μεγάρου Μαξίμου με κυβέρνηση της Ν.Δ, είναι αργά για ..δάκρυα. Πριν δυο χρόνια με το νόμο Λιβανίου (4779/2021) πέρασαν οι αυξήσεις σε περίπου 200 στελέχη της κρατικής τηλεόρασης με απόφαση υπουργού. Τον Μάρτιο του 2022 η διοίκηση της ΕΡΤ έκανε εισήγηση για τις αυξήσεις. Ήταν η περίοδος διαπραγμάτευσης με τους συνδικαλιστές για τη σύμβαση στα κρατικά ΜΜΕ. Οι αντιδράσεις των συνδικαλιστών για το νόμο ήταν οι συνήθεις. Επιστολές, συναντήσεις, υπομνήματα, κ.λ.π. και ούτε μια απεργιακή κινητοποίηση ή έστω απλή κινητοποίηση για τα αιτήματα των εργαζόμενων. Στο τέλος όλα τα σωματεία χειροκρότησαν δυνατά τα κουπόνια και τις διατακτικές σουπερμάρκετ. Κι αφού η ΕΡΤ στις ειδήσεις της συνεχίζει να αποκρύπτει όλες τις ειδήσεις που δεν θέλει η κυβέρνηση της ΝΔ, κι αφού οι εργαζόμενοι δεν τολμάνε ούτε κιχ να βγάλουν ή να τολμήσουν ένα ρεπορτάζ π.χ για τον ξεσηκωμό των καλλιτεχνών, ο υπουργός επιβράβευσε τα στελέχη με αυξήσεις κατά 79%! Ο διευθύνων, δηλαδή ο Κ. Ζούλας που είναι και πρόεδρος θα αμείβεται πλέον με 6.650 ευρώ. Όπως μάλιστα κατήγγειλε ο εκπρόσωπος των εργαζόμενων της ΕΡΤ στο ΔΣ, Γ. Δάρρας θεσπίζεται αμοιβή 900 ευρώ και για τους εκπροσώπους των εργαζόμενων στο ΔΣ. (όπως συμβαίνει φυσικά και στα ΔΣ της ΕΣΗΕΑ -ΕΔΟΕΑΠ, κ.λ.π). Ο ίδιος, όπως δηλώνει δεν θα λάβει αυτή την αποζημίωση (παρακάτω η δήλωση του).

Σύμφωνα με τις αποφάσεις των Θ. Σκυλακάκη και Ι. Οικονόμου οι αυξήσεις είναι: Μικτή μηνιαία αμοιβή του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, 5.100,00 ευρώ. Μικτή μηνιαία αμοιβή του Διευθύνοντος Συμβούλου, στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι πάσης φύσεως αποδοχές, καθώς και οι αμοιβές για τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. και οι νόμιμες κρατήσεις, 6.650 ευρώ. Μικτή μηνιαία αποζημίωση για τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. των τριών  μελών του Διοικητικού Συμβουλίου 2.000 ευρώ. Μικτή μηνιαία αποζημίωση των δύο μελών του Διοικητικού Συμβουλίου εκπροσώπων εργαζόμενων 900.ευρώ.

Οι αυξήσεις στα άλλα στελέχη είναι: Γενικός Διευθυντής 4.300 ευρώ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής 3.800 ευρώ, διευθυντής Υποδιευθυντής επιπέδου 1: 3.300, διευθυντής- υποδιευθυντής επιπέδου 2: 2.900 ευρώ, διευθυντής- υποδιευθυντής επιπέδου 3: 2.500

Η δήλωση του εκπροσώπου των δημοσιογράφων Γ. Δάρρα

Την ώρα που ο εργαζόμενος παίρνει, ως βοήθημα, προπληρωμένες κάρτες για αγορά τροφίμων, τα διορισμένα μέλη της διοίκησης της ΕΡΤ και οι εκλεκτοί τους ανταμείβονται με γενναίες αυξήσεις στους μισθούς τους.

Την ώρα που αρνήθηκαν έστω και να συζητήσουν την πρόταση της ΕΣΗΕΑ για 10% μισθολογική αύξηση, ως στοιχειώδη κάλυψη του πληθωρισμού, τα διορισμένα μέλη της διοίκησης της ΕΡΤ και οι εκλεκτοί τους αυξάνουν τον μισθό τους μέχρι και 79%.

Την ώρα που για τον εργαζόμενο ισχύει το ενιαίο μισθολόγιο του δημοσίου, για τα διορισμένα μέλη της διοίκησης της ΕΡΤ και τους εκλεκτούς τους ισχύουν οι μισθοί της αγοράς.

Την ώρα που ο εργαζόμενος διεκδίκησε αξιοπρεπή αύξηση στο μισθό του, δεν βρήκαν τρόπο να παρακάμψουν το ενιαίο μισθολόγιο. Βρήκαν ωστόσο τρόπο για να πάρουν σημαντικές αυξήσεις τα στελέχη.

Οι νέες ΚΥΑ τις οποίες υπέγραψαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Γιάννης Οικονόμου αυξάνουν τις αποδοχές του Προέδρου, του Διευθύνοντος Συμβούλου, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και τις αποδοχές των Γενικών Διευθυντών, αναπληρωτών Γενικών Διευθυντών, Διευθυντών και Υποδιευθυντών. Προηγήθηκε η εξουσιοδότηση από το ΔΣ της ΕΡΤ που ζήτησε ο Πρόεδρος και ασκών καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου την οποία και καταψήφισα.

Επίσης ορίζεται για πρώτη φορά αμοιβή 900 ευρώ για τους εκλεγμένους εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΔΣ. Επιμένω στην διατυπωμένη και στο ΔΣ θέση μου, ότι η μοναδική οικονομική σχέση που πρέπει να έχει ο εργαζόμενος με την εταιρεία στην οποία εργάζεται είναι ο μισθός του για την εργασία που παρέχει. Ιδιαίτερα για τους εκλεγμένους εκπροσώπους των εργαζομένων, η όποια επιπλέον αμοιβή «νοθεύει» τη σχέση εργοδότη – εργαζόμενου η οποία πρέπει να είναι ξεκάθαρη. Για αυτό και δηλώνω ότι αρνούμαι να πάρω αυτά τα χρήματα.

Το ζητούμενο δεν είναι να μην αυξηθούν οι αμοιβές για τις θέσεις ευθύνης, αλλά να υπάρχουν στοιχειώδεις δικαιοσύνη και αναλογικότητα. Η αποδεδειγμένη πλέον αποτυχία του ενιαίου μισθολογίου, δεν διορθώνεται με εξαιρέσεις και διεύρυνση των ανισοτήτων. Η Κυβέρνηση πρέπει να παραδεχτεί την κατάρρευση του στην πράξη και να το αποσύρει.

Πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μισθολογικές αυξήσεις αντίστοιχες των αναγκών μας και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με θεσμικούς και οικονομικούς όρους.

Η ώρα των ανακοινώσεων έχει παρέλθει, τώρα είναι η ώρα της πράξης. Θα συναντηθούμε στους χώρους εργασίας για ενημέρωση και συντονισμό της αντίδρασης μας.

Συναδελφικά

Γιάννης Δάρρας

Εκπρόσωπος εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *