Έκκληση από τους Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα: Αφήστε τους δημοσιογράφους να κάνουν ρεπορτάζ για το περιβάλλον

Tα τελευταία δέκα χρόνια δολοφονήθηκαν σε όλο τον κόσμο 21 δημοσιογράφοι που έκαναν έρευνα σχετικά με την παράνομη εξόρυξη, την αποψίλωση των δασών, τις κατασχέσεις γης και τη βιομηχανική ρύπανση. Σχεδόν 30 άλλοι φυλακίστηκαν. 

Την παραμονή της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή COP26 που ξεκίνησε στη Γλασκώβη της Σκωτίας, την 1η Νοεμβρίου, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) και περισσότεροι από 60 περιβαλλοντικοί δημοσιογράφοι 34 διαφορετικών εθνικοτήτων κάνουν έκκληση για σεβασμό στο δικαίωμα κάλυψης περιβαλλοντικά ζητήματα.. Οι δημοσιογράφοι – που προέρχονται από κάθε μέρος του κόσμου και κάθε είδους ΜΜΕ, ορισμένοι πολλοί γνωστοί στα διεθνή ρεπορτάζ τους για την προστασία του περιβάλλοντος – υπογράφουν την έκκληση με τίτλο «Κλιματική έκτακτη ανάγκη, έκτακτη δημοσιογραφία». Οι δημοσιογράφοι καταγγέλλουν τα εμπόδια που περιορίζουν το δικαίωμα παροχής πληροφοριών σχετικά με αυτά τα ζητήματα, τα οποία είναι ωστόσο ζωτικής σημασίας για όλη την ανθρωπότητα. Και ζητούν από τις κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν επίσημα ότι το δικαίωμα στην ενημέρωση για αυτά τα θέματα είναι δικαίωμα στο περιβάλλον και την υγεία.

Όπως επισημαίνουν οι Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα, αν και το δικαίωμα κάλυψης περιβαλλοντικών θεμάτων θεσπίστηκε ως αρχή ήδη από τη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τη Γη στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 1992, εξακολουθεί να μην γίνεται σεβαστό. Οι υπογράφοντες αναφέρουν ότι, σε πολλές χώρες, είναι πολύ δύσκολο να ληφθούν πληροφορίες και επιστημονικά δεδομένα για το περιβάλλον, αν και αυτές οι πληροφορίες είναι ύψιστου δημόσιου ενδιαφέροντος και η κάλυψή τους μπορεί να βοηθήσει στην αλλαγή συμπεριφοράς.

Λόγω των κινδύνων που συνδέονται με την κάλυψη περιβαλλοντικών θεμάτων σε ορισμένα μέρη του κόσμου –τουλάχιστον 21 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί τα τελευταία 10 χρόνια για διερεύνηση αυτών των ευαίσθητων θεμάτων– η RSF και οι δημοσιογράφοι που υπογράφουν την έκκληση ζητούν επίσης συγκεκριμένη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου για προστασία των δημοσιογράφων.

Η ΕΚΚΛΗΣΗ

Κλιματική έκτακτη ανάγκη, έκτακτη δημοσιογραφία

Η επιβολή του δικαιώματος κάλυψης περιβαλλοντικών θεμάτων είναι πλέον ζωτικής σημασίας Εμείς, οι δημοσιογράφοι σε όλες τις ηπείρους που ειδικεύονται σε περιβαλλοντικά και κλιματικά ζητήματα, ενώνουμε τη φωνή μας με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF) και απευθύνουμε έκκληση προς όλες τις χώρες που συμμετέχουν στην 26η Διάσκεψη των Μερών της Σύμβασης Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26). αναμένεται να ξεκινήσει στη Γλασκώβη την 1η Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τη 10η αρχή της διακήρυξης που εκδόθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για τη Γη στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 1992, «κάθε άτομο πρέπει να έχει κατάλληλη πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με το περιβάλλον που κατέχουν οι δημόσιες αρχές». Τρεις δεκαετίες αργότερα, αυτή η αρχή δυστυχώς δεν έχει γίνει ακόμη απτή πραγματικότητα.

Σε πολλές χώρες, είναι εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατο να αποκτηθούν πληροφορίες και επιστημονικά δεδομένα σχετικά με το περιβάλλον και τις δημόσιες πολιτικές που το επηρεάζουν, αν και οι πληροφορίες αυτές είναι ύψιστου δημόσιου ενδιαφέροντος. Επιπλέον, συχνά μας απαγορεύεται συστηματικά η πρόσβαση σε πολλές εγκαταστάσεις ή/και περιοχές. Μερικοί από εμάς υποβάλλονται επίσης σε αυθαίρετες δικαστικές διαδικασίες και γίνονται στόχος απειλών, εκφοβισμού, ακόμη και σωματικών επιθέσεων, όταν δεν σκοτώνονται εν ψυχρώ.

Σε όλο τον κόσμο, τουλάχιστον 21 από τους συναδέλφους μας δημοσιογράφους δολοφονήθηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια για διερεύνηση ευαίσθητων θεμάτων όπως η παράνομη εξόρυξη, η αποψίλωση των δασών, οι κατασχέσεις γης και η βιομηχανική ρύπανση. Σχεδόν 30 άλλοι φυλακίστηκαν. Το εβδομήντα πέντε τοις εκατό αυτών των παραβιάσεων έχουν λάβει χώρα από την υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού στα τέλη του 2015. Όπως το περιβάλλον και το κλίμα που υπερασπιζόμαστε, η κατάστασή μας επιδεινώνεται επικίνδυνα.

Σήμερα, καταγγέλλουμε τα εμπόδια που περιορίζουν το δικαίωμά μας να παρέχουμε πληροφορίες για αυτά τα ζητήματα, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για όλη την ανθρωπότητα.

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη οι κυβερνήσεις να λάβουν υπόψη τον ρόλο που διαδραματίζουν τα μέσα ενημέρωσης στην υπεράσπιση του περιβάλλοντος και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Το ερευνητικό μας ρεπορτάζ εφιστά την προσοχή στις αυξανόμενες απειλές για τον πλανήτη που μοιραζόμαστε και βοηθάει στο να πειστούν οι εμπλεκόμενοι παράγοντες να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους. Όταν ενημερωθεί σωστά, το κοινό είναι επίσης καλύτερα σε θέση να καταπολεμήσει την κλιματική απειλή που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της ανθρωπότητας. Και οι κυβερνήσεις είναι σε καλύτερη θέση να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ζητάμε από τις κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν επίσημα ότι το δικαίωμα στην ενημέρωση είναι εγγενές στο δικαίωμα σε ένα υγιές περιβάλλον και στο δικαίωμα στην υγεία. Για να τερματίσουμε τις αυξανόμενες απειλές για όσους από εμάς είμαστε πιο ευάλωτοι, ζητούμε επίσης συγκεκριμένη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου για την προστασία των δημοσιογράφων. Και, σύμφωνα με το ψήφισμα 2222 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που εγκρίθηκε το 2015, καλούμε τις κυβερνήσεις να παράσχουν στα δικαστικά τους συστήματα τα μέσα για την καταπολέμηση της συνεχιζόμενης ατιμωρησίας για εγκλήματα βίας κατά δημοσιογράφων.

Απαίτηση διαφάνειας πρέπει επίσης να ισχύει για τις κυβερνήσεις και τον ιδιωτικό τομέα. Το κοινό συμφέρον πρέπει να υπερισχύει των οικονομικών και κυριαρχικών συμφερόντων. Έχουμε μόνο έναν πλανήτη. Είναι ζωτικής σημασίας ο καθένας να διαδραματίσει τον ρόλο του για να διασφαλίσει ότι είμαστε σε θέση να ασκήσουμε το δικαίωμά μας να παρέχουμε πληροφορίες χωρίς απειλές ή εμπόδια.

Υπογράφοντες

1    Özer AKDEMIR , Τουρκία

2    Arlis ALIKAJ , Αλβανία

3    Melis ALPHAN , Τουρκία

4    Enkhzaya BAASANJAV , Μογγολία

5    Nathalie BERTRAMS , Γερμανία

6    Gaëlle BORGIA , Μαδαγασκάρη

7    Martin BOUDOT , Γαλλία

8    Kátia BRASIL , Βραζιλία

9    Eliane BRUM , Βραζιλία

10    Marcelo CANELLAS , Βραζιλία

11    Andrei CIURCANU , Ρουμανία

12    Lilia CURCHI , Μολδαβία

13    Angelina DAVYDOVA , Ρωσία

14    Sheila DEBONIS , Ηνωμένες Πολιτείες

15    Vanina DELMAS , Γαλλία

16    Soumik DUTTA , Ινδία

17    Thomas FISCHERMANN , Γερμανία

18    Emmanuel GAGNIER , Γαλλία

19    Atokhon GANIEV , Τατζικιστάν

20    Ingrid GERCAMA , Ολλανδία

21    John GROBLER , Ναμίμπια

22    Amina JABLOUN , Τυνησία

23    Burcu KARAKAS , Τουρκία

24    Guido KOPPES , Ολλανδία

25    Lucien KOSHA , ΛΔΚ

26    Margaux LACROUX , Γαλλία

27    Morgan LARGE , Γαλλία

28    Nelly LUNA , Περού

29    Lazaro MABUNDA , Μοζαμβίκη

30    Fiona MACLEOD , Νότια Αφρική

Κωνσταντίνα ΜΑΛΤΕΠΙΩΤΗ 31    , Ελλάδα

32    Eduardo MILITAO , Βραζιλία

33    Sayana MONGUSH , Ρωσία

34    Gela MTIVLISHVILI , Γεωργία

35    Zuza NAZARUK , Ολλανδία

36    Alex NEDEA , Ρουμανία

37    Vadim NEE , Καζακστάν

38    Alexandre NHAMPOSSA , Μοζαμβίκη

39    Mariam NIKURADZE , Γεωργία

40    Anne Sophie NOVEL , Γαλλία

41    Elena NOVIKOVA , Καζακστάν

42    Hazal OCAK , Τουρκία

43    Marie PARVEX , Ελβετία

44    Grigory PASKO , Ρωσία (εξορία)

45    Anastasia PAVLENKO , Ουζμπεκιστάν

46    Tansu PISKIN , Τουρκία

47    Guillaume PITRON , Γαλλία

48    David QUINTANA , Νικαράγουα

49    Anna Bianca ROACH , Ηνωμένες Πολιτείες

50    Sofia RUSOVA , Ρωσία

51    Leonardo SAKAMOTO , Βραζιλία

52    Hélène SERVEL , Γαλλία

53    Khadija SHARIFE , Νότια Αφρική

54    Khaled SULAIMAN , Καναδάς/Ιράκ

55    Pinar TARCAN , Τουρκία

56    André TRIGUEIRO , Βραζιλία

57    Tomasz ULANOWSKI , Πολωνία

58    Estacio VALOI , Μοζαμβίκη

59    Jonathan WATTS , Ηνωμένο Βασίλειο

60    Tehmine YENOQYAN , Αρμενία

61    Ning YEN , Ταϊβάν

62 Το προσωπικό του AFAQ ENVIRONMENTAL MAGAZINE – MAAN DEVELOPMENT CENTER , Παλαιστίνη

63 Το προσωπικό της REPORTERRE , Γαλλία

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε την έκθεση της RSF για τη δίωξη περιβαλλοντικών δημοσιογράφων .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *