Το κράτος αποσύρεται από επικουρικές, οι ασφαλιστικές έρχονται…

Τα Επικουρικά που προβλέπεται να συχωνευθούν. Ο ΕΔΟΕΑΠ δεν είναι ανάμεσά τους...

Τα Επικουρικά που προβλέπεται να συχωνευθούν. Ο ΕΔΟΕΑΠ δεν είναι ανάμεσά τους…

Βόμβα για τα Ταμεία Πρόνοιας

Tου Τζώρτζη Ρούσσου στην Εφημερίδα των Συντακτών

Οπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης, η συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων θα προχωρήσει ως εξής:

 ◼ με την ίδρυση του ενιαίου φορέα κοινωνικής ασφάλισης στον οποίο θα ενταχθούν όλα τα Ταμεία κύριας ασφάλισης

◼ με τη δημιουργία ενός φορέα επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας.

Ολα αυτά ειπώθηκαν στην ημερίδα για το ασφαλιστικό που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, στην οποία συμμετείχε πλήθος επαϊόντων που ορέγονται την είσοδο της ιδιωτικής ασφάλισης στην κοινωνική μέσω των επαγγελματικών Ταμείων.

Αναστάσιος Πετρόπουλος (κέντρο), ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος (δεξιά), ο γ.γρ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκος Φράγκος (αριστερά) Πέραν της πρόσκλησης της γενικής διευθύντριας της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, ξεχώρισαν με τις ομιλίες τους ο πρώην υπουργός Τ. Γιαννίτσης αλλά και ο εκ των «συνομιλητών» του κ. Κατρούγκαλου στο θέμα του ασφαλιστικού καθηγητής Κωνσταντίνος Κρεμαλής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η γενική διευθύντρια της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος Μ. Αντωνάκη επισήμανε ότι «το ασφαλιστικό σύστημα χρειάζεται αναθεώρηση που πρέπει να λάβει υπόψη της τη διεθνή εμπειρία και πρακτική»προωθώντας ουσιαστικά την άποψη (άλλωστε αυτή είναι η διεθνής εμπειρία) της ενδυνάμωσης των επαγγελματικών Ταμείων!
Ο κ. Φράγκος από το βήμα της ημερίδας, πέραν της δημοσιοποίησης της τύχης των εφάπαξ, επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης να μην υπερβεί η εθνική συνταξιοδοτική δαπάνη το 16% του ΑΕΠ.

Παράλληλα ανέφερε ότι η κρατική δαπάνη για τη νέα εθνική σύνταξη των 384 ευρώ θα ανέλθει σε ετήσια βάση στα 12-13 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 6,6% του ΑΕΠ και θα μειωθεί στο 5% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.

Από την άλλη, ο κ. Γιαννίτσης ανέφερε ότι «πιθανότατα η μόνη λύση για την άμεση αντιμετώπιση της κρίσης του ασφαλιστικού είναι η περικοπή των συντάξεων».

Ο Κ. Κρεμαλής από την πλευρά του επισήμανε πως «η επάρκεια των συντάξεων δεν μπορεί να συνυπάρξει με τη βιωσιμότητα», ενώ ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος έκανε λόγο για «υψηλότερες παροχές: περισσότερους πυλώνες και χαμηλότερες εισφορές» μιλώντας για το νέο ασφαλιστικό σύστημα (υπονοώντας βέβαια τα επαγγελματικά Ταμεία και την ιδιωτική ασφάλιση).

Αντίστοιχα για τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου «οι Ελληνες πρέπει να πληρώνουν ανάλογα με τις πραγματικές τους δυνατότητες και ένα σύστημα που θα περιλαμβάνει περιορισμό και μείωση των υφιστάμενων ιδιαίτερα υψηλών ή χαριστικών συντάξεων και την καταβολή εισφορών που θα υπολογίζονται στη βάση πραγματικού και αντικειμενικά προσδιοριζόμενου εισοδήματος θα αποτελούσε πραγματικά βιώσιμη επιλογή με χαρακτηριστικά κοινωνικής μέριμνας».

Τα προσχήματα από την επίθεση των εγχώριων «γερακιών» του νεοφιλελευθερισμού στα αποθεματικά των εργαζομένων έσωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης που επισήμανε ότι τα μνημόνια αντί για τη σύγκλιση του επιπέδου διαβίωσης οδήγησαν στην αύξηση της φτώχειας και στη μετατροπή των συντάξεων σε φιλοδώρημα με μειώσεις έως 45%.

«Το εισόδημα των συνταξιούχων στην Ελλάδα αντιστοιχεί το 2014 στο 44,7% του εισοδήματος των συνταξιούχων στην Γερμανία, σημαντικά μειωμένο από το 62,2% που αντιστοιχούσε το 2009» ανέφερε ο κ. Πετρόπουλος.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *