Το ρεπορτάζ για την πρώτη 48ωρη απεργία στα ΜΜΕ

φωτο: Ν.Κατσαμά

φωτο: Ν.Κατσαμά

Τι είπαν στη σύσκεψη οι συνδικαλιστές στα ΜΜΕ και αποφασίστηκαν άμεσα 48ωρες απεργίες, υπό το βάρος του ισοπεδωτικού ασφαλιστικού ν/σχ και της πίεσης των εργαζομένων

Πηγή: asyntaxtostypos
Αν κάποιος τρίτος παρακολουθούσε την 6ωρη σύσκεψη των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών Ενώσεων στο χώρο των ΜΜΕ, σίγουρα θα καταλάβαινε γιατί το όποιο συνδικαλιστικό κίνημα βρίσκεται στη σημερινή κατάσταση αφασίας-απραξίας και μακράν των απαιτήσεων των εργαζομένων της βάσης.
Ενώ όλοι αναφέρονταν σε απεργίες, ορισμένοι φρόντιζαν την ίδια ώρα να τορπιλίζουν την απαιτούμενη ενότητα, διαφωνώντας για τις μορφές των απεργιακών κινητοποιήσεων, τη διάρκειά τους, τις ημερομηνίες πραγματοποίησης, φροντίζοντας να χρεώσουν ο ένας στον άλλον τον τορπιλισμό τους.
Τελικά και υπό το βάρος των ισοπεδωτικών επιπτώσεων από το αντιασφαλιστικό έκτρωμα της κυβέρνησης, αλλά και της πίεσης από τους πιο μαχητικούς συνδικαλιστικούς εκπροσώπους που αφουγκράζονται τη βάση, συμφωνήθηκε η έναρξη πανελλαδικών απεργιακών κινητοποιήσεων άμεσα.
Αυτό για το οποίο μάχονταν εδώ και καιρό οι εκπρόσωποι του Μετώπου για την Ανατροπή στην ΠΟΕΣΥ (Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στην ΕΣΗΕΑ, Μέτωπο Αγώνα Δημοσιογράφων στην ΕΣΗΕΜΘ) και κώφευε η συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Σήμερα οι παρατρεχάμενοι των νεοκυβερνώντων αντίκρισαν κατάμουτρα την κοροϊδία τους και δεν μπορούσαν πλέον να κάνουν διαφορετικά.
Όμως και για τις ημερομηνίες, απαιτήθηκε κάποιος χρόνος για να συμφωνήσουν. Στη συνεδρίαση που ακολούθησε του δσ της ΠΟΕΣΥ μαζί με ορισμένους προέδρους Ενώσεων, υπήρξε διχογνωμία για το αν θα γίνει 48ωρη Τετάρτη και Πέμπτη, ή Πέμπτη και Παρασκευή, ή τρεις 48ωρες από Πέμπτη μέχρι Μ. Τρίτη.
Τελικά καταλήχθηκε η πραγματοποίηση μιάς 48ωρης Πέμπτη και Παρασκευή στις εφημερίδες (ώστε να μην βγούνε τα κυριακάτικα φύλλα) και το  διαδίκτυο, μιάς 48ωρης Παρασκευή και Σάββατο στα δημόσια ΜΜΕ και ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά, ενώ την Παρασκευή θα συνεδριάσει εκ νέου το δσ της ΠΟΕΣΥ για να καθορίσει τα επόμενα βήματα με κορύφωση στην κατάθεση του ν/σχ. Παράλληλα έχουν αρχίσει επικοινωνίες με όλες τις συνδικαλιστικές Ενώσεις για την ενότητα του κλάδου και τον συντονισμό του απεργιακού αγώνα… Ενδεικτικά οι συμμετέχοντες είπαν:
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Δ. Κουμπιάς άνοιξε τη συζήτηση λέγοντας ότι κληθήκαμε για να αποφασίσουμε πότε ξεκινάμε τις απεργίες καιμποιές ημερομηνίες κάνουμε.
Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Στ. Νικολόπουλος ζήτησε να υπάρξει πλαίσιο διεκδίκησης, στρατηγική και συμμαχίες.
Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ Τ. Φωκιανίδης είπε ότι προφανώς θα δώσουμε κάποια μάχη αλλά να δούμε πως θα πάμε στις απεργίες.
Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ Κυρ. Κορτέσης είπε ότι είναι η ιστορικότερη στιγμή του κλάδου, πρέπει να πάμε σε απεργίες μέχρι τέλος αλλά περιφρουρούμενες, λέγοντας ότι: ή θα χάσουμε εμείς ή αυτοί, ενώ κατέθεσε πλήρη και αναλυτική πρόταση απεργιακών κινητοποιήσεων και δράσεων –όπως η έκδοση της εφημερίδας Αδέσμευτη γνώμη, στο οποίο αναφέρθηκαν και άλλοι ομιλητές.
Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΘΣΕ είπε ότι έχουμε δείξει υπομονή μέχρι παρεξηγήσεως, τάχθηκε  υπέρ των απεργιών, όχι πολυήμερες αλλά στοχευμένες και με περιφρούρηση.
Ο πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ Θ. Μπερεδήμας ανέφερε ότι έγιναν λάθη, το ασφαλιστικό είναι ένα έκτρωμα, ενώ τάχθηκε υπέρ 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών.
Ο πρόεδρος των εργαζομένων στα πρακτορεία διανομής Κατάρας τάχθηκε κατά των απεργιών διαρκείας και υπέρ 48ωρων με όλους τους άλλους εργαζόμενους στη χώρα.
Ο πρόεδρος της ΕΠΗΕΑ Μ. Γκανάς αναφέρθηκε σε 48ωρη τώρα και διαρκείας όταν κατατεθεί το ν/σχ.
Ο πρόεδρος της ΕΤΗΠΤΑ Μυλωνάς είπε ότι όταν εμείς ζητήσαμε βοήθεια δεν την είχαμε, αλλά θα είμαστε παρόντες.
Ο πρόεδρος της ΕΦΕ Μάριος Λώλος τάχθηκε υπέρ 48ωρων κλιμακούμενων και ό,τι αποφασίσει η ΠΟΕΣΥ.
Ο πρόεδρος των Λιθογράφων Λ. Σακάς αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ενοποίησης των εργαζομένων σε μπλοκ εναντίον της κυβέρνησης και όχι συντεχνιακά, ρώτησε μήπως το «μαύρο» στην ενημέρωση συμφέρει την κυβέρνηση, ενώ είπε ότι αυτοί μπορούν να περιφρουρήσουν την απεργία.
Η πρόεδρος του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ Γ. Αντωνοπούλου, αφού έχει κάνει αναλυτική ενημέρωση για τα ισοπεδωτικά μέτρα του ν/σχ και τα όσα δεινά απειλούν τον κλάδο, μίλησε για την ώρα των συνδικαλιστικών σωματείων.
Ο Γ. Αγγέλης από το δσ του ΕΔΟΕΑΠ αναφέρθηκε στις ευθύνες της ΠΟΕΣΥ και της συνδικαλιστικής ηγεσίας η οποία κοροϊδεύει, να οργανώσουμε πετυχημένα τις απεργίες με νότητα του κλάδου
Από ΠΟΕΠΤΥΜ τάχθηκαν υπέρ των απεργιών από αυτήν τη βδομάδα.Ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΣΥ Γ. Σαββίδης είπε ότι αυτή τη βδομάδα είναι οριστικό ότι θα κάνουμε απεργίες.
Ο αντιπρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ Π. Νεστορίδης τάχθηκε υπέρ του  ρεαλισμού και κατά της λογικής ή  όλα ή τίποτε
Ο Θ. Βικόπουλος από δσ ΕΣΗΕΜΘ τάχθηκε υπέρ της έναρξης απεργιακών κινητοποιήσεων διαρκείας άμεσα μέσα στη βδομάδα, με περιφρούρηση και πραγματοποίηση έκτακτων γενικών συνελεύσεων στις Ενώσεις.
Ο Γ. Αδάμ από δσ ΕΣΗΕΜΘ είπε ότι μας ισοπεδώσανε και τάχθηκε υπέρ των κλιμακούμενων απεργιών σε διαφορετικές ημερομηνίες, με 48ωρη μόλις κατατεθεί το ν/σχ.
Ο Θ. Κυρούσης από δσ ΕΣΗΕΠΗΝ ανέφερε ότι αυτές θα είναι οι απεργιακές κινητοποιήσεις του αιώνα, να πέσει «μαύρο» παντού, να περιφρουρηθούν και να διαγραφούν οι απεργοσπάστες.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δ. Τσαλαπάτης είπε ότι εδώ μέσα επικρατεί κλίμα μνημόσυνου αντί γιορτής και κατήγγελλε την πλειοψηφία του δσ του ΕΔΟΕΑΠ ότι δεν έκαναν ποτέ τίποτε για είσπραξη των οφειλόμενων από τους εργοδότες.
Ο Γ. Γκίρμπας από δσ ΕΣΗΕΜΘ αναφέρθηκε στις ευθύνες της συνδικαλιστικής ηγεσίας η οποία κοίμισε τον κλάδο και ροκάνισε τον χρόνο, να προχωρήσουμε άμεσα σε απεργίες ώστε να μην βγούνε τα κυριακάτικα φύλλα και να προχωρήσουμε δυναμικότερα με διάφορες μορφές πάλης όπως π.χ. καταλήψεις κ.α.
Μίλησαν επίσης ο ταμίας της ΕΣΗΕΘΣΕ, ο ταμίας του ΕΔΟΕΑΠ, ο Κ. Ντελέζος από δσ ΠΠΟΕΣΥ, η Ν. Νταουντάκη από δσ ΕΣΗΕΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *