Γεμίζει με συμβασιούχους η ΕΡΤ, απολύονται συμβασιούχοι που δεν ταιριάζουν στη διοίκηση

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ

Η ΕΡΤ μετά από άλλη μία χρονιά μαζικών προσλήψεων και νέων μικτών παραγωγών αποφάσισε να κάνει οικονομία, κόβοντας τη σύμβαση μιας ικανότατης και χαμηλόμισθης μάλιστα νεαρής ρεπόρτερ. Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ εκφράζουμε την αγανάκτηση μας για την απομάκρυνση της συναδέλφου μας από το ελεύθερο ρεπορτάζ, της οποίας η σύμβαση δεν ανανεώθηκε, την ίδια ώρα που εγκρίθηκαν μαζικά 287 συμβάσεις. Η διοίκηση της ΕΡΤ επιλέγει να κόψει μία μάχιμη ρεπόρτερ, προβάλλοντας αντικρουόμενες και το σημαντικότερο μη πειστικές εξηγήσεις:

Α) Την ανάγκη περικοπών. Η δημιουργία του νέου, αμιγώς ενημερωτικού καναλιού ertnews, επέφερε πληθώρα νέων προσλήψεων τους τελευταίους μήνες, είτε άμεσων με μπλοκάκια, είτε μέσω εργολαβικών εταιρειών. Είναι αδύνατο να πιστέψουμε ότι η εξοικονόμηση χρημάτων θα επιτευχθεί με το κόψιμο της σύμβασης μίας χαμηλόμισθης ρεπόρτερ από το τμήμα του ελεύθερου ρεπορτάζ που έχει διαχρονικά τις μεγαλύτερες ανάγκες (οι άλλοι δύο δημοσιογράφοι των οποίων οι συμβάσεις δεν ανανεώθηκαν, δεν αποδέχθηκαν τους όρους που τους προτάθηκαν).

Β) Η διοίκηση κάνει επίσης αόριστες επικλήσεις σε… αξιολόγηση, χωρίς μάλιστα να ισχυρίζεται ότι η συνάδελφος δεν είναι επαρκής. Τουναντίον.

Αναρωτιόμαστε ποιο ήταν τελικά το κριτήριο βάσει του οποίου αποφασίστηκε η μη ανανέωση της σύμβασης. Για εμάς πάντως τους συναδέλφους της, η συγκεκριμένη ρεπόρτερ είναι κατά κοινή ομολογία ικανότατη, έχει διαχειριστεί δύσκολα θέματα δουλεύοντας πάρα πολύ συχνά υπερωριακά (οι συμβασιούχοι δεν αποζημιώνονται για τις υπερωρίες τους). Ταυτόχρονα η συγκεκριμένη έχει και 40 ΡΕΠΟ υπόλοιπο που εγείρει το ερώτημα: πως δημιουργήθηκαν από μια εργαζόμενη που δεν είναι απαραίτητη; Μάλιστα με το ήθος και την εργατικότητά της έχει κερδίσει τον σεβασμό και την εκτίμηση όλων μας. Η καθημερινή παρουσία της, άλλωστε, στα δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης της ΕΡΤ μιλά από μόνη της.

Ζητάμε την άμεση ανανέωση της σύμβασης της δημοσιογράφου.

Καλούμε τα πολιτικά κόμματα να ασκήσουν πιέσεις ωστε για να γίνουν επιτέλους ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ προσλήψεις, με σαφή κριτήρια και διαφανείς διαδικασίες. Η ΕΡΤ σε λίγα χρόνια δεν θα έχει μόνιμο προσωπικό και αυτό για όποιον αντιλαμβάνεται την έννοια του δημόσιου χαρακτήρα της είναι άκρως προβληματικό. Δεν είναι μόνο θέμα εργασιακής δικαιοσύνης, είναι και θέμα δημοκρατίας. Δεν μπορεί να υπάρξει αδέσμευτη ενημέρωση με επισφαλείς εργασιακές σχέσεις και ανθρώπους σε ομηρία.

Δημήτρης Καϊμάς

Εκπρόσωπος δημοσιογράφων Ραδιοφώνου και Διαδικτύου

Νίκος Κορόβηλας

Εκπρόσωπος δημοσιογράφων Τηλεόρασης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *