Η Parallaxi έγινε 25 χρονών και γιορτάζει στη Σαλονίκη

25 Χρόνια αγάπης για τη Θεσσαλονίκη

Η parallaxi γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1989. Αυτές τις μέρες συμπληρώνει 25 χρόνια ζωής! Ένα τέταρτο του αιώνα η έντυπη αλλά και ηλεκτρονική φωνή της πόλης, ο φορέας που έχει οργανώσει εκατοντάδες κινηματογραφικές προβολές, εκθέσεις και παρεμβάσεις και γέννησε το Θεσσαλονίκη Αλλιώς, το μεγαλύτερο αστικό πείραμα που πραγματοποιείται εδώ και 4 χρόνια στην Ελλάδα, γιορτάζει 25 χρόνια παρέμβασης στη Θεσσαλονίκη. Επιλέξαμε αντί άλλου εορτασμού την κυκλοφορία ενός επετειακού τεύχους που με τη συνδρομή δεκάδων ανθρώπων από όλους του χώρους προσπάθησε να αποτυπώσει ψύχραιμα και για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη την πορεία της πόλης αυτά τα 25 τελευταία χρόνια καθώς και τις προοπτικές της πόλης για το μέλλον!
Το τεύχος ξεκινά δικαιωματικά με το εισαγωγικό σημείωμα του δημάρχου της πόλης Γιάννη Μπουτάρη που μιλά για αυτή την πορεία και την παρεμβατική χρησιμότητα μιας κίνησης σαν την parallaxi. Τρεις κάτοικοι της Αθήνας που εκτιμούμε τη γνώμη τους και αγαπούν τη Θεσσαλονίκη ακολουθούν. Ο Νίκος Ξυδάκης, ο Στάθης Τσαγκαρουσιάνος και ο Σταμάτης Κραουνάκης γράφουν από απόσταση για τη δική μας πόλη. 
Ο Μπερνάρ Κουόμο, ένας από τους δύο αρχιτέκτονες που σχεδίασαν την νέα παραλία της πόλης, ζει στην πόλη τις τελευταίες δεκαετίες και ίσως είναι το πιο κατάλληλο πρόσωπο, ως ξένος που ζει εδώ να διαπιστώσει τις αλλαγές της. Ο Σταύρος Ανδρεάδης, επιχειρηματίας, και ο Θωμάς Τζήρος, νεομετανάστης, αποτυπώνουν με τα δικά τους ψύχραιμα βλέμματα το πέρασμα του χρόνου.
Η πολεοδόμος Αλέκα Καραδήμου-Γερόλυμπου αναλαμβάνει να ρίξει μια συνολική ματιά πάνω στη μετάλλαξη του άστεως. Ο Κυριάκος Ποζρικίδης, μέγας γνώστης της πορείας της Έκθεσης και μελετητής της μιλά ψύχραιμα για την πορεία της, τις δυσκολίες και τη νέα ελπίδα της. Η Ελευθερία Δέλτσου, κοινωνική ανθρωπολόγος, περιγράφει εξαιρετικά τις αλλαγές στη ζωή των κατοίκων της. Ο Σάκης Ιωαννίδης συνέλλεξε εντυπωσιακά αριθμητικά στοιχεία που δείχνουν την αλλαγή από το 1989 στο σήμερα και συνάντησε τέσσερις ανθρώπους που κάνουν το ίδιο επάγγελμα στην πόλη από τότε μέχρι τώρα. 
Η Χρύσα Νάνου βρήκε τα κτίρια που χτίστηκαν σε αυτό το διάστημα και για τα οποία αξίζει να μιλά κανείς. Τα ΜΜΕ της πόλης, η άνοδος, η πτώση τους και η σύντομη ιστορία της ΕΡΤ3 περιγράφεται εξαιρετικά από το Βασίλη Κατσάρα και το Γιάννη Αγγέλου. 
Ο άνθρωπος που άλλαξε την αισθητική της επικοινωνίας στην πόλη ο Περικλής Πειλίδης μιλά για τις πετυχημένες του καμπάνιες. Ο Τόλης Βεϊζαδές έζησε το κέντρο της πόλης με το κουτάλι. Είναι λοιπόν ο κατάλληλος να περιγράψει την πορεία του, τα στέκια, τους ανθρώπους του. 
Ο Γιώργος Χρηστίδης, ειδικός στο οικονομικό ρεπορτάζ και συνεργάτης μεγάλων ξένων ΜΜΕ περιγράφει την πτωτική οικονομική ζωή της Θεσσαλονίκης και αποδίδει εύσημα σε όσους άντεξαν. Ο Ευθύμιος Σαββάκης εστιάζει στις αλλαγές της φοιτητικής ζωής της μεγαλύτερης φοιτητούπολης της χώρας. 
Ο Θοδωρής Μπούντας έφαγε τη νύχτα με το κουτάλι όλο αυτό τον καιρό, γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα και περιγράφει απολαυστικά τη μεγάλη νύχτα στις πίστες της πόλης. Ο Κωστής Τσιτσελίκης, πανεπιστημιακός με μεγάλη εμπειρία στο μεταναστευτικό παρατηρεί τους ξένους που ήρθαν και έφυγαν αυτά τα χρόνια στην πόλη αλλάζοντας την ανθρωπογεωγραφία της. 
Η Δήμητρα Νάνου που ασχολείται επαγγελματικά με τη μόδα ανέλαβε την ανασκόπηση της πορείας μιας μικρής δημιουργικής κολεκτίβας ανθρώπων που προσπάθησαν να δημιουργήσουν μόδα στην πόλη.Ο Άκης Σακισλόγλου, γνώστης ιδανικός της μουσικής πορείας της πόλης μιλά για τα ταλαντούχα της τέκνα, το τι και που συνέβη τις αναχωρήσεις και το σήμερα. Η Γιάννα Τσόκου ανεβαίνει στη σκηνή του θεάτρου της πόλης μετρά σπουδαίες παραστάσεις, ομάδες, πρωταγωνιστές και παθογένειες. O Στέλλιος Αγγελούδης, πρόεδρος του Λιμανιού κοιτάζει πίσω αλλά και μπροστά στη χρυσή εφεδρεία της πόλης. 
Η Εύη Καρκίτη ξεφυλλίζει σελίδες βιβλίων, μετρά τους συγγραφείς που πρωταγωνίστησαν, τα βιβλιοπωλεία που άνοιξαν και έκλεισαν. Το βιβλίο και η πόλη. Ο Τάσος Τασιούλας, ένας από τους καλύτερους ρεπόρτερ της πόλης, θυμάται τα σημαντικότερα μεγάλα ρεπορτάζ της επαγγελματικής του ζωής που συμπίπτει με τα χρόνια της parallaxi. O Δημήτρης Κοπαράνης blogger γεύσεων, θυμάται γεύσεις, στέκια, μάγειρες και βουτά στη γευστική ιστορία της Θεσσαλονίκης! Η Τζένη Βελένη, διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης μιλά για όσα αποκαλύφθηκαν αυτά τα 25 χρόνια κάτω από τα έγκατα της πόλης. Για τους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης και το ρόλο που έπαιξαν στη ζωή της. 
Ο Γιάννης Ανδρέου γράφει για την πορεία της αγοράς της από το παλιό κέντρο στα εμπορικά κέντρα, ο Στέφανος Ελμάζης, εκδότης, για μια άλλη εσωτερική Θεσσαλονίκη που περπάτησε παράλληλα. Ο Γιώργος Τσιτιρίδης περπάτησε άφοβα 25 χρόνια τώρα στη gay πλευρά της πόλης και περιγράφει τον τρίτο δρόμο της, τα στέκια και τους πρωταγωνιστές. 
Η συγγραφέας και ιστορικός κινηματογράφου, Λίνα Μυλωνάκη δε σταμάτησε να βλέπει φεστιβάλ και να σημειώνει τις αλλαγές που συντελέστηκαν σε αυτό. 
Η ομάδα της parallaxi αποτυπώνει όσα αγαπά και δεν άλλαξαν στο χρόνο και εκείνα στα οποία ελπίζει για το μέλλον. Ο Μιχάλης Γουδής εστιάζει σε όσα η πόλη οφείλει να επενδύσει από δω και μπρος για τα επόμενα 25 χρόνια! 
Ακόμα το τεύχος κοσμούς οι εικόνες που μας χάρισαν οι αγαπημένοι μας φωτογράφοι: Αλέξανδρος Αβραμίδης, Δημήτρης Ανδρίτσος, Ελένη Βράκα, Νίκος Βαβδινούδης, Χρήστος Δημητρίου, Άγγελος Ζυμάρας, Θοδωρής Καρανίκας, Πάνος Κονιός, Διονύσης Μεταξάς, Χρύσα Νικολέρη, Κοσμάς Παυλίδης, Παύλος Κονιός, Μελίσσα Σελεβίστα, Γιάννης Σιμητόπουλος, Θανασης Σταθόπουλος, Γιάννης Τζιμπρές, Αλέξανδρος Τσαούσης, Ορχάν Τσολάκ.

Το πιο περιεκτικό τεύχος στην ιστορία της parallaxi είναι εδώ. Μην το χάσετε. Είναι συλλεκτικό και χρηστικό κάθε φορά που η μνήμη θα μας κάνει να ξεχνάμε…

25 ΧΡΟΝΙΑ PARALLAXI.

Μια ιστορία αγάπης για τη Θεσσαλονίκη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *