Ας μιλήσουμε λοιπόν για φίμωση- λογοκρισία στα δημόσια ΜΜΕ

Ματίνα Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου

Με φόντο το άνοιγμα της εστίασης και την χαρμόσυνη προσέλκυση τουριστών στην χώρα η είδηση για την ταξιδιωτική οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην οποία η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες υψηλού κινδύνου λόγω κορωνοϊού δεν θα μπορούσε να αγνοηθεί. Σε αντίθεση με σχεδόν όλα τα γεγονότα που αφορούν στον εφιάλτη της υγειονομικής κρίσης και τις κορεσμένες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία συστηματικά αγνοούνται τόσο στα συστημικά Μέσα όσο και στα αποκαλούμενα “δημόσια”, την ΕΡΤ και το ΑΠΕ, η είδηση μεταδόθηκε. Το κρατικό Πρακτορείο ανέλαβε να την ανακατασκευάσει για να γίνει ανώδυνη και το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση επικινδυνότητας, εξαφανίστηκε από το “ρεπορτάζ”. Η είδηση υποβαθμίστηκε, η προστασία της κυβερνητικής πολιτικής επιτεύχθηκε.

Το μοντέλο ελέγχου και χειραγώγησης του ειδησεογραφικού περιεχομένου στα δυο κρίσιμα για τη διανομή περιεχόμενου ενημέρωσης στήθηκε σταδιακά και σήμερα λειτουργεί πια στην εντέλεια. Μια από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 2019 ήταν να περάσει ο έλεγχος και εποπτεία τους απευθείας στο μέγαρο Μαξίμου..

Ως επικεφαλής ορίστηκαν, τόσο στην ΕΡΤ όσο και στο ΑΠΕ, οι απόλυτα πιστοί στην κυβέρνηση της Ν.Δ. Τα κρούσματα φίμωσης και λογοκρισίας αρχικά αφορούσαν τις “ενοχλητικές” εκπομπές, σταδιακά προχώρησε η αδρανοποίηση των ρεπορτέρ και συντακτών της κρατικής τηλεόρασης. Η επιχείρηση ελέγχου ολοκληρώθηκε με την έλευση συμβασιούχων από την αγορά στους οποίους και ανατέθηκαν τα κρίσιμα πόστα του ρεπορτάζ. Όλα τα παραπάνω επιτεύχθηκαν με την απόλυτη συναίνεση της συνδικαλιστικής ηγεσίας της Ένωσης Συντακτών η οποία πέρα από σκόρπιες ανακοινώσεις, αποδέχθηκε τη μετατροπή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης σε “φωνή του μεγάρου Μαξίμου”. 

Θέματα, ρεπορτάζ και έρευνες τις οποίες πολλοί δημοσιογράφοι συνεχίζουν να κάνουν με τη σχετική αυτονομία εργασίας σε “δημόσιο Μέσο” όπως για τους νοσοκομειακούς γιατρούς, την αστυνομική βία, τις κινητοποιήσεις αλλάζουν, υποβαθμίζονται ή μπαίνουν στο συρτάρι με επιχείρημα ότι “δεν υπάρχει η άποψη του υπουργού”. Αυτή είναι μια από τις επίσημες αιτιολογίες λογοκρισίας και φίμωσης στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Την πρόσβαση στο μικρόφωνο και τα πλατό των ειδήσεων έχουν οι επιλεγμένοι της …αγοράς, είτε είναι οι πρόθυμοι του νέου καθεστώτος είτε ήδη εκπαιδευμένοι στο κλίμα του απόλυτου ελέγχου των ιδιωτικών συστημικών καναλιών. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *