Οι μνημονιακές “πλειοψηφίες” και οι επερχόμενες ανατροπές στον ΕΔΟΕΑΠ

Από τους Αγγέλη Γιάννη και Πόπη Χριστοδουλίδου

Οι σοβαρές ανατροπές που βρίσκονται σε εξέλιξη στον ΕΔΟΕΑΠ και στο καθεστώς αγγελης-χριστοδουλίδουπαροχών υγείας και επικούρησης των δημοσιογράφων,  αλλά και των διοικητικών υπαλλήλων  δεν φαίνεται να απασχολούν  ιδιαίτερα τους υποψήφιους στις αυριανές εκλογές στην ΕΣΗΕΑ.

Οι αναφορές από τις περισσότερες παρατάξεις είναι γενικές, ίσως γιατί κάποιους δεν τους συμφέρει να μιλάνε για τα Ταμεία.

Στην πραγματικότητα όμως αυτό,  που ακολούθησε τις εκλογές της νέας διοίκησης στον ΕΔΟΕΑΠ, δηλαδή,  το πραξικόπημα για να περάσει η διοίκηση του Οργανισμού στην συμμαχία μεταξύ της παράταξης της ΕΠΗΕΑ,  που συγκεντρώνει στο δυναμικό της την πλειοψηφία των διευθυντικών οικονομικών στελεχών των εκδοτικών Ομίλων, με την συνεργασία των εκπροσώπων της παράταξης της προέδρου της ΕΣΗΕΑ, προχωρά σε νέα “βήματα” ανατροπών στον ΕΔΟΕΑΠ.

Ηδη με διαδικασίες “σιωπηρές” έχει αρχίσει το πάγωμα των πληρωμών προς τα μέλη-μετόχους παροχών  υπηρεσιών υγείας – όπως καταγγέλθηκε στην Γενική Συνέλευση της ΕΣΗΕΑ – με αποτέλεσμα αλλεπάλληλες “διακοπές” στην κάλυψη των συναδέλφων, αλλά και στις ήδη εγκεκριμένες αποφάσεις επικουρικών και εφάπαξ των συνταξιούχων συναδέλφων.

Το πραγματικό πρόβλημα στην ροή εσόδων – μείωση τόσο από το αγγελιόσημο όσο και από τις εισφορές – πέραν της καταγραφής στα απολογιστικά στοιχεία που φτάνουν στο Συμβούλιο, δεν έρχεται προς συζήτηση,  ώστε να αντιμετωπισθεί στην βάση προτάσεων που έχουν γίνει από το προηγούμενο Συμβούλιο. Αλλά,  αφήνεται να …σέρνεται στον χρόνο,  προκαλώντας διακοπές στις παροχές (υγείας και οικονομικές) των συναδέλφων, για να οδηγήσει τελικά τον Οργανισμό προ τετελεσμένων γεγονότων.

Η τακτική αυτή ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα,  γιατί βέβαια οι προτάσεις που εγκυμονούνται στην πλειοψηφία του Συμβουλίου του ΕΔΟΕΑΠ προφανώς και δεν θα αρέσουν στους εν δυνάμει ψηφοφόρους των παρατάξεων που στηρίζουν το πραξικόπημα στον ΕΔΟΕΑΠ.

Οι μεγάλες ανατροπές στις παροχές του ΕΔΟΕΑΠ προς τα μέλη του έρχονται, αλλά …μετά τις εκλογές στην ΕΣΗΕΑ για να μη απομακρύνουν τους ψηφοφόρους των παρατάξεων,  που τις προωθούν.

Άλλωστε είναι γνωστές από την προηγούμενη θητεία οι προτιμήσεις μελών του προεδρείου του Συμβουλίου του ΕΔΟΕΑΠ για τις μνημονιακού χαρακτήρα περικοπές,  όπως και για την “ιδέα” της μεταφοράς των παροχών υγείας στα μέλη μας μέσω ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Ενα πρώτο δείγμα προθέσεων ήταν η προχθεσινή,( με μειοψηφία μας) οριζόντια περικοπή μισθών στους γιατρούς του Οργανισμού.

Η άλλη μεγάλη “ιδέα”,  που ετοιμάζεται να προκύψει σαν προοπτική για τον Οργανισμό,  είναι η μετατροπή του σε “επαγγελματικό ταμείο”. Αυτό θα σημάνει δραστική ανατροπή του χαρακτήρα πρόνοιας και αλληλεγγύης του ΕΔΟΕΑΠ, με “ξεκαθάρισμα” των ανέργων από τα μητρώα του.

Απέναντι σ’ αυτά τα σχέδια,  που εδώ και καιρό προωθούνται ανεπιτυχώς – μέχρι τώρα – από τους εκδότες και εργοδότες του κλάδου στο Ταμείο, αντισταθήκαμε. Και θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε στην διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ όσα πραξικοπήματα ενάντια στην εκλογική θέληση των μελών της ΕΣΗΕΑ και αν γίνουν.

Αγγέλης Γιάννης, υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή.

Χριστοδουλίδου Πόπη, υποψήφια για το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, στηριζόμενη από την Πρωτοβουλία για την Ανατροπή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *