Δημοσιογράφοι ΕΡΤ: Το νομοσχέδιο είναι μόνο πρώτο βήμα

ερτ-συνέλευσηΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΡΤ ΓΙΑ ΤΟ Ν/Σ ΠΟΥ
ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ που αντιστάθηκαν στο μαύρο, το κουρέλιασμα της Δημοκρατίας, τον ευτελισμό της ενημέρωσης θεωρούν την πρωτοβουλία για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ νίκη και δικαίωση του πολύμηνου αγώνα τους. Είναι άλλωστε δικό τους κατόρθωμα και τιμή. Με αυτή την παρακαταθήκη θα προσέλθουν στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής και θα συνεχίσουν το έργο τους στις υπόλοιπες δομές της ΕΡΤ σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Με αυτό το αίσθημα υπερηφάνειας θα συναντήσουν πρώην (και σε λίγες ημέρες και πάλι «νυν») συναδέλφους οι οποίοι ελπίζουμε να επιφυλάσσουν τουλάχιστον ένα ευχαριστώ σε εκείνους που πάλεψαν προς όφελος όλων και κατάφεραν την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.
Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ ήταν οι πρώτοι που απολύθηκαν εξαιτίας της μνημονιακής λαίλαπας και με την ψήφιση του νόμου θα έχουν τη συμβολική τιμή να είναι οι πρώτοι που θα επιστρέψουν στις θέσεις τους. Αυτό έγινε εφικτό χάρη στον άοκνο, επίπονο αλλά μεγαλειώδη αγώνα εκατοντάδων ανθρώπων σε όλη την Ελλάδα. Αυτός ο αγώνας δεν περιορίστηκε σε συντεχνιακές διεκδικήσεις και δεν σταματάει με την ανάκτηση των θέσεων εργασίας. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την δημόσια Ραδιοτηλεόραση που ονειρευτήκαμε μαζί με την αλληλέγγυα κοινωνία. Αυτό το όραμα μας έδωσε δύναμη, σχεδόν δύο χρόνια τώρα, αυτό το όραμα θα μας δώσει ώθηση το επόμενο διάστημα κατά το οποίο, όλοι μαζί, θα πρέπει να οικοδομήσουμε πάνω στα συντρίμμια της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης που άφησε πίσω της η συγκυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου.

Το ν/σ που έθεσε σε διαβούλευση ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς είναι το πρώτο βήμα. Συμμετέχουμε δημιουργικά στην δημόσια διαβούλευση προκειμένου να αποσαφηνιστούν ή να τροποποιηθούν προς το βέλτιστο συγκεκριμένες προβλέψεις. Σε αυτή την κατεύθυνση επισημαίνουμε:
Οι δομές της ΕΡΤ
 Χρειάζεται αναλυτικότερη και σαφέστερη αναφορά στις δομές της ΕΡΤ που επαναλειτουργούν σε όλη την Ελλάδα, στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο, το διαδύκτιο τον έντυπο τύπο. Με δεδομένο ότι αναβιώνουν οι εργασιακές σχέσεις, αορίστου χρόνου, των εργαζομένων στην ΕΡΤ στις 11 Ιουνίου του 2013, είναι απαραίτητο να αξιοποιούνται όλοι στο έπακρο, στην υπηρεσία του πολίτη σε κάθε σημείο της Ελλάδας. Ειδικότερα η ΕΡΤ3 που αποτέλεσε πάντα αλλά και κατά την περίοδο του αγώνα, ιδιαίτερης σημασίας πόλο, θα πρέπει να διατηρήσει σημαντικό βαθμό αυτοτέλειας καθώς αυτό διευκολύνει και τη λειτουργία της εταιρειας.
Η εμπειρία της αυτοοργάνωσης – αυτοδιαχείρησης
Το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου διορίζονται προκειμένου να καταστεί εφικτή η άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ, θα πρέπει να δεσμεύεται από το νόμο ότι σε σύντομο χρόνο θα ξεκινήσει διαβούλευση για την ανασυγκρότηση των υπηρεσιών, του τρόπου λειτουργίας και της διοίκησης της νέας ΕΡΤ με γνώμονα την ανεξαρτησία του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα και την αξιοποίηση της πολύτιμης εμπειρίας της αυτοοργάνωσης – αυτοδιεύθυνσης των 21 μηνών. Πρόκειται για το «όχημα» που μας «μετέφερε» στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ και σύμφωνα και με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης πρέπει να μπολιάσει τη νέα λειτουργία της σε υγιή και στέρεη βάση.
Ο συμψηφισμός και η οικονομική επιβίωση της ΕΡΤ
Η δικαίωση προϋποθέτει και δικαιοσύνη, όχι μόνο για τους εργαζόμενους που αγωνίστηκαν άμισθοι για 21 μήνες άλλα και για τους πολίτες που πλήρωναν 3 ευρώ το μήνα για το κακέκτυπο ΝΕΡΙΤ. Γι’ αυτό θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι όσοι έλαβαν πλήρεις αποζημιώσεις, μισθούς  από τη ΔΤ και τη ΝΕΡΙΤ και διεκδικούν μισθούς υπερημερίας στα δικαστήρια θα επιστρέψουν τα ποσά που τους αναλογούν σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία. Ο συμψηφισμός απολαβών και οφειλόμενων, λόγω της αναβίωσης, δεν είναι μόνον πράξη δικαιοσύνης αλλά επίσης μέτρο οικονομικής επιβίωσης της εταιρίας η οποία επαναλειτουργεί με όλες τις δομές της κληρονομώντας τα χρέη και τις υπέρογκες συμφωνίες της ΝΕΡΙΤ, με μικρότερο ανταποδοτικό τέλος από αυτό που της αποδιδόταν όταν ήταν σε πλήρη λειτουργία και συνεισφορά πολλών εκατομμυρίων στο πλεόνασμα του κρατικού προυπολογισμού.
Συνεχίζουμε το διάλογο με προτάσεις
Είμαστε σε επαφή με βουλευτές όλων των κομμάτων που ενδιαφέρονται να συμβάλλουν ουσιαστικά, με προτάσεις, κατά την συζήτηση του ν/σ. Στη διαβούλευση που προηγήθηκε, με τον υπουργό και το επιτελείο του, έχουμε καταθέσει αναλυτικές προτάσεις και θα συνεχίσουμε με προτάσεις για τροποποιήσεις και βελτιώσεις επί  του σχεδίου νόμου προκειμένου να γίνει πράξη αυτό που παλεύουμε από τις 11 Ιουνίου του 2013 δηλαδή να πάρουμε στα χέρια μας εργαζόμενοι και κοινωνία το δημόσιο αγαθό της Ραδιοτηλεόρασης.
Οι εκπρόσωποι των δημοσιογράφων της ΕΡΤ
Μάχη Νικολάρα – Νίκος Τσιμπίδας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *