Περί 3ου μνημονίου στα ΜΜΕ: Δημοκρατία-Espresso

δημοκρατία<Θα επαναλάβουμε για μια ακόμη φορά. Το 3ο απεχθές μνημόνιο των εκδοτών-καναλαρχών δεν έχει να κάνει με εκβιασμούς στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με τα capital control.
Ήταν προαποφασισμένο και εντάσσεται στην τακτική του εγχώριου κεφαλαίου για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Εξάλλου η ένωση εκδοτών εφημερίδων (ΕΙΗΕΑ) έχει στόχο να ενταχθεί στο ΣΕΒ…>

Στο συγκρότημα του Γ. Φιλιππάκη ο στόχος άρχισε σταδιακά να ξακαθαρίζει. Όπως και στα κανάλια οι μειώσεις μισθών και συμφωνιών άρχισαν από την κορυφή, τα στελέχη. Ο στόχος είναι επίσης μείωση λειτουγικού κόστους κατά 50%. Ήδη την Παρασκευή έγιναν οι πρώτες απολύσεις και συμφωνίες για μειώσεις αποδοχών από 25% ως και 30%. Ακόμη και σε μισθούς κάτω των 800 ευρώ!

Ο εκδότης που μόλις πρόσφατα εξαγόρασε την “Εστία”, που μείωσε την τιμή της εφημερίδας του σε μισό ευρώ και την επανέφερε στο 1 ευρώ, που έχει κυκλοφορία και μείωσε τις σελίδες των εφημερίδων του, όπως όλοι οι άλλοι εκδότες, σκοπεύει να ενοποιήσει το δυναμικό των δυο εφημερίδων του, της “Δημοκρατίας” και της Espresso. Με αυτό τον τρόπο πρακτικά του “περισσεύει” το 30% ως και 50% των εργαζομένων από κάθε τμήμα. Εννοείται ότι αυτοί οι ίδιοι συντάκτες θα γράφουν (τζάμπα πλέον) για τα συνδεδεμένα περιοδικά του συγκροτήματος, ακόμη και για αυτά που δεν ανήκουν στην ίδια εκδοτική εταιρεία!

Στο συγκρότημα Φιλιππάκη ήταν ευρέως γνωστό ότι πολλοί συντάκτες πληρωνόντουσαν με διάφορους τρόπους, όπως παλαιότερα και στον “Ελεύθερο Τύπο”, για να αυξάνεται το “πληρωτέο ποσό”, χωρίς τα βάρη ασφαλιστικών καλύψεων, κ.λ.π. Τώρα αυτοί οι τρόποι κόβονται. Κι έτσι οι μισθοί μειώνονται σε μεγάλο ποσοστό. Κατά πληροφορίες πάντως από τις εφημερίδες του Γ. Φιλιππάκη θα γίνουν περισσότερες από 15 απολύσεις.

Ο στόχος είναι σαφής και κοινός για όλα τα “μαγαζιά” των ΜΜΕ. Μείωση κατά 50% του λειτουργικού κόστους, η οποία θα επιτεχυθεί με απολύσεις(μαζικές) και νέες μειώσεις ως και 30% στις αποδοχές. Όπως διαμορφώνεται το τοπίο, οι μισθοί στελεχών στον Τύπο και τηλεόραση θα κυμαίνονται από 3.000 ως 1.500 ευρώ και των συντακτών από 800 το ανώτερο ως και 400 το κατώτερο. Αυτό ακριβώς είναι το τοπίο που επαναλαμβάνεται συνεχώς σε όλα τα Μέσα. Και με ηχηρή την απουσία των συνδικαλιστικών οργάνων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *