ΗΠΑ: Στο εκρηκτικό κλίμα παρεμβαίνουν οι Anonymous-«193 εγκλήματα της αστυνομίας»

Από την ert.gr

Σε ανθρωποκτονία από «καρδιοπνευμονική ανακοπή» εξαιτίας της πίεσης που ασκήθηκε στην πλάτη και στον λαιμό του, καταλήγει  η έκθεση της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της κομητείας Χένεπιν μετά τη νεκροψία-νεκροτομή στη σορό του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ. Η φράση «δεν μπορώ να αναπνεύσω», που ήταν τα τελευταία του λόγια δεν ακούστηκε για πρώτη φορά. Τον Ιούλιο του 2014, ο 43χρονος ‘Ερικ Γκάρνερ, επανέλαβε την ίδια φράση ενώ τέσσερις αστυνομικοί τον είχαν ακινητοποιήσει. Η πίεση στο λαιμό και στο στήθος  του στοίχισε τη ζωή.

Για 193 παρόμοιες ανθρωποκτονίες σε μια διετία, καταγγέλλουν την αστυνομία της Μινεάπολης και οι χάκερς Anonymous, προειδοποιώντας ότι θα αποκαλύψουν εγκλήματα, εάν δεν υπάρξει δικαιοσύνη.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων μιλούν για 237 κρούσματα άσκησης πίεσης στον λαιμό την τελευταία πενταετία, τεχνική απαγορευμένη που όπως επισημαίνουν δεν συμπεριλαμβάνεται στην εκπαίδευση των αστυνομικών στη Μινεάπολη και ευρύτερα στις ΗΠΑ.

Βίντεο και ντοκουμέντα ανασύρθηκαν για το χρονικό αστυνομικής βίας κατά Αφροαμερικανών που άνοιξε το 1991 στο Λος Άντζελες, όταν καταγράφηκε σε κάμερα το πρώτο περιστατικό. Τέσσερις αστυνομικοί χτυπούσαν ανελέητα, ακόμη και με ξύλα, τον Ρόντνεϊ Κινγκ γιατί έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα.  Επί 6 ημέρες φλεγόταν τότε το Λος ‘Αντζελες.

  • Τον Φεβρουάριο του 2012 ο φόνος του Τρέιβορ Μάρτιν, στάθηκε η αφορμή για το κίνημα «Οι ζωές των μαύρων μετράνε».
  • Τον Αύγουστος του 2014 ο 18χρονος Μάικλ Μπράουν πέφτει νεκρός από τα πυρά αστυνομικού με τον οποίο είχε πριν διαπληκτιστεί. Για αρκετές μέρες οι αρχές δεν γνωστοποιούσαν καν το όνομα του αστυνομικού, Ντάρεν Γουίλσον, ο οποίος τελικά δεν πέρασε από δίκη και ισχυρίστηκε ότι ο Μπράουν επιχείρησε να του επιτεθεί. Αυτόπτες μάρτυρες τονίζουν ότι είχε ψηλά τα χέρια.
  • Τον Απρίλιο του 2015 καταγράφηκε ο θανάσιμος τραυματισμός του  50χρονου Γουόλτερ Σκοτ που δέχθηκε πυρά της αστυνομίας στην πλάτη, σε δημόσιο πάρκο.
  • Τον Σεπτέμβριο του 2016 ερασιτεχνικό βίντεο αποκάλυψε τον φόνο του 43χρονου Κιθ Λαμόντ Σκοτ. Ισχυριζόμενοι ότι κρατούσε όπλο οι αστυνομικοί τον πυροβόλησαν έξω από το αυτοκίνητό του γιατί θεώρησαν ότι οι κινήσεις του ήταν ύποπτες. Η οικογένειά του αναφέρει πως εκείνος κρατούσε ένα βιβλίο και περίμενε το γιο του.
  • Τον Ιούλιο του 2016, ο αστυνομικός που πυροβόλησε κατά του  Φινλάντο Καστίγ μπροστά στα μάτια της κόρης του, αντιμετώπισε κατηγορίες και αθωώθηκε γιατί στο βίντεο δεν υπήρχε «ορατό τεκμήριο» και οι ένορκοι δέχθηκαν την εκδοχή περί αυτοάμυνας αστυνομικού, ενώ το θύμα ήταν άοπλο.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Ανδριάνα Μαγγανιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *