Μαλλιά κουβάρια στον ΕΔΟΕΑΠ για τις …εκλογές!

εδοεαπ-3ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ κ. ΤΑΣΟ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ
Κύριε Υφυπουργέ

Λάβαμε την από 2/05/2018 επιστολή σας με την οποία μας υπενθυμίζετε την διάταξη του νόμου 4498/2017 για την διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου . Υποθέτουμε ότι είναι τυχαίο το γεγονός ότι η επιστολή εστάλη την ίδια ημέρα που το θέμα των αρχαιρεσιών είχε εκ των προτέρων προσδιοριστεί να συζητηθεί στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ. Υποθέτουμε επίσης ότι είναι τυχαίο πως αποχώρησε από τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ πριν καν αυτή ξεκινήσει, το διορισμένο από εσάς μέλος του ΔΣ και Πρόεδρος της ΕΠΗΕΑ.

Το ΔΣ χαιρετίζει το ανύστακτο ενδιαφέρον σας για τον Οργανισμό, το οποίο αποδεικνύεται μέσω αυτής της επιστολής και όλων των άλλων εύστοχων παρεμβάσεών σας. Θα θέλαμε όμως να σας υπενθυμίσουμε όσο ευγενικά αρμόζει στο αξίωμά σας τα εξής:

• Ο Νόμος 4498/2017 προβλέπει εκτός από τον χρόνο διεξαγωγής και τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών και πιο συγκεκριμένα, στο Άρθρο 23 αναφέρεται ρητά ότι τα 10 εκλεγμένα μέλη του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ «εκλέγονται με άμεση και καθολική ψηφοφορία του συνόλου των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων του Οργανισμού»…

• Με τη δική σας εντολή ο ΕΦΚΑ , αν και δεν προβλέπεται από το νόμο, συλλέγει εισφορές που ανήκουν στον ΕΔΟΕΑΠ, ενώ δεν μας έχει κοινοποιήσει ( παρά τις δύο επιστολές που έχουμε αποστείλει ) τα στοιχεία των από 1/12/2017 νέων ασφαλισμένων μας . Εξαιτίας αυτών των καθυστερήσεων, ακόμη δεν έχουν ενταχθεί στα μητρώα του Οργανισμού όλοι οι ασφαλισμένοι , ώστε να αποκτήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, όπως επιβάλλουν ο Νόμος 4498/2017, οι δημοκρατικοί κανόνες και το Σύνταγμα.

• Ακόμη εκκρεμεί η δημοσίευση του Κανονισμού Εσόδων του ΕΔΟΕΑΠ αναιτιολόγητα (σας τον αποστείλαμε την 19η Ιανουαρίου) και φυσικά η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ ΕΔΟΕΑΠ – ΤΕΑΣ- ΕΤΑΣ δεν έχει την ισχύ ΦΕΚ , όπως θα πίστευε κάποιος αδαής αν διάβαζε την από 2 Μαΐου ανακοίνωσή σας. Όπως επίσης και δεν προβλέπεται πουθενά από το νόμο ως προαπαιτούμενο για τη δημοσίευση του Κανονισμού Είσπραξης αυτή η συμφωνία, όπως δημοσίως αποδεχτήκατε κατά τη συνάντησή μας την 21η Μαρτίου. Η μη υπογραφή του Κανονισμού έχει προσφέρει το δικαίωμα σε αρκετούς εργοδότες να μην καταβάλλουν την εισφορά του 2% (μεταξύ των οποίων και η ΕΡΤ) και να αποστέλλουν εξώδικα στον ΕΔΟΕΑΠ τα οποία σας έχουμε γνωστοποιήσει.

• Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΔΟΕΑΠ , από το 1968, που Υπουργός υπενθυμίζει την ημερομηνία διενέργειας εκλογών.
Κύριε Υφυπουργέ

Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας στην εφαρμογή των δημοκρατικών κανόνων και αποκρούοντας αιτιάσεις πως οι ενέργειές σας ταυτίζονται με συνδικαλιστικές σκοπιμότητες για την διεξαγωγή εκλογών με περιορισμένο εκλογικό σώμα, παρακαλούμε όπως δώσετε εντολή στον ΕΦΚΑ να μας αποστείλει άμεσα τα στοιχεία των ασφαλισμένων του ΕΔΟΕΑΠ για τα οποία εισπράττει εισφορές (υποθέτουμε ότι είναι όλοι, εκτός κι αν αποδειχτεί το αντίθετο), ώστε να προκύψει το προβλεπόμενο από το νόμο εκλογικό σώμα και να πραγματοποιηθούν εκλογές το ταχύτερο δυνατόν. Σας επισημαίνουμε ότι εκ του Νόμου είναι βασική προϋπόθεση η έγκριση και δημοσίευση στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως του Νέου Κωδικοποιημένου Καταστατικού του ΕΔΟΕΑΠ δεδομένης και της μεταβολής από το Νόμο του τρόπου εκλογής και κατ επέκταση των διαδικασιών εκλογής των μελών του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ.

Για το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ

Νίκος Καρούτζος Αντζυ Σταθάτου

Πρόεδρος ΔΣ Γενικός Γραμματέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *