Αρνείται να υπακούσει στις κυβερνητικές εντολές μη ενημέρωσης ΜΜΕ το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων!

Ένας διοικητής νοσοκομείου, των Ιωαννίνων έστειλε ηχηρή απάντηση στο υπουργείο Υγείας, αρνούμενος να υπακούσει “στας εντολάς” του να σταματήσει η ενημέρωση των ΜΜΕ. Το θέμα αποκαλύφθηκε με επιστολή της  6ης ΥΠΕ(δέστε εδώ το ρεπορτάζ) η οποία καλεί τις διοικήσεις των νοσοκομείων να μην δίνουν καμία πληροφορία σε δημοσιογράφους αν προηγουμένως δεν έχουν γραπτή άδεια από την  Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας. Αναδημοσιεύουμε το ρεπορτάζ του http://ipiros.gr/ στο οποίο αναρτάται και η απάντηση του διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, ο οποίος σημειώνει πως “Το δικαίωμα του πολίτη στην πληροφόρηση και την ενημέρωση δεν μπορεί να θυσιαστεί στο όνομα οποιασδήποτε σκοπιμότητας”. Αξίζει να σημειωθεί πως το πανεπιστημιακό νοσοκομείο έχει συμβάλει στη μελέτη της εξάπλωσης της νόσου. 

Μετά το ‘φιρμάνι’ που είχε σταλεί προς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Ευαγγελισμού αλλά και άλλων μεγάλων Νοσοκομείων των Αθηνών που είναι Νοσοκομεία αναφοράς και με το οποίο απαγορεύονταν οι δηλώσεις στα Μ.Μ.Ε. έφτασε ανάλογη απαγόρευση και προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων από την 6η ΥΠΕ σε επιστολή της η οποία επισυνάπτεται απαιτεί για οποιαδήποτε ενημέρωση προς Μ.Μ.Ε να υπάρχει προηγούμενα γραπτή αίτηση και άδεια από εκείνη.

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι η Επιστημονική Επιτροπή Λοιμώξεων του συγκεκριμένου Νοσοκομείου έχει καθιερώσει την καθημερινή ενημέρωση των πολιτών και σε Δελτίο Τύπου που αποστέλει απαντάει σε κρίσιμα ερωτήματα. Η πρωτοβουλία της αυτή την οποία τώρα επιχειρεί να φιμώσει η 6η ΥΠΕ έχει τύχει μεγάλης ανταπόκρισης από τους πολίτες που διψούν για έγκριτες επιστημονικές απαντήσεις στην εποχή των fake news και της ‘παραφιλολογίας”. Μάλιστα σε προσφατο ενημερωτικό Δελτίο η συγκεκριμένη Επιτροπή είχε προηγηθεί και επιστημονικής μελέτης των ΗΠΑ και ανέφερε ότι πέρα από τις επιφάνειες σταγονίδια του κορωνοϊού αιωρούνται για αρκετό χρονικό διάστημα. 

Αυτή την αξιέπαινη πρωτοβουλία έρχεται τώρα να ‘φρενάρει’ η 6η ΥΠΕ με έναν τρόπο ‘ετσιθελικό’ που θυμίζει άλλες εποχές και καταστάσεις. Εύλογη και καθόλα  δικαιολογημένη η αντίδραση ξαι η στάση του διοικητή του Νοσοκομείου κ. Βασίλειου Τσίγκαρη ο οποίος καταγγέλει την 6η ΥΠΕ για το θέμα αυτό και δηλώνει απερίφραστα ότι δεν θα την τηρήσει, διότι δεν θέλει -όπως λέει- να συμβάλει στην ποδηγέτηση της ενημέρωσης των πολιτών’. Και καταλήγει ότι “Το δικαίωμα του πολίτη στην πληροφόρηση και την ενημέρωση δεν μπορεί να θυσιαστεί στο όνομα οποιασδήποτε σκοπιμότητας”

Βέβαια μετά από αυτή την αντίδραση δεν ξέρουμε για πόσο θα συνεχίσει ακόμη να είναι διοικητής του Π.Γ.Ν.Ι. αλλά όλα στη ζωή έχουν το τίμημά τους. Η ιστορία άλλωστε γράφεται από τους θαρραλέους και στο τέλος όλοι κρίνονται. 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *