ΕΔΟΕΑΠ τι έγινε, τι γίνε ται και γιατί. Και τι ακολουθεί…

εδοεαπ-3Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή στην ΕΣΗΕΑ

Η περιπέτεια του ΕΔΟΕΑΠ, δηλαδή η τύχη της ασφάλισης των εργαζόμενων στα ΜΜΕ, μπαίνει κατα τα φαινόμενα στην τελική της φάση στα τέλη του 2018 ή το αργότερο στις αρχές του 2019: Οι ιδιοκτήτες επιχειρηματίες και νεόκοποι εκδότες με την σιωπηρή συνενοχή του αρμόδιου υπουργείου και της κυβέρνησης, έχουν δρομολογήσει τις νομικές διαδικασίες για την κατάργηση του μοναδικού πόρου που τον κρατάει μέχρι στιγμής ζωντανό (πόρος του 2%).

Η σχετική δίκη έχει προγραμματισθεί για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, αλλά είναι πιθανό να μετακυληθεί για τις αρχές του 2019.Την ίδια στιγμή οι υπηρεσίες της Κομισιόν (Θεσμοί – EUROSTAT) μόλις πρόσφατα επαναβεβαίωσαν οτι παρά τις σχετικές διευκρινίσεις από την ΕΛΣΤΑΤ και το Ταμείο, εξακολουθούν να θεωρούν τον ΕΔΟΕΑΠ Οργανισμό Γενικής Κυβέρνησης και κατα συνέπεια περιμένουν να ενταχθεί στον ΕΦΚΑ.

Η νεόκοπη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, στηριγμένη στη συμμαχία των προέδρων των Ενώσεων, (ήτοι των προσκείμενων σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση συνδικαλιστών) παρ’ όλα αυτά συνεχίζει να επιμένει οτι με τη “διακριτική” συνεννόηση κυβέρνησης και εργοδοτών και των Ενώσεων των εργαζόμενων στα ΜΜΕ, ο Οργανισμός θα διαφύγει από την ένταξή του στον ΕΦΚΑ.

Το εντυπωσιακό και ακραία επικίνδυνο είναι οτι αυτή η “διακριτική” συνεννόηση έχει εντάξει στην ατζέντα της, στην λογική των “ανταλλαγμάτων”, τις διαπραγματεύσεις – συζητήσεις για την προώθηση της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (!).

Στο μεταξύ στο εσωτερικό του νέου ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ έχει ξεσπάσει ένας χωρίς προηγούμενο “καυγάς” μεταξύ των παλιών συμμάχων και συνεργατών ήτοι του παλιού (Καρούτζου) και του νέου προέδρου (Καπάκου).

Δηλαδή αυτών που συνεργάστηκαν για να φέρουν τον ΕΔΟΕΑΠ σ’ αυτή την αδιέξοδη θέση και μαζί του, όλους τους παλιούς και νέους ασφαλισμένους στα ΜΜΕ.

Η αιτία του “καυγά” είναι αφ’ ενός η απογοήτευση του “παλιού” πρόεδρου από την απροσδόκητη για τον ίδιο απώλειας της …”καρέκλας” και αφ΄’ εταίρου η εμφανής στην συνέχεια ανάγκη να φορτωθεί στο τέλος την “ζημιά” αποκλειστικά στην πλευρά του “νέου” προέδρου Καπάκου.

Πότε; Μα όταν οι ασφαλισμένοι διαπιστώσουν οτι οι υγιείς προσδοκίες για ενα μεγάλο ενιαίο ταμείο των εργαζόμενων στα ΜΜΕ “πουλήθηκαν” για να γίνουν ο προθάλαμος της ενοποίησης στον ΕΦΚΑ και η δημιουργία παράλληλα ενός επαγγελματικού Ταμείου. Ήτοι το παλιό σχέδιο (non paper Κυριακόπουλου/Πετρόπουλου/ Γκανά/ Καρούτζου/Αντωνιάδου, με πρόθυμο φορέα υλοποίησης τον νεοαφιχθέντα Καπάκο μετά την είσοδό του στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.

 

Στο μεταξύ οι ασφαλισμένοι του ΕΔΟΕΑΠ

  • Στριμώχνονται στις “ουρές” στα ιατρεία του Οργανισμού με ημερομηνίες ραντεβού πιό “αργές” και από αυτές του ΕΦΚΑ σε πολλές περιπτώσεις, καθώς χιλιάδες νέοι συνάδελφοι αρχίζουν να απευθύνονται στο Ταμείο για τις ανάγκες τους. Τα ραντεβού λόγω της μη επαρκούς ενίσχυσης του Οργανισμού με γιατρούς και νοσηλευτές, γίνονται τόσο μακρινά που σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγούν σε μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία των ασφαλισμένων.Ηπίεση για να καλυφθεί η μεγάλη προσέλευση σε κάποιες ειδικότητες γιατρών είναι τόσο μεγάλη που οδηγεί το τμήματα του ιατρικού προσωπικού στα όρια της εξάντλησης, που πολλές φορές δημιουργούν προϋποθέσεις για σοβαρά λάθη.
  • Ετοιμάζονται εισηγήσεις, με διοικητική εντολή για το ΔΣ, που δρομολογούν με διάφορες μεθοδεύσεις περικοπές των παροχών στις υπηρεσίες υγείας, ακόμα και σε κατηγορίες ασφαλισμένων με “βαριές” καταστάσεις και ειδικά σ’ αυτές που η φαρμακευτική αγωγή απαιτεί την χρήση ακριβών φαρμάκων.
  • Οι απαιτούμενες προσλήψεις περισσότερων γιατρών όχι μόνο δεν έχουν επισπευσθεί όπως θα απαιτούσε η κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των ασφαλισμένων, αλλά το αντίθετο, έχουν αρχίσει να “τρέχουν” οι προσλήψεις των “ημετέρων” σε θέσεις που δεν έχουν να κάνουν τίποτα με την υγείατων ασφαλισμένων. Πρέπει άμεσα να γίνουν προσλήψεις, ειδικά γιατρών, με σωστές και διαφανείς διαδικασίες που θα διασφαλίζουν την επάρκεια όσων κληθούν να καλύψουν τις ανάγκες των ασφαλισμένων στον ΕΔΟΕΑΠ.
  • Ταυτόχρονα η αρχικά πλεονασματική επάρκεια του εσόδου από το 2% αρχίζει να διολισθαίνει λόγω της κατακόρυφα αυξημένης εισροής των χιλιάδων νέων ασφαλισμένων…
  • Το αποκορύφωμα αυτού του αδιέξοδου αλαλούμ στο οποίο οδηγείται πλέον με μαθηματική ακρίβεια ο Οργανισμός είναι η περιβόητη Γενική Συνέλευση.

 

Γενική Συνέλευση ποιών, με τι στόχο και τι αρμοδιότητες;

Δεν είναι πλέον η Συνέλευση των μελών-μετόχων που μπορούν με τις αποφάσεις τους να δεσμεύσουν το ΔΣ.Οι αλλαγές στο καταστατικό που έχει φροντίσει να περάσει με το πραξικοπηματικό “δημοψήφισμα” η πλειοψηφία του “παλιού” προέδρου του ΔΣ με την συνεργασία της νέας πλειοψηφίας του “νέου” προέδρου (ναι αυτών που τώρα αλληλοκατηγορούνται…), έχει καταργήσει το παλιό καθεστώς ελέγχου από τα μέλη μετόχους. Και έχει βάλει στην θέση του το παντοδύναμο και ανεξέλεγκτο Διοικητικό Συμβούλιο με παρουσία εκπροσώπου των εργοδοτών που είναι και ο μοναδικός με δικαίωμα “βέτο” στο Συμβούλιο (!).

Σ΄αυτή την νέα “Γενική Συνέλευση” του πάλαι ποτέ ΕΔΟΕΑΠ, μας καλούν για να νομιμοποιήσουν στη συνείδηση των ασφαλισμένων όλες αυτές τις πρακτικές που έχουν οδηγήσει στο αδιέξοδο, και στην διπλή τελική τους στόχευση :Τη διολίσθηση του Οργανισμού στον ΕΦΚΑ με παράλληλη δημιουργία επαγγελματικού Ταμείου για τους ολίγους

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *