Οι επενδύσεις που δήλωσε η Digea στην ΕΕΤΤ

digea-1Στις 25 Ιουνίου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύθηκε η σύμβαση μεταξύ Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Digea για την παραχώρηση του ψηφιακού φάσματος με απόφαση της αρχής στις 13 Φεβρουαρίου 2014.
Η σύμβαση αναρτήθηκε στο site της Εφημερίδας της κυβέρνησης τον Νοέμβριο του 2014. Σε αυτή αναλύονται οι υποχρεώσεις του παρόχου δικτύου καθώς και ο προσδιορισμός του Ανώτατου Όριου Τιμής, του ΑΟΤ για το οποίο τόσος καβγάς γίνεται με τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό είναι πως στις 17 του Ιουνίου είχε δημοσιευθεί μια άλλα απόφαση της ΕΕΤΤ στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η οποία επίσης αναρτήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.
Πρόκειται για την απόφαση με αριθμό 716-007 με την οποία οριστικοποιείται το τεχνικοοικονομικό μοντέλο με το οποίο θα προσδιορίζεται ο ΑΟΤ για να χρεώνει η Digea στους παρόχους περιεχομένου πανελλαδικής και περιφερειακής εμβέλειας. Όπως αναφέρεται σε αυτήν η Digea υπέβαλλε αναθεωρημένες εκτιμήσεις κόστους στο τεχνικοοικονομικό μοντέλο που πρότεινε η EETT.

Έτσι προκύπτουν τα ποσά για το Συνολικό Ετήσιο Κόστος Ανάπτυξης και Λειτουργιάς ∆ικτύου Εθνικής Εμβέλειας και το Συνολικό Ετήσιο Κόστος Ανάπτυξης και Λειτουργίας ∆ικτύου Περιφερειακής Εμβέλειας σε 14.321.530 ευρώ και 5.055.803 ευρώ, αντίστοιχα.

Αυτά είναι τα ποσά που μπαίνουν σε κάθε σύμβαση ως αριθμητής στο μαθηματικό τύπο του ΑΟΤ για τους σταθμούς πανελλαδικής και περιφερειακής εμβέλειας. Η διαφοροποίηση για τις δυο κατηγορίες των σταθμών έγκειται στο γεγονός ότι ενώ στα πανελλαδικής εμβέλειας στον παρονομαστή του μαθηματικού τύπου μπαίνει η παρεχόμενη χωρητικότητα, στους σταθμούς περιφερειακής εμβέλειας προστίθεται και ο πληθυσμός σε κάθε περιοχή. Έτσι προέκυψαν τα διαφορετικά ποσά χρεώσεων της Digea σε κάθε περιοχή. Τα ακριβότερα ενοίκια είναι εντοπισμένα στην Κεντρική Μακεδονία, την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Οι περιφερειακοί σταθμοί από τη δική τους πλευρά δεν συμφωνούν με τον όρο του «πληθυσμού», αντιτείνοντας πως σε περίπτωση που ένας σταθμός βάλει λουκέτο, το κόστος επιμερίζεται σε όλους τους υπολοίπους.

Πηγή: Digitaltvinfo, τεύχος Ιανουαρίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *