Το ΕΤΑΠ ΜΜΕ στον νέο ΕΦΚΑ και η εξάντληση αγωνιστικότητας της ΠΟΕΣΥ

ÁÈÇÍÁ - ÁÐÅÑÃÉÁÊÇ ÓÕÃÊÅÍÔÑÙÓÇ ÅÑÃÁÆÏÌÅÍÙÍ ÓÔÁ ÌÌÅ - ÐÏÅÓÕ (EUROKINISSI/ÓÔÅËÉÏÓ ÌÉÓÉÍÁÓ)Όπως ήταν αναμενόμενο το ΕΤΑΠ ΜΜΕ εντάσσεται στο ενιαίο υπερταμείο ΕΦΚΑ, ενώ ο ΕΔΟΕΑΠ ως ταμείο υγείας και περίθαλψης μένει εκτός. Το ασφαλιστικό σχέδιο έβγαλε πριν από λίγη ώρα η ιστοσελίδα www.huffingtonpost.gr. Στις 187 σελίδες του σχεδίου συμπεριλαμβάνεται βέβαια και η ένταξη του ΕΤΑΠ ΜΜΕ στον ΕΦΚΑ, όπως θα ονομάζεται το ενιαίο ταμείο. Το σημαντικό προβλέπεται στο άρθρο 52 περί των πόρων του ταμείου και των εργοδοτικών εισφορών. Κι αυτό γιατί τα περί του ΕΤΑΠ ΜΜΕ θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση! Η ιδιαιτερότητα του ασσφαλιστικού ταμείου των ΜΜΕ το οποίο δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν πληρώνουν εισφορές οι εργοδότες, σχετίζεται άμεσα με το αγγελιόσημο που αποτελεί την εργοδοτική εισφορά. Η τύχη του θα κρίνει και το  περιεχόμενο της υπουργικής απόφασης.

Ίσως εξαιτίας αυτής της θολής κατάστασης, οι συνδικαλιστές στη σημερινή σύσκεψη στην ΠΟΕΣΥ δεν είπαν κάτι συγκεκριμένο για διεκδικήσεις. Η προσπάθεια τους κινείται σταθερά στη λογική των “δημοσίων σχέσεων” με τους κυβερνώντες. Και μπορεί ο Γ. Κατρούγκαλος να έχει ανακηρυχθεί “εχθρός”, κουβέντα όμως δεν ειπώθηκε για τη μνημονιακή πολιτική, τους δανειστές, κ.λ.π.Η προσπάθεια του κυβερνητικού συνδικαλισμού αρχίζει και τελειώνει(;) στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα!

Στο σχέδιο των 187 σελίδων προβλέπεται για το ΕΤΑΠ ΜΜΕ συγκεκριμένα:

<<Από 1.7.2016 ο ΕΦΚΑ συνεισπράττει με τις ασφαλιστικές εισφορές και την προβλεπόμενη από τις διατάξεις του άρθρου 44 παρ. 2 του ν.3986/2011 εισφορά, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 50 του ν. 4144/2013, υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξάρτητα Απασχολούμενων – Κλάδος ασφαλισμένων ΟΑΕΕ και ΕΤΑΠ – ΜΜΕ καθώς και υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξάρτητα Απασχολούμενων – Κλάδος ασφαλισμένων ΕΤΑΑ, την οποία και αποδίδει στον ΟΑΕΔ.

Κεφάλαιο Ζ’ Ενιαίοι Κανόνες Εισφορών – Πόροι- Ανακεφαλαιοποίηση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης

Άρθρο 52 Εισφορές Μισθωτών και Εργοδοτών

13- β) Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που εκδίδεται μετά από γνώμη του ΔΣ του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ρυθμίζεται ο τρόπος και η διαδικασία καταβολής των εισφορών όσων ασφαλίζονταν στο Ταμείο αυτό πριν από την δημοσίευση του παρόντος και κάθε άλλο ειδικό ζήτημα σχετικό με την εφαρμογή του εδαφίου αυτού.



 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *