Επτά δημοσιογράφοι τραυματίες στη Γάζα

παλαιστίνηΕνημέρωση από CPJ (Committee to Protect Journalists) 

Η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων καταδίκασε τη χρήση πυρών των ισραηλινών δυνάμεων εναντίον δημοσιογράφων που καλύπτουν διαδηλώσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Τουλάχιστον επτά  δημοσιογράφοι έχουν τραυματιστεί από ισραηλινά πυρά, ενώ κάλυπταν τις διαδηλώσεις, σύμφωνα με το παλαιστινιακό Συνδικάτο Δημοσιογράφων (PJS).

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαμαρτύρονται για επτά συνεχόμενες εβδομάδες στην άρνηση του Ισραήλ να επιτρέψει την επιστροφή των Παλαιστινιών στα προ του 1948 σπίτια τους. Η 70η επέτειος της Nakba (Ημέρας Μνήμης) από τον εκτοπισμό τους από το Ισραήλ βάφτηκ με αίμα καθώς το Ισραήλ γιόρταζε το άνοιγμα της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

«Ο αριθμός των Παλαιστινίων δημοσιογράφων που τραυματίστηκαν στη Γάζα έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, δήλωσε ο Σερίφ Μανσούρ υπεύθυνος του CPJ στη Μέση Ανατολή και Συντονιστής της Βόρειας Πρόγραμμα. «Το γεγονός ότι οι ισραηλινές αρχές έχουν αγνοήσει τις απαιτήσεις να σταματήσει η χρήση ζωντανών πυρών κατά δημοσιογράφων ενισχύει την αντίληψη ότι δεν θέλουν ο κόσμος να δει τι συμβαίνει στη Γάζα.»

Οι παρακάτω δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς σήμερα:

Omar Χαμντάν, κάμεραμεν για την κρατική αλγερινή τηλεόραση.
Mohammed Abu Dahrouj, κάμεραμέν για την εταιρεία παραγωγής πολυμέσων Zain Media
Abdullah al-Shorbagi, δημοσιογράφος για την τοπική Χαμάς
Farhan Hashem Αμπού Hadayd,  δημοσιογράφος για την τοπική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Safad press
Γιασέρ Qudeih, ανεξάρτητος φωτογράφος για τη Χαμάς
Nihad Φουάντ,  δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού σταθμό Forsan αλ-Erada, χτυπήθηκε στο κεφάλι
Wael Dahdouh, δημοσιογράφος από το Κατάρ ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού Al-Jazeera.
Εκτός από τους επτά δημοσιογράφους τραυματίστηκε ακόμη ο Mohammed al-Duwaik, κάμεραμεν από  το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων Itehad Τύπου

Από τις 30 Μαρτίου οι δυνάμεις του Ισραήλ έχουν πυροβολήσει εναντίον 22 δημοσιογράφων, δυο εκ των οποίων, οι  Yaser Murtaja και Αχμέντ Αμπού Χουσεΐν, πέθαναν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *