Για να ξέρετε τι ακριβώς συμβαίνει στην ΕΡΤ

ερτ-4Από το blog metopoanatropismme

Με το μάτι του ρεπόρτερ 

«Δύο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα», λέει η γνωστή λαϊκή ρήση και ταιριάζει γάντι με τα όσα συμβαίνουν εδώ και καιρό στην ΕΡΤ, δίνοντας τροφή στους «απέξω», αρχικά σε ιδιωτικά κανάλια και τα συμφέροντα που τα χρηματοδοτούν,  να κρύψουν τις πομπές τους με τα fake news της απελπισίας, τα ριάλιτι της συμφοράς, έως και τους ύμνους των SS και ακολούθως στους υποστηρικτές του «μαύρου», όχι μόνο στην ΕΡΤ το 2013, αλλά και σε ολόκληρα τμήματα της κοινωνίας που της επιτέθηκαν με απολύσεις, ελαστικές εργασιακές σχέσεις και απληρωσιές από ατιμώρητους (ακόμα) εργοδότες.

Η (σωστή) επαναλειτουργία της ΕΡΤ το 2015 που προήλθε από τους αγώνες σημαντικού τμήματος των εργαζομένων σε αυτήν (όχι όλων για να μην ξεχνιόμαστε) και τη στήριξη της κοινωνίας, από την αρχή δεν οργανώθηκε πατώντας σε αυτή τη δυναμική και τις προτάσεις που υπήρχαν (θυμίζουμε το κείμενο ΠΟΙΑ ΕΡΤ ΘΕΛΟΥΜΕ

(http://www.ertopen.com/fakelos-ert/item/23636-%C2%ABpoia-ert-theloyme%C2%BB-keimeno-protash-ths-genikhs-syneleyshs-twn-ergazomenwn-ths-eleytherhs-aytodiacheirizomenhs-ert3)

με το οποίο συμφωνούμε απόλυτα) αλλά επιχειρήθηκε από τη νέα κυβέρνηση εκείνης της εποχής, να χτιστεί «από μηδενική βάση», όπως διατυμπάνιζε.

Το αποτέλεσμα ήταν ένας αχταρμάς ισσοροπιών, με διανομές διευθυντικών θέσεων-πόστων για πρόσδεση στο κυβερνητικά άρμα και η διατήρηση-ενίσχυση των γνωστών χαμαιλεοντικών λογικών προσκόλησης σε κάθε εξουσία που τους διασφαλίζει το «πόστο».

Δεν φτάνουν όμως πάντα οι θέσεις για όλους, γι αυτό εφαρμόζεται και το γνωστό από το ποδόσφαιρο ροτέισον με αποτέλεσμα συνεχώς να είναι κάποιοι δυσαρεστημένοι και κάποιοι άλλοι να τρέφουν φιλοδοξίες. Υπάρχουν βέβαια και οι διαφορετικές αντιλήψεις πολιτικών προσανατολισμών μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά για την ΕΡΤ, είτε έιναι μέλη, είτε συνεργαζόμενοι, που αποτυπώθηκαν και από τις δημόσιες αντιπαραθέσεις Παππά – Φίλη για την ΕΡΤ, με κραδασμούς και εντός του Ραδιομεγάρου.

Όλα αυτά μικρή έως καθόλου σχέση έχουν με τις προσδοκίες και τις ανάγκες του κόσμου που πληρώνει την ΕΡΤ με το (από τα πιο χαμηλά στην Ευρώπη) ανταποδοτικό τέλος (και έτσι πρέπει να παραμείνει).

Στα υπαρκτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ (υποστελέχωση από συνταξιοδοτήσεις που συνεχίζονται, τεχνικές ελλείψεις, θεσμικές ανεπάρκειες, εκκρεμότητες ασφαλιστικές-εργασιακές από τη διετία του «μαύρου», κλπ,) οι αντιμαχόμενες τάσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αντί να απολογηθούν γιατί από το 2015 και μετά δεν προχώρησε η επίλυση των εργασιακών ζητήμάτων (και πώς να προχωρήσει όταν εφαρμόζονται περιοριστικοί όροι μνημονίων και επιτροπείας σε όλη την κοινωνία), επαναφέρουν αποτυχημένες αντεργατικές επιλογές (πχ συμβασιούχοι αντί κανονικές προσλήψεις και προσφυγή σε ιδιωτικά συνεργεία για να πούμε το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα), αλλά αντίθετα έχουν αναδείξει σε μείζον ζήτημα τη διανομή των πόστων «κρύβοντάς» το πίσω από τα πραγματικά προβλήματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρόσφατο κόψιμο On Air ραδιοφωνικης εκπομπής στην ΕΡΑ Βόλου, με περιεχόμενο υποστηρικτικό στα κινήματα αλληλεγγύης, που είχαν σημαντική συμβολή στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ, «κατόρθωμα» που χρεώνεται η μία εκ των αντιμαχόμενων τάσεων, με την άλλη να σιωπά, καθώς το ζήτημα δεν είναι το περιεχόμενο αλλά ποιος είναι «στα πράγματα». Εξίσου χαρακτηριστικό παράδειγμα είνια η πλημμελής κάλυψη της δίκης της Χρυσής Αυγής από το 2015 ως και σήμερα, με υπεύθυνες όλες τις διοικήσεις της ΕΡΤ και των πολιτικών προϊσταμένων τους. Επί της διαχειριστικής ουσίας δείχνουν απελπιστικά όμοιοι.

Ως αφετηρίες εμφάνισης των προβλημάτων ορίζουν το πότε έχασαν πόστα και έτσι βλέπουμε κριτικές για προβλήματα στην ΕΡΤ από το 2017 που ανέλαβε η νυν διοίκηση και όχι από το 2015 λες και τότε δεν υπήρχαν ακριβώς τα ίδια εργασιακά προβλήματα και διοικήσεις που έφυγαν νύχτα (ξαφνική φυγή του Λ. Ταγματάρχη), αλλά και καταγγελίες για απόπειρες σύναψης ακριβών συμβολαίων με την ΑΕΠΙ (επί προεδρίας Δ. Τσακνή).

Βεβαίως, για να επανέλθουμε στην ουσία, τα εργασιακά ζητήματα και η βελτίωση της ΕΡΤ, λύνονται μόνο με την ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων και όχι με παραινέσεις αναμονής «ανασχηματισμών», ή καλύτερης επαφής με τη διοίκηση, αφού τα προβλήματα δεν δημιουργούνται από «προσωπικές πολιτικές», αλλά από εφαρμογή κυβερνητικών επιλογών.

Όταν έρθει η ώρα των βουλευτικών εκλογών, όλοι αυτοί οι «αντιμαχόμενοι» θα κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία και θα βρεθούν στις ίδιες προεκλογικές συγκεντρώσεις, όπως έγινε και στις εκλογές του 2015, γιατί οι αντιθέσεις και η αντιπαράθεση μεταξύ τος έχει μακροχρόνια ρίζα.

Μόνο που με τα καμώματά τους και τις δημόσιες φραξιονιστικές διαμάχες, εκθέτουν σε κίνδυνο της ΕΡΤ, τους εργαζόμενους σε αυτήν που εργάζονται κάτω από δύσκολες συνθήκες, παράγουν σημαντικό έργο, που μένει σκεπασμένο, από τη σκόνη που αφήνουν οι κομματικοί γκαουλάιτερ και όσοι διεκδικούν να τους αντικαταστήσουν. Αν τραβάνε ζόρια στο ΣΥΡΙΖΑ να τα λύσουν στις κομματικές διεργασίες και συγκεντρώσεις και στα γραφεία τους και όχι «μασκαρεμένοι» μέσα σε εργασιακούς χώρους.

Οι πολιτικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ  δίνουν τροφή στους υποστηρικτές του «μαύρου» και των ακροδεξιών κύκλων που βρίσκονται στην αγκαλιά τους.

Το λέμε ξανα: EΡΤ για την κοινωνία και με την κοινωνία, άμεση επίλυση των εκκρεμών εργασιακών ζητημάτων των εργαζομένων, φραγή στις συντεχνιακές κόντρες, μέτωπο απέναντι στους θιασώτες του μαύρου.

Πρωτοβουλία για την Ανατροπή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *