Αστυνομική Βία και Ατιμωρησία στην Ελλάδα

Η δημοσιογραφική ομάδα του “The Manifold Files” αρχίζει συνεργασία με το Solomon, μια ελληνική μη κερδοσκοπική συλλογικότητα μέσων ενημέρωσης που χρησιμοποιεί τα μέσα για την κοινωνική ένταξη και στοχεύει στην προώθηση των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης στη χώρα. Η πρώτη έρευνα αφορά στη δολοφονία του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη.

Όπως μας ενημερώνει “Η κοινή γνώμη στην Ελλάδα συγκλονίζεται από την είδηση ​​ενός νεαρού άνδρα που σκοτώθηκε από την αστυνομία το Σάββατο 23 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια καταδίωξης υψηλής ταχύτητας που έληξε με μηχανοκίνητους αστυνομικούς να εκτοξεύουν χαλάζι από σφαίρες στο αυτοκίνητό του. Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες δείχνουν ότι ο άνδρας ήταν άοπλος, γεγονός που όχι μόνο εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις επιλογές που έκαναν οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια του περιστατικού, αλλά υποδηλώνει ομοιότητες με μια βασική υπόθεση που αποφασίστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2004. το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η Ελλάδα δεν κατάφερε τόσο να προστατεύσει το δικαίωμα του θύματος στη ζωή από την υπερβολική βία από τα όργανα επιβολής του νόμου όσο και να διεξαγάγει επαρκή έρευνα. Στο θύμα, που σε εκείνη την περίπτωση τελικά επέζησε, επιδικάστηκε αποζημίωση. 

Αυτή η βασική υπόθεση είναι μία από τις πολλές που έχουν τεθεί υπό ενισχυμένη εποπτεία από το Συμβούλιο της Ευρώπης για τη χρήση δυνητικά θανατηφόρου βίας και κακομεταχείρισης από τα όργανα επιβολής του νόμου καθώς και για την έλλειψη αποτελεσματικών ερευνών ικανών να οδηγήσουν σε επαρκή πειθαρχική και ποινική κυρώσεις. 

Τον Σεπτέμβριο, η Επιτροπή Υπουργών του ΣτΕ αποφάσισε να τερματίσει την εποπτεία όλων των υποθέσεων εκτός από τρεις, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην υπόσχεση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα αντιμετωπιστεί η αστυνομική βία. Η υπόσχεση δόθηκε στη Βουλή τον περασμένο Μάρτιο, μετά την ευρεία, δημόσια αστυνομική βία στο προάστιο της Αθήνας, τη Νέα Σμύρνη. 

Το περιστατικό του Σαββάτου, καθώς και άλλα που έχουμε καταγράψει, δεν φαίνεται να υποστηρίζουν ότι η υπόσχεση του Πρωθυπουργού μεταφράζεται σε συγκεκριμένα μέτρα που θα αντιμετωπίσουν την αστυνομική βία. Πιστεύουμε ότι η αστυνομική βία και η ατιμωρησία είναι ένα χρόνιο και συστημικό πρόβλημα που υπονομεύει σοβαρά την ποιότητα της ελληνικής δημοκρατίας. Επιπλέον, έχουμε στοιχεία ότι παρά τους ισχυρισμούς του Πρωθυπουργού, οι αστυνομικές καταχρήσεις των νομικά προβλεπόμενων εξουσιών τους αυξάνονται κατά τη διάρκεια της θητείας της παρούσας κυβέρνησης. 
Την έρευνα για το θέμα τη βρίσκεται παρακάτω: https://wearesolomon.com/mag/logodosia/to-perama-den-einai-memonomeno-peristatiko-meros-a/?lang=el

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *