Ημέρα μνήμης για ένα εργατικό ατύχημα τεχνικού σε …”ζωντανή” σύνδεση

Από τον Giannis Dimitrelis  στη σελίδα της ΕΤΙΤΑ στο face book 

Mέρα μνήμης σήμερα, αν και κανονικά ως άνθρωποι και συνάδελφοι, κάθε μέρα θα πρεπε να είναι μέρα μνήμης. 9 χρόνια πριν, στις 4/4/2011 τρείς μέρες πριν τα γεννέθλια του, σκοτώθηκε εν ώρα εργασίας ο συνάδελφος και φίλος μας. Ο Δάκης Κρεμμύδας ηταν ενα τεράστειο χαμόγελο και πάντα ευγενικός..Πάντα ευγενικός και χαμογελαστός, ποτέ δεν έλεγε όχι σε ότι του ζητούσες, και ας μην είχε άμεση σχέση με το τμήμα μου, αν του ζήταγα κάτα με χαρά το έκανε. Τον εκτιμούσα αφάνταστα, πάντα καλόκαρδος, μου είχε μιλήσει πολλές φορές για το off road που είχα σαν χόμπυ και την γουρούνα που είχε αγοράσει. Ποτέ δεν προσέβαλε κανένα. Σαν συναδελφος και τεχνικός, έχωντας περάσει και εγω απο τις ραδιοζεύξεις, ένιωθα τυψεις μη έχωντας κάνει κάτι, ή έχωντας πει κάτι επίσημα.

Ηταν απο τα πρώτα θέματα που ανέφερα το καλικαίρι στο σωματείο, και όλοι εμείς οι τεχνικοί την αλήθεια την ξέρουμε. Ενα άδικο ταξίδι θανάτου στο βωμό του χρήματος και της τηλεθέαση. Ο Δάκης πήγαινε να βγάλει ενα ζωντανό όπως λέμε εμείς οι τεχνικοί την ζωντανή σύνδεση, για τους Πυρήνες της φωτιάς για το δελτίο των 8 με τον επίσης συνάδελφο τότε Γιάννη Τσιτιρίδη. Ο χρόνος πίεζε όπως πάντα, δημοσιογράφος (Καραιβάζ) και κάμερες ήταν ήδη στημένοι. Προσπαθώντας να κάνει ζέυξη και να βλέπει συνάμα τον ιστό, και την κατεύθυνση του μεταλικού κατόπτρου, ο Δάκης ήταν έξω απο το van και έλεγχε με τους μοχλούς την κίνηση του ιστού. Το κάτοπτρο ακούμπησε σε καλώδια μέσης τάσης της ΔΕΗ, μιας και όταν σηκώνεις ιστό βράδυ δεν έχεις και την πολυτέλεια να βλέπεις αρκετά ψηλά τι γίνεται, πόσο μάλλον οταν σε πιέζει και ο χρόνος.

Ο Δάκης “κεραυνοβολήθηκε” απο την τάση της ΔΕΗ και πέθανε ακαριαία. Δεν είχε συνδέσει τις κάμερες, μιας και πρώτα κάνουμε ζεύξη με μπάρες και τόνο, και μετά δίνουμε εικόνα και ήχο στο master για check. Αυτή η πάγια τακτική των τεχνικών μας, έσωσε μέσα στην ατυχία άλλους 3 ανθρώπους, τον καμεραμαν, τον ηχολήπτη, και τον δημοσιογράφο. Ηταν στα 32 του χρόνια. Αυτό που είχα δηλώσει τότε “εγράφως” ήταν….”άδικο ταξίδι ρε παληκάρι” Αν θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί; Με μια αναζήτηση στο google για “Security Systems for Electronic News Gathering Vans” θα σας δώσει την απάντηση ΝΑΙ. Ή αν παρατηρήσετε τα van εξωτερικών μεταδόσεων των άλλων σταθμών(MEGA, ALPHA, SKAI, STAR , EPT ) όπως και τα δορυφορικά VAN, πάλι θα πάρετε την απάντηση ΝΑΙ…οπτικά.

Η τελευταία του ανάρτηση στο Facebook είναι-ηταν αφιερωμένη στον Αντέννα…Μείνε μαζί μου παιδί

Και κάτι που δεν έχει υποθεί, και δεν έχει τιμηθεί ποτέ, είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια, όλοι οι τεχνικοί του , -Καμερες, ηχολήπτες, ηλεκτρονικοί ραδιοζεύξεων, ηλεκτρονικοί RF, Εναερίτες, Ηλεκτρονικοί συντήρησης TV ή FM δεν έχει σημασία, έχει έρθει η στιγμή που παίζουμε την ζωή μας κορώνα-γράμματα…για να βγεί το αποτέλεσμα, για να μην υπάρξουν επιπτώσεις, για να μην μας απολύσουν…γιατί ξεκινήσαν με όραμα οι αρχικοί που μεταλαμπαδεύτηκε στους επόμενους με ήθος και αξία. Στην πορεία βεβαια το κορώνα-γράμματα του στρες πέρασε σε πάρα πολλές ειδικότητες του σωματείου μας. Οφείλουμε να θυμόμαστε για να τιμούμε τους συναδέλφους.

Οφειλουμε να θυμόμαστε για να τιμούμε τους εαυτούς μας.

Οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε το ποιοί είμαστε και τι κάνουμε…

Εαν δεν θυμόμαστε ή κοιτάμε την πάρτη μας και μόνο, όταν έρθει η σειρά μας, θα μαστε μόνοι…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *