Έξι μήνες διώξεις και καταστολή

Εξελίξεις στο δημοκρατικό ζήτημα, απολογισμός και κατάληξη της συνέλευσης της ΚΕΔΔΑ

Παρακάτω το εισηγητικό άνοιγμα του Συντονιστικού όπως διαμορφώθηκε μετά τη συζήτηση και η κατάληξη-αποφάσεις της συνέλευσης της ΚΕΔΔΑ, που έγινε την Πέμπτη 9/2/2023 στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας. 

Εκτίμηση της κατάστασης  

Η προηγούμενη συνέλευση ΚΕΔΔΑ ήταν στις 5 Ιουλίου.

Το επόμενο διάστημα συνέβησαν πάρα πολλά γεγονότα και είχαμε συνολικότερα ένταση της πολιτικής των απαγορεύσεων, της καταστολής, των διώξεων,  των παρακολουθήσεων και των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης της ΝΔ που περιστέλλουν ελευθερίες και δικαιώματα προκειμένου να θωρακίσει την εξουσία απέναντι στο κίνημα. 

Συνοπτικά μπορούμε  να ξεχωρίσουμε τα παρακάτω που σηματοδοτούν και τις εξελίξεις στο δημοκρατικό ζήτημα.

·       Δίκη Χ.Α. στο Εφετείο με ναζιστικές προκλήσεις από Κασιδιάρη, Λαγό,  Πλεύρη κ.α. 

·       Δολοφονία του 17χρονου ρομά Kώστα Φραγκούλη από αστυνομικούς στις 5/12/2022 μετά την αποθράσυνση από την κάλυψη και στήριξη Θεοδωρικάκου στους δολοφόνους του ρομά Νίκου Σαμπάνη. 

·       Ματαίωση δίκης Σεπολίων τη μέρα που θα ανακοινωνόταν η αθώωση των 4 διωκόμενων. Η ομηρία των 4 διωκόμενων διαδηλωτών, των συνηγόρων τους και των μαρτύρων υπεράσπισης συνεχίζεται με μεταφορά της ημερομηνίας έναρξης της νέας δίκης στις 13/11/2023 . 

·       Η πρωτόδικη καταδίκη στις 19/7/22  11 τούρκων αγωνιστριών και αγωνιστών με βαριές ποινές συνολικά 537 χρόνων, οι οποίοι ξεκίνησαν απεργία πείνας και τελικά  μόνο στις 10/1/23  με απόφαση του Εφετείου αποφυλακίστηκαν υπό όρους. 

·       Ανάδειξη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων που αφορά χιλιάδες ανθρώπους με την επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας και όχι μόνο τους γνωστούς πολιτικούς ή κάποιους δημοσιογράφους, όπως θέλουν να το εμφανίζουν. Είχαμε ήδη αναδείξει στο θέμα στην προηγούμενη συνέλευση μας σε όλη του τη διάσταση. Η αντίδραση του κινήματος εκδηλώθηκε και με μαζική πορεία ενάντια τους στις 25/8 η οποία πραγματοποιήθηκε παρά την απαγόρευσή της.  

·       Απαγορεύσεις συγκεντρώσεων από την αστυνομία με τακτικότητα και ειδικά στην Αθήνα με αναφορά συναίνεσης απο το δήμαρχο Αθηναίων 

·       Αποκάλυψη βιασμών και μαστροπείας της 12χρονης στον Κολωνό από πολιτικό στέλεχος Ν.Δ. που είχε διασυνδέσεις με αστυνομία και εκκλησία. Προφυλάκιση της μητέρας που κατήγγειλε το Μίχο. Κακοποιητική στάση αστυνομίας και πολιτείας. Επίθεση στην πορεία που έγινε στην περιοχή το Σάββατο 15/10. Αυτή η αποκάλυψη ακολούθησε την προηγούμενη που έφερε στο φως υπάρξη κυκλώματος μαστροπών – αστυνομίας σε Ηλιούπολη.

·       Επίθεση στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου στην Πάτρα με αναίτια επίθεση των ΜΑΤ στο μπλοκ των Φοιτητικών Συλλόγων, ρίψη χημικών, διάλυση της πορείας και 3 συλλήψεις φοιτητών  που ήδη δικάστηκαν με ψευδείς κατηγορίες και υπήρξε αθώωση για τους 2.

·       Αγωγή slapps και στη Λευκάδα μετά τη Σύρο. Η εταιρεία  Notion απαιτεί συνολικά 600.000 € από 2 γυναίκες που αντιτίθενται στην ιδιωτικοποίηση της περιοχής του Κάστρου και της παραλίας, ιδιαίτερης ομορφιάς, περιβαλλοντικής, αρχαιολογικής, αρχιτεκτονικής αξίας, κ.α. 

·       Πανεπιστημιακή αστυνομία. Επιθέσεις με χημικά και ΜΑΤ στις φοιτητικές πορείες, ακόμα και σε συναυλίες, στην Αθήνα την Τετάρτη 14/9 και το Σάββατο 17/09 και στη μεγάλη συναυλία της Θεσσαλονίκης στις 16/9 μέσα στο ΑΠΘ. 

·       Επιθέσεις σε κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών, φοιτητών, στην επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου και στη διαδήλωση τη μέρα θανάτου του Φραγκούλη 

·       Μόνο μετά από μεγάλο αγώνα της οικογένειας και του κινήματος αλληλεγγύης φτάνει 21/10/22 στα δικαστήρια του Βόλου η υπόθεση του ξυλοδαρμού και της κακοποίησης του Βασίλη Μάγγου από την αστυνομία στις 14/6/2020, ο οποίος έφυγε από τη ζωή ένα μήνα μετά. Κατηγορούμενοι 3 αστυνομικοί μόνο για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης η υπόθεση φτάνει στο δικαστήριο, αφού υπήρχε επιχείρηση αποσιώπησης και συγκάλυψης των ευθυνών της αστυνομίας.

·       Αποκάλυψη ομαδικού βιασμού 19χρονης από 2 αστυνομικούς μέσα στο Α.Τ. Ομόνοια τον Οκτώβρη του 2022

·       Προκλητικές αποφυλακίσεις Κορκονέα, Λιγνάδη, Χορταριά, δολοφόνου του Ζακ Κωστόπουλου. 

·       Επιθέσεις προσαγωγές απαγορεύσεις κινητοποιήσεων σε διαμαρτυρόμενους για το μετρό στα Εξάρχεια και για το κλείσιμο του Λόφου Στρέφη. Αθωώθηκαν από το δικαστήριο την Τετάρτη 5/10 και οι 2 συλληφθέντες που κατηγορούνταν για απείθεια, λόγω της διαμαρτυρίας τους για τα έργα του σταθμό μετρό στην πλατεία Εξαρχείων.

·       Παραπομπή σε δίκη 4 συλληφθέντων κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επίθεσης στις συγκεντρώσεις που συναντήθηκαν στο Σύνταγμα στις 28/7/2022 στην Αθήνα. Η μια ήταν για τις  καταστροφικές πυρκαγιές και η άλλη σε ένδειξη αλληλεγγύης στο δίκαιο αίτημα του απεργού πείνας Γ. Μιχαηλίδη. 

·       Χθες 8/2 δίκη συλληφθέντων στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 10/2/2021 που πήρε αναβολή για 10/1/2024 κρατώντας σε  ομηρία  23 διαδηλωτές ήδη για 3ο χρόνο. 

·       Εκδικητική μεταγωγή του προφυλακισμένου Θάνου Χατζηευαγγέλου από τις φυλακές Κορυδαλλού στις φυλακές Νιγρίτας, όπου χρειάστηκε απεργία πείνας για να επιστρέψει. 

·       Μεροληπτική μεταχείριση του φυλακισμένου απεργού πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη που χρειάστηκε να καταφύγει στην απεργία πείνας να υπερασπίσει το δικαίωμα της υφ΄ όρον απόλυσης,  αφού έχει συμπληρώσει τα νόμιμα όρια έκτισης ποινής που προβλέπει η νομοθεσία 

·       Τρομοκρατικές διώξεις για δράσεις στήριξης προσφύγων και για καταγγελίες επαναπροωθήσεων. Ενδεικτικά :

·       Η κλήση σε δίκη το Γενάρη του 2023 σε βάρος 24 εθελοντών ανάμεσά τους η 26χρονη Σύρια Σάρα Μαρντίνι,  που έχει βραβευτεί για τη δράση της στο εξωτερικό επειδή έσωσε άλλους πρόσφυγες ναυαγούς όντας κολυμβήτρια και κατηγορείται και αυτή και οι άλλοι ως διακινητές. Από την άλλη 7 φορές της έχουν απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα προκειμένου να έρθει στη δίκη α υπερασπίσει τον εαυτό της. 

·       Η δίωξη από την εισαγγελία της Κω, μετά από δικογραφία του Λιμενικού σε βάρος του Παναγιώτη Δημητρά επικεφαλής του Ελληνικού Παρατηρητήριου Συμφωνιών του Ελσίνκι και του Τόμι Όλσεν από την Aegean Boat Report και η επιβολή στις 21/12 περιοριστικών όρων

·       Άλλη τρομοκρατική δίωξη με σχηματισμό δικογραφίας  από την Ασφάλεια Μυτιλήνης κατά 35 μελών 4 οργανώσεων με τις κατηγορίες συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, παραβίασης μυστικών της Πολιτείας, παραβάσεων του Κώδικα Μετανάστευσης ακόμα και για κατασκοπεία

·       Άσκηση διώξεων επίσης στον Καμπ του Ελαιώνα στις 7/11 σε βάρος αλληλέγγυων που υπερασπιζόταν τους  πρόσφυγες που δεν ήθελαν να μεταφερθούν σε στρατόπεδα, προκειμένου να κλείσει το Καμπ.

·       Στοχοποίηση της δικηγόρου Ευγενίας Κουνιάκη και του δικηγόρου Χρηστίδη Γιώργο για την καταγγελία επαναπροωθήσεων στον Έβρο. 

·       Στις 22/11/2022 είχαμε επίθεση με χημικά στα προσφυγικά της Αλεξάνδρας και μαζικές προσαγωγές και συλλήψεις 78 ανθρώπων ανάμεσά τους και δικηγόρου, ενώ επιτέθηκαν ξανά και μέσα σε αλληλέγγυους που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το αυτόφωρο στα δικαστήρια της Ευελπίδων. 

·       Δίκες σε βάρος συνδικαλιστών από την εργοδοσία τους όπως της Μαργαρίτας Κουτσανέλλου γενικής γραμματέως του Συλλόγου Εργαζομένων στην ΕΛΓΟ Δήμητρα, γιατί δεν αποδέχτηκε να υπάρξουν παρατυπίες στις εκλογές για εκπροσώπους εργαζομένων στη διοίκηση. 

·       Για τον ίδιο λόγο δίωξη του Δ. Χρηστόπουλου, πρόεδρου του Συλλόγου Μουσικών Φιλαρμονικής του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νεολαίας Δήμου με μήνυση από το Διευθυντή επιχειρησιακού σχεδιασμού του ΟΠΑΝΔΑ.

·       Αδικαιολόγητη παραμονή εκτός εργασίας και χωρίς μισθό χιλιάδων υγειονομικών που αρνήθηκαν να εμβολιαστούν και επιστροφή τους μετά από 16 μήνες.  

·       Παραπομπή στα δικαστήρια εργατικών  σωματείων για κήρυξη απεργιών ως παράνομων και καταχρηστικών, όπως της ΠΕΝΕΝ, των σωματείων στις συγκοινωνίες, της ΔΟΕ για την απεργία-αποχή. 

·       Εκκρεμεί δίκη μετά από μήνυση του εργοδότη Ηρακλή Μπάμζα της εταιρείας Vresnet σε βάρος του Δ.Σ. της Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης με αφορμή το ψήφισμα αλληλεγγύης στην απολυμένη από τον ίδιο έγκυο Αριστέα Μιχαλακάκου

·       Πειθαρχική δίωξη Αντωνίας Λεγάκη και πρωτοφανής επίσπευση διαδικασιών από ΔΣΑ

·       Δίωξη του Βάλσαμου Συρίγου Γ. Γραμματέα της Ομοσπονδία Οικοδόμων με το μισό ποινικό κώδικα για κινητοποίηση ενάντια σε πλειστηριασμούς. 

·       Δίωξη της προέδρου της ΟΕΝΓΕ Αφροδίτης Ρέτζιου, με βάση το ν. Χρυσοχοΐδη για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.

·       Είναι σε εξέλιξη ή εκκρεμούν δίκες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά και άλλες πόλεις για τις κινητοποιήσεις που έγιναν στις 17/11/2021 την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου και στις 6/12 για την επέτειο δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλο  και μάλιστα μαζικές 68 αγωνιστές πχ στην Αθήνα. 6 αγωνιστές στη Θεσσαλονίκη με τον Ηλία Σμήλιο να χαρακτηρίζεται διοργανωτής.

·       Έχουμε δίκες αγωνιστών του κινήματος κατά των πλειστηριασμών και ενάντια στην υφαρπαγή κατοικιών λαϊκών νοικοκυριών όπως μελών του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης. Ή στο   Πλημμελειοδικείο Ναυπλίου σε βάρος 19 αγωνιστές για  παρεμπόδιση πλειστηριασμών την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ

·       Δίκες αγωνιστών στην Καρδίτσα που παλεύουν ενάντια στη λεηλασία των Αγράφων από εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών. Στην πρώτη δε δίκη που διεξήχθη σε βάρος 4 μελών του κινήματος σε όλη τη διάρκεια των δύο δικασίμων ο διευθυντής ασφάλειας Καρδίτσας και επιτελείο καθόταν στα έδρανα των συνηγόρων πολιτικής αγωγής.

·       Αστυνομική βία, καταστολή, απαγόρευση συνέχισης της πορείας των καλλιτεχνών που κινητοποιούνται αυτές τις μέρες. 

Η κυβέρνηση συνεχίζει και έχει μεθοδεύσει σειρά διώξεων σε συνεργασία με τη δικαστική εξουσία και με την αστυνομία, με βάση αντιδημοκρατικές διατάξεις απαγόρευσης των συναθροίσεων, αντιδημοκρατικούς νόμους απαγόρευσης των διαδηλώσεων, περί διέγερσης σε ανυπακοή, απείθειας κ.α.,. Ενώ αντιμετωπίζουμε αυτό το διάστημα και δίκες με διώξεις από την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ,  με την ποινικοποίηση της  αντίσταση στους πλειστηριασμούς κατοικιών των λαϊκών νοικοκυριών, αλλά και δίκες τρομοκράτησης όσων αγωνίζονται ενάντια στα συμφέροντα «επενδυτών» που καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον και σε βάρος αγωνιστών άλλων κινηματικών δράσεων. 

Με αυτές τις δίκες στοχοποιούνται ιδιαίτερα λαϊκοί αγωνιστές που πρωτοστατούν στα κινήματα με στόχο τη γενικότερη τρομοκράτηση, παράλληλα με την εκδικητική οικονομική εξόντωση των προστίμων σε βάρος αγωνιστών.

ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ –ΑΘΩΩΣΕΙΣ- ΔΙΚΑΙΩΣΕΙΣ

Η ταξική μεροληψία της αστικής δικαιοσύνης κυριαρχεί. Ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε θετικές, για τους «από κάτω», αποφάσεις που έχουν απαλλάξει αθώους ή καταδικάσει ενόχους και έχει έρθει η αλήθεια στο φως, χάρις στην ακεραιότητα και ευαισθησία κάποιων εκ των λειτουργών, την τήρηση διαδικασιών και κάτω από την πίεση του κινήματος και την λαϊκή κατακραυγή. Έτσι, έχουμε περιπτώσεις δικαίωσης όπως : 

§  Αθωώθηκαν από όλες τις κατηγορίες και οι 4 κατηγορούμενοι στην Καρδίτσα σε μια από τις δίκες που τους έχουν οδηγήσει.

§  Αθωώθηκαν από δικαστήριο του Ναυπλίου 19 αγωνιστές που κατηγορούνταν για  παρεμπόδιση πλειστηριασμών 

§  Στις 3/2/23 αθωώθηκε ο Κ.  Ξενόπουλος μετά από  εκδικητική μήνυση της αστυνομίας εναντίον του από την αστυνομία ύστερα από δική του μήνυση για τον τραυματισμό του από αστυνομικούς χωρίς διακριτικά κατά τη διάρκεια αστυνομικής επίθεσης. Μόνο που η δική τυ μήνυση μπήκε στο αρχείο…

§  Ικανοποιήθηκαν μερικά οι φυλακισμένοι απεργοί πείνας. 

§  Υπάρχει βούλευμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το έγκλημα στο Φαρμακονήσι τον Γενάρη του 2014 

§  Βγήκε βούλευμα απαλλαγής δημοσιογράφων και δικηγόρων που κατηγορήθηκαν ότι αδίκως κατηγορούσαν πολιτικούς για την διαφθορά και το χρηματισμό από τη Novartis.  

§  Αθώωση Σταθόπουλου μετά από φυλάκιση 3 ετών και κατάρρευση μιας από τις μεγαλύτερες σκευωρίες της Αντιτρομοκρατικής

§  Αποφυλάκιση με αναστολή 10 Τούρκων από τους 11 που δικάζονται στον Κορυδαλλό

§  Έχουμε αθώωση 2 διωκόμενων που αντέδρασαν για το μέτρο στα Εξάρχεια και 

§  Αθώωση 2 διωκόμενων για τη φετινή πορεία στην Πάτρα για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

§  Παύση διώξεων για τους 62 που είχαν συλληφθεί στις 6 Δεκέμβρη του 2020 και κρατήθηκαν στην Πέτρου Ράλλη (εκκρεμεί η δίκη για τους 68 που είχαν κρατηθεί στη ΓΑΔΑ και οι δίκες σε βάρος δεκάδων άλλων για 17/11/2020 και 6/12/2020 σε άλλες περιοχές της χώρας).

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ-ΑΓΩΝΕΣ

Μαζί με τους εργατικούς, φοιτητικούς, λαϊκούς αγώνες για τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης έχουμε και μια σειρά κινητοποιήσεων για δημοκρατικά δικαιώματα, ενάντια στον αυταρχισμό, την κρατική καταστολή, το φασισμό. Το κίνημα αντέδρασε με κινητοποιήσεις, σπάσιμο των απαγορεύσεων, αλληλεγγύη. 

΄Εχουν γίνει : 

Κινητοποιήσεις όπως 

25/8/2022 Μεγάλη πορεία ενάντια στις παρακολουθήσεις 

18/9/2022 Αντιφασιστική μεγάλη ενωτική πορεία στο Κερατσίνι για την επέτειο δολοφονίας του Π. Φύσσα 

Μεγάλη διαδήλωση την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου 

Μαζικότατη πορεία τη μέρα που ανακοινώθηκε ο θάνατος του Φραγκούλη

Αντιφασιστικές συγκεντρώσεις όπως 

την Τετάρτη 28/9 για δίκη Χ.Α. δικαστήρια Λ. Αλεξάνδρας

την επέτειο δολοφονίας του Σαχζατ Λουκμάν

το Σάββατο 28 /1 διεθνιστική αντιφασιστική αντιπολεμική συγκέντρωση στην πλ. Ρηγίλλης την επέτειο για τα Ίμια που ματαίωσε την απόπειρα συγκέντρωσης Χρυσής Αυγής 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΕΔΔΑ

Το συντονιστικό της ΚΕΔΔΑ συνεδρίαζε σε τακτικά χρονικά διαστήματα και προσπάθησε να αναδείξει  προβλήματα και να πάρει θέση σε μία σειρά ζητήματα και να υπερασπίσει τα δημοκρατικά δικαιώματα.

§  Έγκαιρα έδωσε τη διάσταση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων που δεν περιοριζόταν μόνο όπως το προέβαλλαν και συνεχίζουν μόνο σε γνωστούς πολιτικούς και δημοσιογράφους, αλλά αφορά χιλιάδες αγωνιστές.

§  Προσπαθήσαμε να διαμορφώσουμε θέσεις για τα σχετικά ζητήματα που έρχονταν σε γνώση μας. 

§  Να τοποθετηθούμε με ανακοινώσεις. 

§  Να βγάλουμε ψηφίσματα αλληλεγγύης σε διωκόμενους και να τα διακινήσουμε προκειμένου να δυναμώσουμε το κίνημα για την απαλλαγή τους.

§  Να είμαστε παρόντες σε δίκες στο πλευρό των διωκόμενων. 

§  Να καταγγείλουμε κρατικές επιθέσεις και παραβιάσεις δικαιωμάτων. 

§  Να βρεθούμε σε συγκεντρώσεις. 

§  Πρόσφατα επίσης, δηλώσαμε συμμετοχή στην Επιτροπή Αλληλεγγύης για τη 12χρονη που έχει συγκροτηθεί με κάλεσμα από τη Λ.Σ. Κολωνού και με συμμετοχή του ΣΕΠΕ της περιοχής και φεμινιστικών συλλογικοτήτων. 

Ωστόσο, καταλαβαίνουμε ότι είναι πολλά αυτά που λείψαμε και ακόμα περισσότερα αυτά που θα έπρεπε να πάρουμε πρωτοβουλίες να κάνουμε. 

Οι δυνάμεις μας δεν επαρκούν για να καλύψουμε όλα τα πεδία. 

Και ζητάμε να υπάρξουν διαθεσιμότητες για την πλαισίωση του Συντονιστικού. 

Εν κατακλείδι

Η μεθοδευμένη επιβολή των αντιδημοκρατικών απαγορεύσεων από όλους τους πυλώνες του συστήματος εντείνεται και παράλληλα υποστηρίζεται από τα καθεστωτικά ΜΜΕ, τους κυβερνητικούς παράγοντες σε δήμους και περιφέρειες, τα αστικά δικαστήρια, προκειμένου να παγιώσουν κλίμα τρομοκρατίας και να επιβάλλουν την αντεργατική-αντιλαϊκή τους πολιτική. 

Παράλληλα, στο νομοθετικό πεδίο που ήδη υπάρχουν νέοι νόμοι που εφαρμόζονται (Χατζηδάκη, απαγόρευσης διαδηλώσεων) παρότι έχουμε κινηματική απειθαρχία και μερική ανατροπή τους από τα εργατικά σωματεία και από τις διαδηλώσεις που δεν ζητούν άδεια, ούτε περιορίζονται στη μια λωρίδα) επιβάλλεται ένα νέο πιο αντιδημοκρατικό πλαίσιο. 

Φανερό πλέον είναι ότι όπλο του συστήματος αποτελούν και η ένταση της αστυνομοκρατίας, της κρατικής βίας και καταστολής, μαζί με την αντιδημοκρατική νομοθετική θωράκιση της εξουσίας, προκειμένου να κτυπήσουν τα εργατικά δικαιώματα και να γκρεμίσουν εργατικές κατακτήσεις, να εντείνουν την εκμετάλλευση και να προστατεύσουν την πολιτική και οικονομική εξουσία τους. 

Ενώ, μαζί με την ενίσχυση του συγκεντρωτισμού των οργάνων σε δήμους (ενδεικτική και η απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα μεταφοράς αρμοδιοτήτων των συμβουλίων των δήμων στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής που δεν απηχούν τους συσχετισμούς των αποτελεσμάτων των τοπικών εκλογών και των συμβουλίων). Αλλά και η δημιουργία εμποδίων για τη συμμετοχή και εκπροσώπηση στα συμβούλια δήμων και περιφερειών με την επέκταση του 3% στις τοπικές εκλογές για την είσοδο στα συμβούλια, η αύξηση του κόστους των παραβόλων,  η μείωση εδρών συμβουλίων. 

Για δε την τροπολογία της ΝΔ που ψηφίστηκε χθες και τις επιπτώσεις της έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση και δίνουμε το λόγο στον Κώστα Παπαδάκη να μας πει και για αυτό και για τα άλλα νομοθετήματα περισσότερα. 

ΚΑΤΑΛΗΞΗ

·       Να κάνουμε μια ανοικτή εκδήλωση το Μάρτιο 

·       Να συντάξουμε μια χάρτα διεκδικήσεων για τις λαϊκές ελευθερίες και τα δημοκρατικά  δικαιώματα επικαιροποιώντας τους στόχους που είχαμε θέσει στην ιδρυτική μας διακήρυξη

·       Πλαισιώνουμε το συντονιστικό μας με ένα ακόμα μέλος. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *