Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων παρεμβαίνει για τη δεοντολογία στα ΜΜΕ

«Τη στιγμή που σε όλο τον κόσμο, στα ΜΜΕ κυριαρχεί η κάλυψη της διάδοσης του κορωνοϊού (Covid-19), η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων ζητεί υπεύθυνη ενημέρωση και την αποφυγή δημιουργίας αδικαιολόγητου πανικού, που συντείνει στην επιδείνωση της κατάστασης.
Καθώς εμφανίζονται νέες λοιμώξεις σε όλο τον κόσμο, η ΔΟΔ πιστεύει ότι ο ρόλος των ΜΜΕ είναι να μεταδίδουν στην κοινωνία επιβεβαιωμένες, ακριβείς και στοιχειοθετημένες πληροφορίες και να αποφύγουν τον «κιτρινισμό» στην κάλυψη των γεγονότων, που μπορεί να  οδηγήσει στη δημιουργία γενικότερου πανικού και φόβου.


Ιδιαίτερη σημασία έχουν όσα αναφέρονται στον Παγκόσμιο Χάρτη Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας της ΔΟΔ,για τις καταστροφές και τις επιδημίες.  Οι αρχές που περιλαμβάνονται στο Χάρτη είναι το καλύτερο αντίδοτο ενάντια στην παραπληροφόρηση, τις ψευδείς ειδήσεις και τις θεωρίες συνομωσίας, που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο πρώτο άρθρο του Χάρτη αναφέρεται «Πρώτιστο καθήκον του δημοσιογράφου είναι να σέβεται την αλήθεια και το δικαίωμα της κοινής γνώμης να γνωρίζει την αλήθεια».
Οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ οφείλουν να καλύπτουν τα γεγονότα και να αναφέρονται σε αξιόπιστες επιστημονικές πηγές αποφεύγοντας τους καιροσκοπισμούς. Λέξεις που δημιουργούν αναταραχή και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα πρέπει να αποφεύγονται.  Επιπλέον οι δημοσιογράφοι οφείλουν να επιδεικνύουν ιδιαίτερη ευαισθησία στη διαφύλαξη της  ιδιωτικότητας των νοσούντων. Η ΔΟΔ καλεί δημόσιες αρχές και νοσηλευτικά ιδρύματα, να παρέχουν έγκαιρα πληροφορίες με διαφάνεια προκειμένου οι δημοσιογράφοι, να έχουν πρόσβαση στο σύνολο των πληροφοριών.
Ο Anthony Bellanger, Γενικός Γραμματέας της ΔΟΔ δήλωσε:  «Η ευθύνη των δημοσιογράφων απέναντι στην κοινωνία προέχει κάθε άλλης ευθύνης. Τα ΜΜΕ συντείνουν στην αύξηση τηςαντίληψης της κοινωνίαςγια την κατάσταση με τον κορωνοϊό ενώ η δημοσιογραφική κάλυψη εκπαιδεύει, προειδοποιεί και ενημερώνει σωστά για το πρόβλημα. Με αυτό τον τρόπο συμμετέχουν στη λύση του προβλήματος. Και, με αυτό τον τρόπο μας δίνεται η ευκαιρία, να αποδείξουμε ξανά στην κοινωνία την αξία, της ποιοτικής και δεοντολογικής δημοσιογραφίας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *