Μποϋκοτάζ στο “Πρώτο Θέμα” και συντάκτες εναντίον ΕΣΗΕΑ

update:Θεωρώντας σημαντική την επισήμανση του Μάριου Λώλου την αναρτώ κι εδώ:

Ότι νόμιμο δεν είναι και ηθικό 
CDRQBLEUgAAe4WE

Αφίσα-μοντάζ που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα

Διαμαρτύρονται οι συντάκτες του δικαστικού ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος επειδή η ΕΣΗΕΑ καταδίκασε τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των μαρτύρων κατηγορίας στη δίκη της ΧΑ.Είναι νόμιμη η ανάρτηση των ονομάτων, λένε. Δίκιο έχουν. Αλλά δεν είναι ηθική. Εκθέτει σε κίνδυνο την ακεραιότητα αυτών που έχουν το θάρρος να εμφανιστούν δημόσια ενάντια στους φασίστες. Ανάμεσά τους είναι απλοί πολίτες, μετανάστες, δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ. Ανυπεράσπιστοι δημοκράτες. Είναι “σημαντικότατο κεφάλαιο της ακροαματικής διαδικασίας οι καταθέσεις των μαρτύρων”, λένε. Ως δημοσιογράφοι “οφείλουν να πράξουν το καθήκον τους”. Δεν μας λένε όμως γιατί ξέχασαν να “πράξουν το καθήκον τους” αναρτώντας ταυτόχρονα τα ονόματα των μαρτύρων υπεράσπισης της ΧΑ. Αυτοί δεν αποτελούν “σημαντικό κεφάλαιο της ακροαματικής διαδικασίας”; Έχει δύο μέτρα και σταθμά η δημοσιογραφική δεοντολογία; Πάει με το ζύγι το ήθος;

Ετοιμάζεται πειθαρχικό για την παραπληροφόρηση(Από το info-war.gr) 

Με αφορμή την πρόσφατη στοχοποίηση των μαρτύρων κατηγορίας της ναζιστικής Χρυσής Αυγής από το Πρώτο Θέμα, το εποπτικό όργανο δεοντολογίας της ένωσης αναφέρει: “αλλεπάλληλα κρούσματα αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς, με στρεβλώσεις, παραπληροφόρηση και αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, εντείνονται γύρω από τα σοβαρά θέματα της επικαιρότητας, όπως οι οικονομικές εξελίξεις, το ζήτημα μεταναστών και προσφύγων, η λειτουργία των θεσμών και η δίκη της «Χρυσής Αυγής».

Να σημειωθεί ότι ομάδες πολιτών χρησιμοποιούν τα τελευταία 24ωρα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καλώντας τους αναγνώστες να μποϊκοτάρουν την εφημερίδα πρώτο Θέμα. Την ίδια ώρα πάντως ομάδα δημοσιογράφων του δικαστικού ρεπορτάζ, αποφάσισε να σταθει στο πλευρό της εφημερίδας.

Σε σχετική επιστολή τους οι συγκεκριμένοι συντάκτες εκφράζουν “την έντονη διαφωνία με την ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ μέσω της οποίας καταδικάζεται η δημοσιοποίηση των ονομάτων των μαρτύρων κατηγορίας στη δίκη της “ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ”.

Την επιστολή υπογράφουν:
ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ – ΣΚΑΪ – ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΖΑΣ – STAR
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΑΘΗΣ – STAR
ΣΟΦΙΑ ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ – MEGA
ΡΕΓΓΙΝΑ ΣΠΥΡΑΤΟΥ – ALPHA
ΜΙΝΑ ΜΟΥΣΤΑΚΑ – ΤΑ ΝΕΑ
ΑΝΝΑ ΚΑΝΔΥΛΗ – REAL NEWS
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΗ – THE TOC
ΒΑΣΩ ΠΑΛΑΙΟΥ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΥΑ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ – EURO 2DAY
ΣΟΦΙΑ ΣΠΙΝΓΚΟΥ – ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
ΑΝΤΩΝΙΑ ΞΥΝΟΥ – NEWS 247
ΝΤΕΜΗ ΝΤΑΒΑΡΗ – ESPRESSO».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του εποπτικού οργάνου δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ:

Η τήρηση των Αρχών της Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας στα ΜΜΕ γίνεται αυτή την περίοδο ιδιαίτερα επιτακτική.

Αλλεπάλληλα κρούσματα αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς, με στρεβλώσεις, παραπληροφόρηση και αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, εντείνονται γύρω από τα σοβαρά θέματα της επικαιρότητας, όπως οι οικονομικές εξελίξεις, το ζήτημα μεταναστών και προσφύγων, η λειτουργία των θεσμών και η δίκη της «Χρυσής Αυγής».

Πρόσφατη περίπτωση αποτελεί η δημοσιοποίηση των ονομάτων των μαρτύρων κατηγορίας στην προαναφερόμενη δίκη από την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», με τον κίνδυνο τα συγκεκριμένα πρόσωπα να καθίστανται στόχοι της εγκληματικής αυτής οργάνωσης.

Τα απαράδεκτα αυτά φαινόμενα θα αντιμετωπιστούν από τα αρμόδια Πειθαρχικά Συμβούλια.

Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας

της ΕΣΗΕΑ

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *