Η απεργία στο Χόλιγουντ που δεν έγινε, οι άθλιες συνθήκες δουλειάς στα παρασκήνια γυρισμάτων και το τραγικό “ατύχημα” στο στο Rust

Καταιγιστικά τα ρεπορτάζ για το τραγικό ατύχημα στα γυρίσματα της ταινίας “Rust” όπου ο πρωταγωνιστής και συμπαραγωγός της ταινίας Άλεκ Μπάλντουιν πυροβόλησε και σκότωσε τη διευθύντρια φωτογραφίας της ταινίας Χάλιντα Χάτσινς, ετών 42 και τραυμάτισε τον 48χρονο σκηνοθέτη Τζόελ Σόουζα. Το δυστύχημα ερευνάται από την αστυνομία, τα γυρίσματα σταμάτησαν, η εταιρεία παραγωγής εξέφρασε τη λύπη της…Τα γυρίσματα μπόρεσαν να επιτευχθούν καθώς στο παραπέντε, ανεστάλη η απεργία του μεγαλύτερου συνδικάτου κινηματογραφιστών στο Χόλιγουντ με 60.000 μέλη. Η Χάλιντα Χάτσινς, “ανερχόμενο αστέρι” του Χόλιγουντ είχε εκφράσει την υποστήριξη στην απεργία του συνδικάτου. Ορισμένα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για “απολύσεις συνδικαλιστών” από την εταιρεία παραγωγής λίγο πριν τα γυρίσματα και ενώ γίνονταν οι διαπραγματεύσεις με το συνδικάτο.

Η απεργία θα άρχισε στις 18 Οκτωβρίου με αιτήματα την βελτίωση των άθλιων συνθηκών δουλειάς για τους ανθρώπους της παραγωγής, αύξηση μισθών και λιγότερες ώρες δουλειάς. Το συνδικάτο της IATSE άρχισε τις διαμαρτυρίες ήδη από τον Σεπτέμβριο. Με την επάνοδο των γυρισμάτων στο μετά Covid εποχή, οι άνθρωποι του κινηματογράφου και της τηλεόρασης οδηγήθηκαν σε απίστευτη εντατικοποίηση της δουλειάς με χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας. Πολλές ώρες γυρισμάτων, ελάχιστη ασφάλεια, μικροί μισθοί. Η παραγωγή στο μεταξύ έχει υπερπολλαπλασιαστεί εξαιτίας της εισόδου των πλατφορών συνεχούς ροής τα τελεταία χρόνια, γράφει το Variety . Το “Rust” προορίζονταν για το Netflix…

Αμέσως μετά το ατύχημα ένα σωματείο, μέλος της ένωσης της IATSE ανέφερε ότι τα μέλη του συνεργείου γυρισμάτων στο Νέο Μεξικό για την ταινία που εργάζονται στα τμήματα σκηνικών, σκηνικών, ειδικών εφέ και κατασκευών στο “Rust” δεν ήταν μέλη του αλλά ανειδίκευτοι εργάτες. Η συμφωνία για 3ετή σύμβαση ανάμεσα στο συνδικάτο της IATSE και το AMPTP, τη ένωση παραγωγών επιτεύχθηκε μια ημέρα πριν αρχίσει η απεργία. Τα μέλη του συνδικάτου θα ψήφιζαν αυτή την εβδομάδα για την ΄έγκριση της 3ετους συμφωνίας.

Χάλιντα Χάτσινς

Η άτυχη κινηματογραφίστρια ήταν μέλος του συνδικάτου, όπως γράφουν τα διεθνή ρεπορ΄ταζ. Ο Michael Chambliss, εκπρόσωπος της IATSE, δήλωσε στο Buzzfeed News ότι ο θάνατος της Halyna Hutchins ήταν ένα «τραγικό και περιττό ατύχημα».

Ο Μάθιου Λομπ, πρόεδρος της Διεθνούς ένωσης, δήλωσε την περασμένη Τετάρτη στο AP ότι στα αιτήματα περιλαμβάνονται “εύλογες περίδοι ανάπαυσης, διαλείμματα για γεύματα και επαρκείς αμοιβές για τους χαμηλότερα αμειβόμενους εργαζόμενους. Στα παρασκήνια οι άνθρωποι μας βρίσκονται στα όρια τους. Τα μέλη μας αξίζουν να καλυφθούν οι βασικές τους ανάγκες τώρα”.

Πηγές: businessinsider.com. Variety, Variety

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *