Και Νενέκοι τα κυρίαρχα ΜΜΕ και ευτελισμένα …

αντ-δελτιοΤης Μ.Παπαχριστούδη στο περιοδικό Hot Doc

Θα περίμενε κάποιος πως μετά τις εκλογές και με δεδομένη την οικονομική χρεοκοπία των κυρίαρχων media, ιδιαίτερα των τηλεοπτικών καναλιών, θα κυριαρχούσε ο κυβερνητικός χαρακτήρας τους. Είναι πολλά τα λεφτά των δανείων στις τράπεζες και οι ιδιοκτήτες των media βρήκαν ήδη τις πόρτες κλειστές. Τους φακέλους με τα στοιχεία τους έχει ο νέος υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Κι αν ισχύει η πληροφορία του οικονομικού ρεπορτάζ, η εντολή στους τραπεζίτες ήταν σαφής. Καμία συζήτηση με τα media! Και η αλήθεια είναι πως αμέσως μετά τις εκλογές παρατηρήθηκε μια ενθουσιώδης και παντελώς άγαρμπη στροφή των ΜΜΕ προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Δεν εννοούμε μόνο τον ΔΟΛ ο οποίος από την προεκλογική ακόμη περίοδο φόρεσε την κόκκινη προβιά για να υποδεχθεί τη νέα κυβέρνηση. Έως και στο Νέο Φάληρο, στο ΣΚΑΙ έσκασαν μύτη υποστηρικτικές φωνές για το ΣΥΡΙΖΑ. Για λίγο όμως. Η πολιτική γραμμή άλλαξε και τα media ξαναπήραν το όπλο τους. Για να το θέσουν αυτή τη φορά στην υπηρεσία της Μέρκελ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, της τρόικας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέχρι και σήμερα σε μεγάλα media στελέχη και μάνατζερ βολτάρουν στους διαδρόμους φωνάζοντας πως αυτή η κυβέρνηση έχει λίγα ψωμιά. Και όπως προεκλογικά εκφόβιζαν και απειλούσαν τους εργαζόμενους τους, νουθετώντας τους να ψηφίσουν τη Ν.Δ για να έχουν …ψωμί να φάνε, έτσι και τώρα εκφοβίζουν κραδαίνοντας τις απειλές του Σόϊμπλε και του Γιούνκερ κατά της χώρας. Σε ρόλο «Νενέκων» τα media εκπέμπουν απροκάλυπτα την υποταγή.

Μέσα σε οκτώ ημέρες μετά τις εκλογές συνέβησαν καταιγιστικά γεγονότα, με επίκεντρο πάντα τη διαπραγμάτευση που άρχισε η ελληνική κυβέρνηση. Όλα τα διεθνή Μέσα με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα τους παρενέβησαν ανάλογα με τα συμφέροντα που εξυπηρετούσαν. Γερμανικά, αμερικάνικα, βρετανικά, ρώσικα. Αλλά στα ελληνικά ΜΜΕ, στις ενημερωτικές εκπομπές τους και στα δελτία ειδήσεων σοβαροφανείς σχολιαστές, opinion lieder της κοινής γνώμης, ασχολιόνταν με το ντύσιμο του Γιάνη Βαρουφάκη! Και τις γραβάτες των υπουργών.

Ο ευτελισμός των ελληνικών κυρίαρχων ΜΜΕ καταδείχθηκε με τους καλεσμένους των ενημερωτικών τηλεοπτικών εκπομπών. Τόσος διεθνής ντόρος, τόσα σκίτσα, τόσες εικόνες και στα τηλεοπτικά στούντιο εμφανίστηκαν ως κεντρικοί καλεσμένοι ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Θόδωρος Πάγκαλος. Ο βασιλιάς ήταν γυμνός. Τα κυρίαρχα τηλεοπτικά κανάλια που πυροβολούσαν όλο το προηγούμενο διάσημα φόβο και πανικό για την κατάρρευση της χώρας, ήταν ανίκανα να εμφανίσουν σοβαρά πρόσωπα, σοβαρούς σχολιαστές για να σχολιάσουν, έστω και αρνητικά, τις κινήσεις της νέας κυβέρνησης. Η στάση αυτή δεν προκάλεσε μόνο οργή. Από τις αντιδράσεις των ενεργών πολιτών φάνηκε πως το κύριο συναίσθημα είναι η λύπηση για την κατάντια των ελληνικών media.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *