Η κρίση της δημοσιογραφίας, η πτώση των δημοσιογράφων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

media-alternativeΤα στοιχεία που δημοσιεύει η Ομάδα της Ενωμένης Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενόψει του Συνεδρίου που διοργανώνει για την αναζήτηση εναλλακτικής λύσης στο media-κό τοπίο της Ευρώπης, σοκάρουν.

Το 50 % των δημοσιογραφικών πληροφοριών που παράγονται στην Ισπανία προέρχεται από ανεξάρτητους επαγγελματίες, δηλαδή από δημοσιογράφους χωρίς εξαρτημένη εργασία σε κάποιο συγκεκριμένο Μέσο Μαζικής Επικοινωνίας.

Στην Ιταλία, ο αριθμός των ελεύθερων επαγγελματιών, μεταξύ των δημοσιογράφων, έχει αυξηθεί κατά 750% στα τελευταία 20 χρόνια. Το 2014, οι 7 στους 10, ελεύθερους επαγγελματίες στο χώρο της δημοσιογραφίας δήλωσαν ετήσιο εισόδημα ίσο ή χαμηλότερο από 10.000 ευρώ.

Στη Γαλλία και τη Γερμανία το 60 % των δημοσιογράφων σήμερα, είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ η Ιρλανδία έχουν υποστεί πλήρη καθίζηση από την εξάρτηση από την πτώση των διαφημιστικών εσόδων μετά την κρίση.

Στην Ελλάδα η κατάσταση καταγράφεται με γκρίζα χρώματα, με το 50 % των δημοσιογράφων να έχει χάσει τη δουλειά του.

Στην Πορτογαλία υπήρξαν σημαντικές μειώσεις τόσο στις αίθουσες τύπου όσο και στις εξωτερικές αναθέσεις

Με βάση αυτά τα στοιχεία που προέρχονται από την Asociación de la Prensa de Madrid το Συνέδριο με τίτλο “Μια εναλλακτική λύση για το media-κό τοπίο στην Ευρώπη” που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Απριλίου στην Αίθουσα ASP 1G2 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θέτει στόχο να διερευνήσει τους παράγοντες της κρίσης στη δημοσιογραφία και να αξιολογήσει τις επιπτώσεις στη δημοκρατία.

Η πρωτοβουλία των GUE / NGL έρχεται σε μια στιγμή που η ελευθερία της έκφρασης βρίσκεται υπό απειλή σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και η βιομηχανία των ΜΜΕ σε κρίση. Επισημαίνεται πως μπορεί οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε έναν ορυμαγδό πληροφόρησης χωρίς όρια αλλά παράλληλα υπάρχει μια “σιωπηλή λογοκρισία” που εμποδίζει τους πολίτες να έχουν πρόσβαση σε πληροφόρηση και ενημέρφωση σε θέματα δημοσίου συμφέροντος. Εμποδίζεται επίσης η υποχρέωση λογοδοσίας των ισχυρών. Θα τεθεί το ερώτημα αν υπάρχει εναλλακτική λύση, εξερευνώντας τα παραδείγματα επιτυχίας νέων εναλλακτικών μέσων που έχουν αναπτυχθεί πρόσφατα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με asise.mateogonzalez@europarl.europa.eu

Πηγή: http://www.guengl.eu

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *