Ο νέος πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και ο τίτλος της «Εφ.Συν.», γίνονται θέμα!

efSynΉταν θέμα χρόνου να ξεσπάσει δημόσια η κόντρα μεταξύ της Εφημερίδας των Συντακτών και του νέου προέδρου της ΕΣΗΕΑ Σταμάτη Νικολόπουλου για τον τίτλο της συναιτεριστικής εφημερίδας. Το επεισόδιο έγινε στη συνεδρίαση του μεικτού συμβουλίου των εκπροσώπων. Η Εφημερίδα των Συντακτών σήμερα με την “Άποψη” της δημοσιοποιεί το ζήτημα, ζητώντας και πάλι ευθύνες από τον πρόεδρο τη Ένωσης Συντακτών που δεν παραχωρεί τον τίτλο στον Συνεταιρισμό έκδοσης. Αναδημοσιεύουμε την “Άποψη” της εφημερίδας.

<<Συνήλθε χθες για πρώτη φορά μετά τη συγκρότηση του νέου Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ το Μικτό Συμβούλιο, στο οποίο μετέχουν εκλεγμένοι εκπρόσωποι από όλες τις επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης. Το θέμα της συνεδρίασης ήταν τα εργασιακά. Η εκπρόσωπος των δημοσιογράφων της «Εφ.Συν.» Χριστίνα Παπασταθοπούλου περιέγραψε την κατάσταση στην εφημερίδα μας, η οποία εμφανίζεται σήμερα ως η υγιέστερη επιχείρηση στον χώρο του Τύπου.
Σε μια περίοδο που οι κυκλοφορίες συρρικνώνονται, οι συνάδελφοι αντιμετωπίζουν την απειλή της απόλυσης και τον βραχνά της μη καταβολής μισθών, η «Εφ.Συν.» έχει κατορθώσει να ξεχωρίζει.

Οχι μόνο παρουσιάζει σημαντική κυκλοφοριακή άνοδο, αλλά καταβάλλει τακτικά τη μισθοδοσία, ενώ είναι συνεπής σε όλες τις υποχρεώσεις της (απέναντι σε ασφαλιστικά ταμεία, Εφορία, προμηθευτές), χωρίς να καταφεύγει σε δανειοδότηση. Το σημαντικό είναι ότι αυτή η επιτυχία βασίζεται στον συνεταιριστικό χαρακτήρα του εγχειρήματος, γεγονός πρωτοφανές για τον χώρο των μέσων ενημέρωσης στη χώρα μας.

Η εκπρόσωπος της «Εφ.Συν.» έθεσε στη συνεδρίαση ένα θέμα, το οποίο απασχολεί εδώ και καιρό την εφημερίδα μας, το γεγονός δηλαδή ότι ο τίτλος της εφημερίδας εξακολουθεί κατά τα δύο τρίτα να μην ανήκει στον συνεταιρισμό. Αυτά τα δύο τρίτα ανήκουν σε δύο δημοσιογράφους, οι οποίοι μετείχαν αρχικά στο εγχείρημα, αλλά έχουν αποχωρήσει από το 2013. Και ένας από τους δύο αυτούς πρώην συνεταιριστές είναι σήμερα ο νέος πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Σταμάτης Νικολόπουλος. Από τη Χρ. Παπασταθοπούλου εκφράστηκε η ευχή και η πεποίθηση ότι με τη νέα του ιδιότητα ο κ. Νικολόπουλος θα δώσει ένα τέλος σε αυτή την εκκρεμότητα, ενώ και το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Το νέο προεδρείο της ΕΣΗΕΑ εμφανίστηκε ανέτοιμο να δώσει απάντηση στο ζήτημα. Ο νέος πρόεδρος αρκέστηκε να εκφράσει την ικανοποίησή του που πηγαίνει καλά ένα εγχείρημα στη δημιουργία του οποίου συμμετείχε και ο ίδιος ως πρωτεργάτης, αλλά απέφυγε να τοποθετηθεί στο ζήτημα του τίτλου. Εντύπωση προκάλεσε η παρέμβαση του αντιπροέδρου της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρη Τσαλαπάτη, ο οποίος προσπάθησε να αμφισβητήσει τον συνεταιριστικό χαρακτήρα της εφημερίδας μας! Ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει πως η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων της «Εφ.Συν.» είναι μέλη της ΕΣΗΕΑ, ενώ εξέφρασε και την απαράδεκτη άποψη ότι «συνεταιριστική» υπήρξε και η «Ελευθεροτυπία», κάτι που βέβαια δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Γεγονός είναι ότι ούτως ή άλλως το νέο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ οφείλει να ασχοληθεί με το ζήτημα. Γιατί είναι τουλάχιστον άκομψο να εμφανίζεται ο νέος πρόεδρος του συνδικαλιστικού οργάνου των δημοσιογράφων να μην ανταποκρίνεται σε ένα απολύτως εύλογο και αυτονόητο αίτημα.

Το θέμα του τίτλου απασχόλησε την περασμένη Δευτέρα τη Γενική Συνέλευση του Συνεταιρισμού και από όλους τους συνεταιριστές που έλαβαν τον λόγο υπογραμμίστηκε ότι πρέπει να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την απαράδεκτη εκκρεμότητα. Σχετική επιστολή είχαμε απευθύνει πριν από έναν χρόνο στους δύο πρώην συνεταιριστές, με την οποία ζητούσαμε να προχωρήσει η μεταβίβαση των δύο μεριδίων του τίτλου στον Συνεταιρισμό, κάτι που έγινε με τον τρίτο αρχικό κάτοχο ο οποίος ήδη προ πολλού έχει μεταβιβάσει το δικό του μερίδιο.

«Εφ.Συν.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *