Η χαμένη ευκαιρία της ΕΡΤ

 
Η χαμένη ευκαιρία της ΕΡΤΤης Ματίνας Παπαχριστούδη στη στήλη “Πίσω από τις κάμερες” στο ΠΡΙΝ της Κυριακής 

Την ώρα που στην ΕΡΤ γίνονται πράγματα και θαύματα, στην ΕΕ κορυφώνεται η επίθεση στον χαρακτήρα της δημόσιας ενημέρωσης. Σε ολοένα και περισσότερες χώρες, περικόπτεται δραματικά η κρατική ενίσχυση στους δημόσιους οργανισμούς. Μεσοπρόθεσμα, η «δημόσια ραδιοτηλεοπτική υπηρεσία» χάνει επιπλέον τηλεοπτικές συχνότητες και εξαναγκάζεται να στραφεί, όπως και οι ιδιωτικοί οργανισμοί, στο Διαδίκτυο. Η ηγεσία της ευρωπαϊκής ΕBU προσπαθεί να αντιμετωπίσει την επίθεση, «συμμαχώντας» με τους ιδιωτικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και έχοντας μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σχεδόν σε όργανο υπεράσπισης των διεκδικήσεων τους.

Όλα τα παραπάνω είναι ο περίγυρος μέσα στον οποίο η ΕΡΤ και οι άνθρωποί της έχασαν την τεράστια ευκαιρία να την αναδείξουν σε μια πραγματικά δημόσια υπηρεσία. Αποδέχθηκαν την επάνοδό της με το θεσμικό-οικονομικό κέλυφος της ΝΕΡΙΤ του Σαμαρά, αγνόησαν τις φωνές και τις προτάσεις

για την υιοθέτηση μιας ΕΡΤ «ανεξάρτητης» από κυβερνήσεις και συμφέροντα, υπέρ της κοινωνίας (π.χ. το κείμενο εργαζομένων της ΕΡΤ3), συμμετείχαν στο διοικητικό-συνδικαλιστικό-πολιτικό αλισβερίσι για θέσεις, προνόμια και εξουσία στις αποφάσεις. Οι καλές προθέσεις (και είμαστε βέβαιοι γι’ αυτές) των πρωταγωνιστών δεν εμποδίζουν την κατρακύλα της κρατικής-κυβερνητικής ΕΡΤ σε πλήρη απαξίωση, μακριά από την κοινωνία, η οποία απαίτησε να ανοίξει ξανά.

Στην επέτειο των τριών χρόνων από την επάνοδο του τηλεοπτικού σήματος της ΕΡΤ, η αλλοτινή αγωνιστική συμμαχία η οποία πολέμησε το «μαύρο» της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, κατέρρευσε με το χειρότερο τρόπο. Ο γενικός διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών, Νίκος Μιχαλίτσης, υπέβαλε την παραίτησή του με βαριές κατηγορίες για την πολιτική του προέδρου Κωστόπουλου. Μερικές μόνο καταγγελίες: ότι παραδίδει τη θεσμική λειτουργία της σε «μηχανισμούς παραδιοίκησης», ότι υποβαθμίζει το πρόγραμμα της ΕΡΤ, ότι αποφάσισε αδιαφανώς νέο οργανόγραμμα και κανονισμό εργασίας.

Στις καταγγελίες αυτές, που μέχρι σήμερα γίνονταν ανεπίσημα στο πλαίσιο της εσωτερικής σφοδρής διαμάχης, απαντά η συνδικαλιστική ομοσπονδία της ΠΟΣΠΕΡΤ καταλογίζοντας στους καταγγέλλοντες ότι παίζουν το παιχνίδι της ΝΔ που θέλει να βάλει πάλι λουκέτο στην ΕΡΤ. Και οι δυο πλευρές έπαιξαν όμως το παιχνίδι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ήθελε εξαρχής την ΕΡΤ ως κυβερνητικό μέσο ενημέρωσης…

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *