Η Δημοκρατία σε κίνδυνο με ευθύνη Τσίπρα

eidom;enhΔιαβάζουμε “Βαθύ Κόκκινο”

Δημοσιογράφος: Μας πήραν από το χώρο, για να μην κάνουμε ρεπορτάζ, να μας φιμώσουν και να μη δείξουμε τι γίνεται στην Ειδομένη

Του Γιώργου Αλεξάτου

Δεν είναι μόνο η “απομάκρυνση” -όπως χαρακτηρίστηκε από τα φερέφωνα του ραδιοσταθμού του ΣΥΡΙΖΑ- η επιχείρηση-σκούπα στην Ειδομένη και η βίαιη μεταφορά των προσφύγων στον Πειραιά, που εντάσσεται στη συνολικότερη πολιτική της Ευρώπης-φρούριο, ανεβάζοντας την επιρροή των ποικίλων Λε Πεν.

Μέγιστη εκδήλωση αντιδημοκρατικής πρακτικής αποτελεί και η προσαγωγή των δημοσιογράφων που βρέθηκαν στην Ειδομένη, ώστε η αστυνομική επιχείρηση να γίνει χωρίς να υπάρξει καμιά δημοσιότητα.

Δεν μπορούμε να έχουμε την ελάχιστη αυταπάτη ως προς το πώς συμπεριφέρθηκαν στους πρόσφυγες οι ένστολοι χρυσαυγίτες των ΜΑΤ. Τώρα, σιγά-σιγά, θα γκρεμίζεται και κάθε αυταπάτη ως προς το πώς αντιμετωπίζει βασικές δημοκρατικές κατακτήσεις ο Βοναπαρτίσκος ο Ασήμαντος, που σήμερα τσαλαπάτησε και το δικαίωμα στην ενημέρωση.

Ο αμόρφωτος και θρασύς αυτός τυπάκος εξελίσσεται μέρα με τη μέρα σε κίνδυνο για την ίδια τη δημοκρατία.

*** Δεν είναι υποχρεωτικό να έχεις ακούσει για Έμπερτ και Νόσκε ή για Τσιριμώκο, αλλά μην εκπλήσσεσαι και τόσο με τον αντιδημοκρατικό κατήφορο του Τσίπρα, που σήμερα έστειλε τους ένστολους χρυσαυγίτες για να μακελέψουν τους πρόσφυγες στην Ειδομένη, ενώ ταυτόχρονα προσήγαγαν τους δημοσιογράφους, ώστε να μην υπάρχουν μαρτυρίες για τις βιαιότητές τους.

Αν σ’ ενδιαφέρει, πάντως, οι Φρίντριχ Έμπερτ και Γκούσταβ Νόσκε, αυτοπροσδιοριζόμενοι σαν μαρξιστές (!), ήταν ηγέτες της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας και ανέλαβαν τη διακυβέρνηση μετά την Επανάσταση του Νοέμβρη 1918, που τερμάτισε τον πόλεμο και καθαίρεσε τον Κάιζερ. Ήταν αυτοί που κατέστειλαν την εξέγερση των σπαρτακιστών- κομμουνιστών τον Γενάρη 1919, με την αξιοποίηση των Freikorps, των προγόνων των ναζιστικών Ταγμάτων Εφόδου. Τότε δολοφονήθηκαν και οι Λούξεμπουργκ και Λίμπκνεχτ.

Ο Ηλίας Τσιριμώκος ήταν παραδοσιακά ηγέτης των σοσιαλιστών, εαμικός υπουργός, αγωνιστής της δημοκρατίας στα δύσκολα μετεμφυλιακά χρόνια. Τον Αύγουστο 1965 σχημάτισε κυβέρνηση, στο πλαίσιο του βασιλικού πραξικοπήματος. Οι αντιδράσεις του δημοκρατικού κόσμου τις επόμενες μέρες αντιμετωπίστηκαν με άγρια καταστολή από την αστυνομία, που εκτελούσε εντολές του παλιού εαμίτη!…

Τα όσα διαδραματίστηκαν στην Ειδομένη περιέγραψε στη Voria.gr ο δημοσιογράφος Αντ. Ρεπανάς, ο οποίος έκανε λόγο για «φίμωση του Τύπου»

Μακριά από το βλέμμα των δημοσιογράφων και τα φλας των φωτορεπόρτερ η κυβέρνηση πραγματοποίησε την επιχείριση εκκαθάρισης της Ειδομένης από τους μετανάστες που βρίσκονταν στην περιοχή. Μάλιστα, προκειμένου να μην υπάρξει δημοσιογραφική κάλυψη της επιχείρησης η αστυνομία προσήγαγε τέσσερα άτομα, δύο δημοσιογράφους και δύο φωτορεπόρτερ, οι οποίοι είχαν βρεθεί στην περιοχή από τα ξημερώματα. Πρόκειται για τους δημοσιογράφους Αντώνη Ρεπανά και Κώστα Καντούρη και τους φωτορεπόρτερ Γιάννη Παπανίκο και Αλέξανδρο Αβραμίδη. Τα τέσσερα άτομα προσήχθησαν στον Αστυνομικό Τμήμα Ευζώνων και μετά την εξακρίβωση των στοιχείων αφέθηκαν ελεύθεροι. Ωστόσο, δεν έχουν τη δυνατότητα πλέον να πλησιάσουν στην Ειδομένη, καθώς η περιοχή έχει αποκλειστεί σε ακτίνα 7 χλμ.

Τις σκηνές που εκτυλίχθηκαν τα ξημερώματα περιέγραψε στη Voria.gr ο δημοσιογράφος Αντώνης Ρεπανάς, ο οποίος έκανε λόγο μεταξύ άλλων για «φίμωση του Τύπου». Όλα ξεκίνησαν γύρω στις 3-4 τα ξημερώματα, όταν ενώ τα τέσσερα άτομα ήταν στο camp 1 και συνομιλούσαν με μετανάστες, τους πλησίασε όχημα της αστυνομίας και ζήτησε τις ταυτότητές τους για έλεγχο. Στην προτροπή των αστυνομικών να εγκαταλείψουν το χώρο, οι δύο δημοσιογράφοι και οι δύο φωτορεπόρτερ αρνήθηκαν, με αποτέλεσμα να τους οδηγήσουν στο αστυνομικό τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων.

«Μάθαμε ότι θα γινόταν σήμερα η επιχείρηση και ανεβήκαμε από τις 3 τα ξημερώματα στην περιοχή. Κατά τις 6.30 ώρα είδαμε κινητικότητα και μας ειδοποίησαν οι αστυνομικοί ότι πρέπει να φύγουμε γιατί είναι διαταγή της αστυνομίας να μην υπάρχει κανένας κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Μετά έλεγξαν τις ταυτότητές μας και μας πήραν στο Α.Τ. για εξακρίβωση στοιχείων. Μας πήραν από το χώρο, για να μην κάνουμε ρεπορτάζ, να μας φιμώσουν και να μη δείξουμε τι γίνεται στην Ειδομένη» είπε ο δημοσιογράφος Αντώνης Ρεπανάς.

«Αυτό που ήθελαν ήταν να μην καλύψουμε την επιχείρηση, δεν ξέρουμε μόνο τι έχουν τραβήξει οι ίδιοι οι μετανάστες. Τώρα είμαστε αποκλεισμένοι» υπογράμμισε, τονίζοντας πως είναι «φασισμός η φίμωση των δημοσιογράφων».

«Η Ειδομένη έλεγα πάντα ότι είναι η ντροπή της Ελλάδας και της Ευρώπης. Σήμερα σε αυτή την ντροπή γράφτηκε μία νέα σελίδα, η φίμωση του Τύπου» τόνισε ο Αντώνης Ρεπανάς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *