Αυτές οι σφαίρες δεν πέφτουνε τυχαία

Ανακοίνωση ΚΕΔΔΑ για τη δολοφονική επίθεση στον 16χρονο Φραγκούλη και τη στοχοποίηση των Ρομά

Η αστυνομική καταδίωξη του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη, που δεν πλήρωσε τα 20 € για το πετρέλαιο που έβαλε σε βενζινάδικο στη Θεσσαλονίκη τα ξημερώματα της Δευτέρας 5/12, τέλειωσε με το παιδί να έχει σφαίρα στο κεφάλι, βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και να είναι ακόμα σε κρίσιμη κατάσταση από τους  πυροβολισμούς  του αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ. Εκτός από τη σφαίρα που καρφώθηκε στο κεφάλι του από πίσω, άλλη σφαίρα βρέθηκε σφηνωμένη σε μια πόρτα σε κτίριο και η εκδοχή του αστυνομικού ότι πυροβολούσε στον αέρα για να προστατεύσει τη ζωή των αστυνομικών, ότι έγινε από λάθος και ότι υπήρχε προσπάθεια εμβολισμού τους από το φορτηγάκι έχει καταρρεύσει

Και όλα αυτά μια μέρα πριν την επέτειο δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου και λίγο καιρό μετά τη δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη, που και σε αυτήν οι αστυνόμοι προέβαλαν παρόμοιους ισχυρισμούς, αλλά και εκεί όλα τα στοιχεία απέδειξαν ότι δεν υπήρχε καμιά επίθεση, ούτε όπλο που να στράφηκε εναντίον τους. 

Η αστυνομία έσπευσε να συγκαλύψει τη δολοφονική επίθεση με δήλωση της που αποτελεί αντιγραφή προηγούμενων ανακοινώσεών της για παρόμοιες πράξεις.

Το μνημείο χονδροειδούς απόκρυψης της αλήθειας, αναφέρεται σε επικίνδυνους ελιγμούς και επιχείρηση εμβολισμού και καταλήγει: «Ενόψει του άμεσου κινδύνου, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου (πραγματοποιώντας δύο βολές) επιχειρώντας να ακινητοποιήσουν το όχημα, με αποτέλεσμα ο οδηγός να χάσει τον έλεγχο αυτού, να προσκρούσει σε τοιχίο και να διακομισθεί σοβαρά τραυματισμένος στο εφημερεύον Νοσοκομείο …». 

Η κυβέρνηση με την επίσκεψη  συμπαράστασης του υπουργού Προστασίας του κράτους, Θεοδωρικάκου στους τότε κρατούμενους δολοφόνους του Νίκου Σαμπάνη, με τις δηλώσεις της και την προστασία των αστυνομικών που προβαίνουν σε πράξεις βίας και αστυνομικής αυθαιρεσίας, όχι μόνο όπλισε το χέρι του αστυνομικού, αλλά και το κατηύθυνε να στραφεί εναντίον του νεαρού Κώστα Φραγκούλη, επειδή ήταν Ρομά. Καθεστωτικοί παρατρεχάμενοι δημοσιογράφοι πλασάρουν την εγκληματικούς πυροβολισμούς ως δικαιολογημένη αντίδραση στην παραβατικότητα των Ρομά. Ακροδεξιοί, φασίστες ξερνούν μίσος και δηλητήριο ενάντια στους Ρομά αναπολώντας την εποχή του ναζισμού. 

Το έγκλημα κατά της ζωής του νεαρού Κώστα Φραγκούλη συμπυκνώνει την κρατική βία, την αστυνομική ασυδοσία, το ρατσισμό και την καταπάτηση της αξίας της ανθρώπινης ζωής από την εξουσία.  Απαντάει δυστοπικά  στα ερωτήματα : – Υπάρχει κράτος δικαίου; Έχει χαθεί το μέτρο; Υπάρχει πολιτισμός ή ζούμε σε εποχή της αυτοδικίας και της Κου Κλουξ Κλαν στη χώρα μας; 

Αναδεικνύονται οι διαφορές στην αντιμετώπιση τις ίδιες ακριβώς μέρες των συνθηκών σύλληψης του εν ενεργεία συνταγματάρχη που έκανε ληστείες τραπεζών με χειροβομβίδα, ο οποίος δεν υπέστη ούτε γρατζουνιά. Κραυγάζει η ταξική ανισότητα με την δολοφονική «τιμωρία» της παραβατικότητας των απόκληρων από τη μια και από την άλλη την ασυλία της οικονομικής ολιγαρχίας που ξεζουμίζει, ληστεύει καθημερινά, ξεσπιτώνει, χρεώνει με «νόμιμους» τρόπους το λαό. 

Κυβέρνηση και αστυνομία επιμένουν στη ρατσιστική αντιμετώπιση των Ρομά, ρίχνοντας και άλλο λάδι στη φωτιά. Οι Ρομά συγκεντρώθηκαν έξω από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο και έξω από τα δικαστήρια ζήτησαν δικαιοσύνη και να  τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, δικαιολογημένα οργισμένοι για το ρατσισμό που βιώνουν. Πάνοπλοι αστυνομικοί βιαιοπράγησαν ενάντια στον πατέρα του Φραγκούλη έξω από τα δικαστήρια.

Η ρατσιστική αστυνομική βία κατά των Ρομά συνεχίζεται με τις επιθέσεις, με την αστυνομοκρατία και τις περικυκλώσεις στους καταυλισμούς των Ρομά, με τις εισβολές μέσα στους καταυλισμούς και με προσαγωγές και συλλήψεις. 

Απαιτούμε :

–        Να σταματήσει η αστυνομική βία, τα κρατικά εγκλήματα ρατσισμού, η περιθωριοποίηση των Ρομά. 

–        Να διαλυθούν οι ομάδες ΔΙΑΣ και ΔΡΑΣΗ.

–        Να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι αστυνομικοί για τη δολοφονική επίθεση. 

Κ.Ε.Δ.Δ.Α. – Κίνηση για τις Ελευθερίες, τα Δημοκρατικά Δικαιώματα, την Αλληλεγγύη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *