Επιδοτήσεις σε ΜΜΕ και δικομματικός πλουραλισμός σε TV

** Δεν είναι μόνο οι επιταγές ψηφιακού εκσυγχρονισμού που θα μοιράσει η κυβέρνηση της Ν.Δ στους εκδότες περιφερειακών εφημερίδων προεκλογικά, όπως γράφαμε την περασμένη Κυριακή. Η έμμεση εξαγορά ή και δωροδοκία στα μίντια συνεχίζεται με την παράταση της έως και 75% χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων εφημερίδων, ραδιοφώνου, τηλεοπτικής παραγωγή, διαδικτυακής ροής του επενδυτικού προγράμματος “Επιχειρηματικότητα 360” έως και τις 5 Μαΐου! 

** Στα προς επιδότηση μίντια προβάλλονται η Ν.Δ και ο ΣΥΡΙΖΑ σε αναλογία 5 προς δυο με τον Κ. Μητσοτάκη να καταλαμβάνει σχεδόν ολοκληρωτικά τον τηλεοπτικό χρόνο σε ειδήσεις και εκπομπές με τον Α. Τσίπρα να ακολουθεί. Στην ΕΡΤ στην οποία η ενημέρωση φτιάχνεται στα μέτρα του Μαξίμου, η προβολή Μητσοτάκη και Ν.Δ είναι σαρωτική. Το Ραδιοτηλεοπτικό στο μεταξύ αντί να κάνει έλεγχο πολιτικού πλουραλισμού απέστειλε “οδηγίες” του 2019 στα κανάλια! 

**Σε αυτό το νοσηρά δικομματικό σύστημα μιντιακής προβολής οι εργοδότες ενεργούν ανεξέλεγκτα. Την περασμένη εβδομάδα, όπως κατήγγειλε η “Πρωτοβουλία για την Ανατροπή” ζητώντας την άμεση παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ, η εργοδοσία της DPG (Δημήτρης Γιαννακόπουλος) απέλυσε δυο δημοσιογράφους με αιτιολογία πως ανέφεραν σε είδηση τον χαρακτηρισμό “χυδαίο” για το πρωτοσέλιδο της φασίζουσας εφημερίδας “Μακελειό”. Μετά τις αντιδράσεις και την καταγγελία η εργοδοσία πήρε πίσω την μια από τις δο απολύσεις ενώ αναμενόταν παρέμβαση και της ΕΣΗΕΑ. 

** Την προσφιλή εδώ και 24 χρόνια στο πολιτικό σύστημα μέθοδο των παρατάσεων της “προσωρινής νομιμότητας” σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, επέλεξε για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση. Με τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια παρέτεινε τη νόμιμη λειτουργία ραδιοφωνικών και περιφερειακών καναλιών έως και το τέλος του 2023. Τα 4 αυτά χρόνια της κυβέρνησης δόθηκαν συνολικά έξι παρατάσεις. 

** Το ΕΣΡ είναι κατά το νόμο αρμόδια αρχή για τον έλεγχο της προεκλογικής προβολής στα ΜΜΕ. Μόνο που η θητεία της αρχής έληξε εδώ και πολλούς μήνες, οπότε αποτελεί ερώτημα το κατά πόσο είναι έγκυρες οι όποιες αποφάσεις λαμβάνει το τελευταίο διάστημα. Ακόμη η αρμοδιότητα ελέγχου πολιτικού πλουραλισμού στα μίντια δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αρεστή στα μέλη της αρχής, αφού κατά δήλωση του ιδίου του προέδρου του στη Βουλή “είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί” η πολιτικής προβολή των κομμάτων. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *