Η τηλεόραση των δανειστών

Πριν δέκα μέρες (και την περασμένη εβδομάδα έγινε μια επίσημη φιέστα με δηλώσεις για τον πετυχημένο διαγωνισμό) υλοποιήθηκε μετά από τέσσερα χρόνια μια μνημονιακή υποχρέωση της χώρας. Μια υποχρέωση που μπαινόβγαινε κάθε φορά στους μνημονιακούς νόμους για να αποσυρθεί ή την τελευταία στιγμή στη Βουλή ή από κάποιον υπουργό. Αφού προηγουμένως είχε λάβει το πράσινο φως από τους κομισάριους της τρόϊκας. Πρόκειται για την πώληση των συχνοτήτων, της αλλοτινής περιουσίας του δημοσίου η οποία πέρασε ως ιδιωτική περιουσία στο ΤΑΙΠΕΔ.

Η μνημονιακή υποχρέωση του 2010 να πουληθούν οι συχνότητες του λεγόμενου «ψηφιακού μερίσματος» στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, υλοποιήθηκε τελικά τον Οκτώβριο του 2014 με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών να παραδίδει σε Cosmote, Wind και Vodafone τις τηλεοπτικές συχνότητες που απελευθερώνονται εξαιτίας της μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση. Οι τρεις της κινητής θα πληρώσουν συνολικά 381 εκατ. ευρώ, 155 εκατ. ειδικά για το ψηφιακό μέρισμα. Αγόρασαν συγκεκριμένα κάθε μεγάκυκλο από τους 60 που τους δόθηκαν στα UHF προς περίπου 2.500.000 ευρώ. 
Τα λεφτά αυτά τα αναμένει το ΤΑΙΠΕΔ, άλλο ένα έσοδο από εκποίηση δημόσιας περιουσίας που θα πέσει στη μαύρη τρύπα του χρέους. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας βεβαίως θα έχουν υψηλά κέρδη. Σε αυτές τις συχνότητες με πολύ μικρότερες επενδύσεις θα αναπτύξουν υπηρεσίες 4G και κινητής τηλεόρασης. Για αυτό εξάλλου θα δώσουν επιπλέον στα ΜΜΕ κάποια ακόμη εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Για να διαφημίσουν τα νέα τους προϊόντα μέσω κινητής τηλεφωνίας.

Τα ΜΜΕ, ο δεύτερος πόλος χρήσης των τηλεοπτικών συχνοτήτων, προσφέρει στην κινητή τηλεφωνία αυτό που έχει ανάγκη. Πελάτες. Για αυτή τη δύναμη του εξάλλου, η αντίστοιχη εταιρεία δικτύου που “αγόρασε” όλες τις άλλες τηλεοπτικές συχνότητες, η Digea πλήρωσε ή θα πληρώσει στο κράτος μόλις 18, 3 εκατ. ευρώ. Η Digea στην οποία θα θυμάστε είναι μέτοχοι τα τηλεοπτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, δηλαδή τα εκδοτικά συγκρότημα,
δηλαδή οι Μπόμπολας, Αλαφούζος, Ψυχάρης, Βαρδινογιάννης, Κυριακού, αγόρασε από το κράτος συνολικά 320 μεγάκυκλους στα UHF για τα επόμενα 15 χρόνια, πληρώνοντας για κάθε έναν από αυτούς μόλις κάτι περισσότερο από 57.000 ευρώ. (Μόνο για το μέγεθος της σύγκρισης να αναφέρουμε πως η Digea μεταπουλάει στους πελάτες της τα περιφερειακά κανάλια, τον κάθε μεγάκυκλο προς σχεδόν 2.500 ευρώ το μήνα!).

Η Digea δεν θα δώσει τα 18,3 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ. Αντιθέτως σκοπεύει να πάρει ομολογιακό δάνειο ύψους 12 εκατ. ευρώ, προφανώς για να πληρώσει την πρώτη δόση στο κράτος και να επενδύσει σε πομπούς και κεραίες. Βλέπετε οι δανειστές δεν περιμένουν λεφτά από τους καναλάρχες. Τη δύναμη των πελατών τους, της ελεύθερης τηλεόρασης περιμένουν. Και αυτή την έχουν ήδη στο τσεπάκι τους.

Από τη στήλη “ΑποΤΥΠΟματα” στο περιοδικό HOT DOC

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *