Και ελεγχόμενα και διαφθερμένα τα ΜΜΕ;

εμπιστούνηΜΜΕΟι δυο πίνακες που αφορούν στην αξιοπιστία των ΜΜΕ και τη διαφθορά της έρευνας «World Values Survey», που έκανε για τη χώρα μας η «διαΝΕΟσις» σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και υλοποίησε η Metron Analysis, εξαφανίστηκαν από την επικαιρότητα των ΜΜΕ. Μόνο η στήλη typologies.gr έγραψε για αυτήν. Τα ευρήματα πάντως είναι εντυπωσιακά και ανησυχητικά για τη λειτουργία των Μέσων και των δημοσιογράφων που εργάζονται σε αυτά.

Στους δυο πίνακες που πήραμε και παραθέτουμε από την αναλυτική έρευνα της Metron Analysis καταδεικνύεται το σημερινό μεγάλο πρόβλημα των Μέσων. Η έλλειψη εμπιστοσύνης σε ΜΜΕ και δημοσιογράφους είναι πλέον καθεστώς για τους πολίτες. Τα ΜΜΕ δεν θεωρούνται πλέον άξια εμπιστοσύνης για το ευρύ κοινό και αυτό μπορεί να εξηγήσει την κατρακύλα των κυκλοφοριών στις εφημερίδες και την αναξιοπιστία της ενημέρωσης στην τηλεόραση.

Ο πρώτος πίνακας αφορά στην “εμπιστοσύνη σε θεσμούς” και είναι αποκαλυπτικό ότι τα ΜΜΕ τόσο τον Τύπο όσο και την Τηλεόραση δεν τα εμπιστεύεται περίπου το 85% των ερωτώμενων. Περισσότερο εμπιστεύονται θεσμούς όπως το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι τράπεζες παρά τις εφημερίδες και την τηλεόραση! Πιο κάτω από τα ΜΜΕ βρίσκεται μόνο η κυβέρνηση, η Παγκόσμια Τράπεζα, τα πολιτικά κόμματα και το ΔΝΤ.

Στην ίδια έρευνα υπάρχει ερώτημα και για τη διαφθορά. Και εκεί ΜΜΕ και δημοσιογράφοι διαφθοραΜΜΕ-2κρατούν τα πρωτεία!  Στο ερώτημα για τις «ομάδες που μετέχουν σε φαινόμενα διαφθοράς» τα Μέσα καιο οι άνθρωποι τους καταγράφουν το μεγαλύτερο ποσοστό από κάθε άλλο “θεσμό”, 79,9%! Οι κρατικές αρχές βρίσκονται στη 2η θέση με ποσοστό 71,2%, οι τοπικές αρχές με 58,5%, οι πάροχοι δημοσίων υπηρεσιών όπως αστυνομία, δικαστικοί, γιατροί, δημόσιοι υπάλληλοι με 56,3% και τα στελέχη των επιχειρήσεων με 51,6%.

Ειδικά αυτός ο πίνακας είναι πολύ ανησυχητικός για τους δημοσιογράφους. Οι περισσότεροι θεωρούν πως όλοι έχουν την ίδια ευθύνη στα φαινόμενα της διαφθοράς και αυτό είναι ένα καμπανάκι που πρέπει να ηχήσει δυνατά για τον κλάδο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *