Αγωγή των Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα στο Facebook για στήριξη ρητορικής μίσους

Ανακοίνωση της οργάνωσης RSF

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) υπέβαλαν αγωγή στον εισαγγελέα στο Παρίσι αυτήν την εβδομάδα κατηγορώντας το Facebook για «παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές» επειδή επιτρέπει στα δίκτυά του να χρησιμοποιούνται για τη διάδοση ψευδών πληροφοριών και ρητορικής μίσους, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς που διατυπώνει στους όρους του υπηρεσίας και τις διαφημίσεις της.

Χρησιμοποιώντας αναλύσεις εμπειρογνωμόνων, ένα ευρύ φάσμα μαρτυριών και δηλώσεων από πρώην υπαλλήλους του Facebook, η αγωγή της RSF δείχνει ότι οι δεσμεύσεις της εταιρείας με έδρα την Καλιφόρνια έναντι των καταναλωτών της είναι σε μεγάλο βαθμό πλημμελής. Το Facebook ισχυρίζεται ότι αποτρέπει το περιεχόμενο «που είναι παράνομο, παραπλανητικό, μεροληπτικό ή δόλιο» και «μειώνει τη διάδοση ψευδών ειδήσεων». Και σε μια διαφήμιση Τύπου στις αρχές του 2021, καυχιέται να προσφέρει «λεπτομερείς ενημερωμένες πληροφορίες για την καλύτερη καταπολέμηση της πανδημίας».


Η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική , όπως έδειξε η μαζική διάδοση του βίντεο συγκράτησης-θεωρίας συνωμοσίας στο Facebook. Η RSF συγκέντρωσε επίσης πολλά παραδείγματα δημοσιεύσεων στο Facebook που περιέχουν ρητορική μίσους που απευθύνεται σε δημοσιογράφους με το γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo, το γαλλικό τηλεοπτικό πρόγραμμα Quotidien και τη γαλλική περιφερειακή εφημερίδα l’Union. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει το γαλλικό δικαστικό σύστημα!

Για να καταγγείλει αυτό το τεράστιο φαινόμενο πλανητικής κλίμακας, η RSF αποφάσισε να ασκήσει αγωγή στη Γαλλία, όπου το δίκαιο των καταναλωτών είναι ιδιαίτερα κατάλληλο. Αλλά εξετάζουμε την υποβολή παρόμοιων αγωγών σε άλλες χώρες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *