Διασυρμός της κυβέρνησης από τις διεθνείς δημοσιογραφικές ενώσεις για τη στοχοποίηση δημοσιογράφων

Μετά την Ένωση ανταποκριτών ξένου Τύπου που εγκάλεσε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Οικονόμου για “ατόπημα” και πρωτοφανή στοχοποίηση της δημοσιογράφου του Politico Νεκταρίας Σταμούλη μετά την αποκάλυψη του μηνύματος «μην ασχολείστε» στην Κομισιόν αναφορικά με το σκάνδαλο παρακολουθήσεων, κι ενώ η ΕΣΗΕΑ εξακολουθεί να σιωπά εκκωφαντικά, η κυβερνητική επίθεση και στοχοποίηση έγινε θέμα στο «Mapping Media Freedom»,ως μια ακόμη επίθεση εξουσίας σε δημοσιογράφο που παραβιάζει την ελευθεροτυπία. 

Γράφει το Mapping Media Freedom:

Κυβερνητικός εκπρόσωπος δυσφημεί την ανταποκρίτρια του Politico Europe Νεκταρία Σταμούλη

Στις 24 Αυγούστου 2022, ο ελληνικός κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου προσέβαλε δημόσια και προσπάθησε να δυσφημήσει τη δημοσιογράφο του POLITICO Europe Νεκταρία Σταμούλη σχετικά με το ρεπορτάζ της για τις συνέπειες μιας μεγάλης παρακολούθησης και υποκλοπών στην Ελλάδα.

Η Σταμούλη είναι ανταποκρίτρια του Politico στην Ελλάδα και πρόεδρος της Ένωσης Ξένου Τύπου Ελλάδος. Κάλυψε το σκάνδαλο παρακολούθησης για το ειδησεογραφικό της μέσο και δημοσίευσε άρθρα στις 5 και 8 Αυγούστου, καθώς και ένα ευρύτερο άρθρο για την επιδείνωση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα στις 8 Αυγούστου, για το οποίο δέχτηκε προσβολές και επιθέσεις στο Διαδίκτυο.

Το πρωί της 24ης Αυγούστου, το POLITICO δημοσίευσε το βιβλίο Βρυξελλών του, το οποίο περιελάμβανε μια ενότητα με ενημερώσεις για το σκάνδαλο κατασκοπείας, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερειών σχετικά με μια επιστολή που εστάλη από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στις Βρυξέλλες ως απάντηση σε προηγούμενη επιστολή με ερωτήσεις που έστειλε ο αξιωματούχοι της ΕΕ. Η εφημερίδα ανέφερε ότι το συνολικό μήνυμα από την ελληνική επιστολή ήταν να μην ανακατεύεται η ΕΕ σε εσωτερικά ζητήματα.

Σε γραπτή δήλωση την ίδια μέρα, ο εκπρόσωπος Τύπου Οικονόμου αναφέρθηκε στην επιστολή και στην ενημέρωση του Politico, επικρίνοντας το ρεπορτάζ του Politico για τον τόνο της επιστολής. Στη συνέχεια, κατηγόρησε το κόμμα της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά το σκάνδαλο με βάση «ανακριβείς, παραπλανητικές και προκαταλήψεις» χωρίς να αναφέρει το POLITICO.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Αυτή τη φορά είναι σημείο αναφοράς για ένα πολύ ανακριβές ρεπορτάζ στο POLITICO, το οποίο προέρχεται από δημοσιογράφο, γνωστή για τις σχέσεις της με τον ΣΥΡΙΖΑ». Ενώ δεν έκανε συγκεκριμένη αναφορά στη Σταμούλη, ήταν ξεκάθαρο σε ποιον αναφερόταν ο Οικονόμου. Τα σχόλια προκάλεσαν άμεση κριτική από Έλληνες δημοσιογράφους στα social media, οι οποίοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στη Σταμούλη. Ο Jamil Anderlini, αρχισυντάκτης του POLITICO Europe, εξέδωσε μια δήλωση αργότερα εκείνη την ημέρα, υποστηρίζοντας «την ακρίβεια και την ακεραιότητα» της δημοσιογραφίας της. Ο Σύνδεσμος Ξένου Τύπου Ελλάδος εξέδωσε τη δική του δήλωση, λέγοντας ότι «είναι άτοπο για έναν υπουργό χωρών της ΕΕ, και μάλιστα τον υπεύθυνο για την ενημέρωση και τον Τύπο, να προβεί δημόσια στη στόχευση και την επαγγελματική παρενόχληση ενός δημοσιογράφου χωρίς κανένα στοιχείο. και με μοναδικό ορατό στόχο την απαξίωση μιας έκθεσης για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων». Κάλεσε τον Οικονόμου να απολογηθεί και να ανακαλέσει το σχόλιο. Οι διεθνείς οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου επέκριναν αυτό που είπαν ότι ήταν μια σαφής προσπάθεια δυσφήμισης της δημοσιογράφου και του επαγγελματικού της ρεπορτάζ, υπονοώντας ψευδώς ότι ήταν προκατειλημμένη ή συνδεδεμένη με την αντιπολίτευση. Η Σταμούλη δεν υπήρξε ποτέ μέλος πολιτικού κόμματος ούτε είχε θέση σε πολιτικό σώμα ή φορέα. Είναι μια Ελληνίδα δημοσιογράφος που εδώ και επτά χρόνια καλύπτει ειδήσεις από τη χώρα για εγχώρια και διάφορα διεθνή μέσα, συμπεριλαμβανομένης της Wall Street Journal. Έχει καλύψει την Ελλάδα, την Κύπρο και τα Βαλκάνια για το Politico από το 2019.

.

Το 

«Διεθνείς οργανισμοί για την Ελευθερία του Τύπου επισημαίνουν ότι ο Οικονόμου προσπάθησε ξεκάθαρα να δυσφημίσει την Σταμούλη, η οποία δεν υπήρξε ποτέ μέλος πολιτικού κόμματος και δεν κατείχε ανάλογη θέση. Είναι ελληνίδα δημοσιογράφος που επί σειρά ετών καλύπτει την εγχώρια ειδησεογραφία για διεθνή ΜΜΕ, όπως το Wall Street Journal επί επτά χρόνια, ενώ αποτελεί μέλος του Politico από το 2019», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *