Η δεοντολογία στα ΜΜΕ δεν είναι δημόσιες σχέσεις

 Στη στήλη “Πίσω από τις κάμερες” στο κυριακάτικο ΠΡΙΝ
Η δεοντολογία στα ΜΜΕ δεν είναι δημόσιες σχέσεις

Από τη Ματίνα Παπαχριστούδη

Τις τελευταίες μέρες καταγράφεται καταιγισμός ανακοινώσεων της ένωσης συντακτών για τις συναντήσεις της με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων για να καταργηθεί το αυτόφωρο για τα «αδικήματα Τύπου». Παράλληλα γίνεται σειρά ενεργειών για την τήρηση της δεοντολογίας, η οποία και πάλι για τις πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών οργάνων επαφίεται στις σχέσεις με τα πολιτικά κόμματα – λες και η δεοντολογία είναι ένα ζήτημα με το οποίο μπορούν να (εξ)ασκηθούν στις δημόσιες σχέσεις.

Την ίδια ώρα, σε όλα τα ΜΜΕ, κυριαρχεί η εξυπηρέτηση και διάδοση των συμφερόντων του εκδότη, καναλάρχη, site-άρχη, των αφανών χρηματοδοτών, των επιχειρήσεων και φυσικά των πολιτικών κομμάτων στα οποία τα Μέσα πρόσκεινται.

Η περίφημη «ανεξαρτησία» των ΜΜΕ δεν χρησιμοποιείται πλέον ούτε ως πρόσχημα, ενώ η «ουδετερότητα» και «αποστασιοποίηση», ο «διαχωρισμός είδησης και σχόλιου», όπως αναφέρουν ο παλιός Κώδικας Δεοντολογίας που εξυπηρετούσε τον Τύπο από τη μεταπολίτευση και μετά, έγιναν κουρελόχαρτο.

Η καταπάτηση της δεοντολογίας αρχίζει και τελειώνει στα ίδια τα ΜΜΕ. Επιβάλλεται καθαρά και με απειλές, αν χρειαστεί, από τους ιδιοκτήτες και τα στελέχη τους. Καθιερώνεται και κυριαρχεί στο αξιοθρήνητο καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας, των ατομικών συμβάσεων με ολοένα χαμηλότερες απολαβές, στα έναντι και την καθυστέρηση μισθών έως και 5-6 μήνες, στις απειλές ότι αν βγάλουν άχνα οι δημοσιογράφοι τους περιμένει η «ρουφήχτρα» της ανεργίας, που στον κλάδο ξεπερνά το 50%! Η ελευθερία της άποψης ισχύει στα ΜΜΕ μόνο αν συμφωνεί η άποψη αυτή με τα εκάστοτε αφεντικά. Για όλους τους άλλους ισχύει η μέθοδος της αντιγραφής των δελτίων τύπου και των non paper.

Κι όμως, υπάρχουν δημοσιογράφοι που επιμένουν στη δεοντολογία, στην κάλυψη, προβολή και διάδοση της φωνής των αδικημένων, των αδύναμων. Σε αυτούς έχει επικεντρωθεί το τελευταίο διάστημα η επίθεση. Από την ακροδεξιά στη Μυτιλήνη που απειλεί εδώ και μήνες τους δημοσιογράφους που αρνούνται να διαδώσουν το ρατσιστικό μίσος ενάντια στους πρόσφυγες, τις προειδοποιήσεις και απειλές παραγόντων σε αθλητικούς συντάκτες έως και την πρόσφατη διαφημιστική καταχώρηση σε ΜΜΕ νεοδημοκρατικής οργάνωσης στην Κρήτη εναντίον δημοσιογράφου!

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *