Λογοκρισία- δήθεν για την καταπολέμηση των “Fake News”

-Από τfake-newsο styx.gr
Διαβάζουμε στην αγγλόφωνη ιστοσελίδα της ΕΡΤ, πως το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πληροφοριών (European Institute of Communication -ECI), μαζί με το γραφείο του Ευρωκοινοβούλιου στην Αθήνα αλλά και το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και την ιστοσελίδα «Fight Hoax» (για όσους την έχουν ακούσει), οργανώνουν:
«Διάσκεψη-εργαστήριο για την παρακολούθηση των Fake News και των τεχνολογικών προκλήσεων και των κινδύνων που επηρεάζουν τους πολίτες στην καθημερινή τους ζωή καθώς καις την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας».
To εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στις 3 Μαΐου στις 11:00 στην αίθουσα τελετών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, με την ευκαιρία της «Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθεροτυπίας».

Στην θεματολογία περιλαμβάνονται: «Η επόμενη γενιά των Ψεύτικων Ειδήσεων», «Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης και η μηχανής μάθησης», καθώς και «ελληνικά εργαλεία για την καταπολέμηση των fake news».
Επικεφαλής της όλης αυτής «φιλόδοξης εργασίας», έχει ορισθεί –προφανώς από τον αρτι επιστρέψαντα από τις ΗΠΑ υπουργό Νίκο Παππά, κάποιος ονόματι Βαλεντίνος Τζέκας.
Έψαξα στο διαδίκτυο για να πληροφορηθώ για τον κύριο αυτόν, και έπεσα τον διθύραμβο που του αφιέρωσε το http://www.cnn.gr:
«Στην Ελλάδα της κρίσης, ένας 20χρονος Λαρισαίος αποδεικνύει ότι ένας νέος άνθρωπος με ιδέες, μπορεί να κάνει πράξη τα όνειρά του. Αρκεί να σκέφτεται καινοτόμα. Με την επικράτηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο έλεγχος για την εγκυρότητα και την αξιοπιστία των ειδήσεων καθίσταται όλο και πιο δύσκολος. Οι άνθρωποι είναι ευκολότερο να πιστέψουν μια είδηση που διαβάζουν στο διαδίκτυο και αναπαράγεται στα social media, χωρίς απαραίτητα να ελέγξουν την πηγή της.
Ο Βαλεντίνος Τζέκας, φοιτητής στο τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονία, εκμεταλλεύτηκε τη νέα “μάστιγα” της εποχής, τις ψευδείς ειδήσεις ή fake news, η οποία την τελευταία περίοδο, ειδικά μετά τις αμερικανικές εκλογές, έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις.
Όπως λέει και ο ίδιος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece, είδε ένα πρόβλημα και μια πρόκληση και αμέσως στρώθηκε στη δουλειά, προκειμένου να συνδράμει με ουσιαστικό τρόπο στην καταπολέμηση της διάδοσης των ψευδών ειδήσεων».
Αλλά και η ιστοσελίδα «Fight Hoax» δεν του γράφει λίγα μια και είναι από τα ιδρυτικά στελέχη της: “David against Goliath”
Valentinos Tzekas
Founder & CEO, is a 20 year-old restless innovator, born in Greece.
Magazines such as Forbes say that he has the
“mark of a true entrepreneur”. Proud awardee of the 25Under25 title of the Internet Society and Leader of Tomorrow by the St. Gallen Symposium.
Τι είχε προηγηθεί
Τα προεόρτια της υπόθεσης ήταν ημερίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ στις 25 -26 Ιανουαρίου με κύριο ομιλητή το Ν Παππά και χορηγία τα ΕΛ-ΤΑ που ελέγχονται από τον υπουργό ΨΗΠΗΤΕ. Πίσω από το ψευδεπίγραφο «Για την στήριξη των εφημερίδων και των Περιοδικών την περίοδο της κρίσης» άρχισε με τις ευλογίες της εργοδοτικής πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΠΗΤ η επιχείρηση χειραγώγηση και των εφημερίδων.
media-monitorΑφού δόθηκε πεσκέσι το αγγελιόσημο -περισσότερα από 250 εκ. ευρώ το χρόνο – (πόρος για 13 ασφαλιστικά ταμεία και λογαριασμούς αλληλοβοηθείας εργαζομένων στα ΜΜΕ ) και έστησε το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ τη δική του διαπλοκή, τώρα ήρθε η σειρά και για τις εφημερίδες και τις ιστοσελίδες (όσες επιμένουν ακόμη να είναι απέναντι του).
Το ενδιαφέρον είναι ότι η αντιπολίτευση με εξαίρεση το ΚΚΕ και την εξωκοινοβουλευτική αριστερά σφυρίζουν αδιάφοροι. Κάποιοι κρύβουν το ξαφνικό φλερτ πίσω από μια συνταγματική αναθεώρηση και η «Αξιωματική» προβάρει κυβερνητικό κοστούμι.
Ποιος διαφωνεί με τις αλυσίδες στην ενημέρωση με άλλοθι fake news που είναι προνόμιο πολιτικών κυβερνητικών και μυστικών υπογείων;
Κι αυτή την φορά έχουν στήσει θλιβερή πλειοψηφία στις δημοσιογραφικές ενώσεις με Σαμαρικούς – Συριζαίους και άλλες χυδαίες εκδοχές σκοτεινού συνδικαλισμού.
Αλλά γιατί γράψαμε πως ο υπουργός Ν. Παππάς μόλις επέστρεψε από τις ΗΠΑ; Επειδή εκεί προφανώς τον ενημέρωσαν πως δημιουργείται βάση δεδομένων παρακολούθησης των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ και έσπευσε να τους μιμηθεί… Ή να μην είπω τι έτερον…

Βάση δεδομένων παρακολούθησης των δημοσιογράφων
Το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (Department of Homeland Security- DHS) σχεδιάσει να δημιουργήσει βάση δεδομένων που θα παρακολουθεί τα διεθνή ΜΜΕ.
Όταν προκλήθηκε αντίδραση από ορισμένους δημοσιογράφους, εκπρόσωπος του υπουργείου αντέδρασε απορρίπτοντας τα επιχειρήματά τους, υποστηρίζοντας ότι «μεταφέρονται από μαύρο ελικόπτερο με θεωρίες συνωμοσίας».
Οι υπηρεσίες παροχής των Μέσων, που έχουν αντιρρήσεις για το πρόγραμμα αυτό, θα πρέπει να τις υποβάλλουν ως τις !3 Απριλίου, σύμφωνα με την ειδοποίηση που εκδόθηκε και δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα Προστασίας του Προγράμματος (NPPD) που ανήκει στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.
Αυτό οδήγησε την Michelle Fabio του περιοδικού “Forbes’’ να αναρωτηθεί αν το υπουργείο DHS προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τις κραυγές για «Ρωσική ανάμειξη» προκειμένου να δικαιολογήσει το φακέλωμα των δημοσιογράφων και την επιρροή των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Όταν η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων αναδημοσίευσε το άρθρο της Fabio o εκπρόσωπος του υπουργείου Tyler Houlton έσπευσε να δηλώσει πως η υπό δημιουργία βάση δεδομένων «δεν θα κάνει τίποτε επιπλέον από την καθιερωμένη τακτική να παρακολουθεί τα γεγονότα όπως μεταδίδονται από τα Μέσα».
Tyler Q. Houlton
✔@SpoxDHS
Despite what some reporters may suggest, this is nothing more than the standard practice of monitoring current events in the media. Any suggestion otherwise is fit for tin foil hat wearing, black helicopter conspiracy theorists. https://twitter.com/pressfreedom/status/982366421849202690 …
12:41 AM – Apr 7, 2018
O Houlton υιοθέτησε ανάλογη φρασεολογία για να απαντήσει και σε έρευνα που έκανε ο Alex Kasprak στον ιστότοπο “Snopes”: «Ντροπιάζετε τον εαυτό σας με τα ερωτήματα που υποβάλλετε που αποτελούν άγριες θεωρίες συνωμοσίας», όπως έγραψε ο εκπρόσωπος.
Αξίζει να διαβάσουμε τι ακριβώς απαιτεί η εξασέλιδη προκήρυξη για την δημιουργία της επίμαχης βάσης δεδομένων: «Απαιτείται από τους αιτούντες να προσφέρουν την δυνατότητα με τα εργαλεία τους να επισημαίνονται εκείνοι που επηρεάζουν τις ειδήσεις, με την παρακολούθηση 290.000 παγκόσμιων πηγών ειδήσεων σε πλέον των 100 ξένων γλωσσών (συμπεριλαμβανομένων των αραβικής, ρωσικής και κινεζικής με την ταυτόχρονη μετάφραση των άρθρων στα αγγλικά».
Γερουσιαστές εναντίον Al Jazeera
Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να ενταχθεί και η επιστολή που έστειλε ομάδα αμερικανών Γερουσιαστών και από τα δύο κόμματα στο υπουργείο δικαιοσύνης των ΗΠΑ με την οποία καλούν να χαρακτηρισθεί το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera (Αμερικής) «ξένος πράκτορας», επειδή «υπονομεύει τα αμερικανικά συμφέροντα με τις αντιαμερικανικές , αντι-ισραηλινέ ςκαι αντισημιτικές εκπομπές του».
Αναφερόμενοι στην πρόσφατη κάλυψη των γεγονότων στην Γάζα, οι γερουσιαστές υποστηρίζουν ακόμη πως το Al Jazeera «ευνοεί τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Hamas, η Hezbollah και η παλαιστινιακή Islamic Jihad, καθώς και το Μέτωπο Al-Nusra.
Όπως επισημαίενται στα αμερικανικά ΜΜΕ, ήρθε η σειρά του «ενοχλητικού Al Jazeera», να χαρακτηρισθεί «ξένος πράκτορας» όπως έχει ήδη γίνει με τα ρωσικά ‘RT America’ και ‘Sputnik’
Λογοκρίθηκε εκπομπή από το YouTube για 28 χώρες

Τηλεοπτικό επεισόδιο της εκπομπής της Abby Martin “Αυτοκρατορικοί Φάκελοι” (Empire Files) στην οποία αναφερόταν στα πρόσφατα αιματηρά γεγονότα στη Γάζα, απαγορεύθηκε η προβολή του σε 28 χώρες (ανάμεσά τους το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο, από το YouTube με την αιτιολογία ότι «δεν συμβάδιζε με τους τοπικούς νόμους».
https://www.youtube.com/watch?time_continue=836&v=MlNn1v4_Uf0
Με τίτλο «Εβραιο-αμερικάνοι για τον ισραηλινό φασισμό: Ουδεμία ελπίδα για Αλλαγή από Μέσα» το επεισόδιο περιλάμβανε συνέντευξη με τον δημοσιογράφο Max Blumenthal και αναφερόταν στην «αύξηση του ισραηλινού μιλιταρισμού και την ισραηλινή ‘ρατσιστική’ συμπεριφορά απέναντι στους Παλαιστίνιους, όπως φάνηκε από τα πρόσφατα γεγονότα».
Είναι η δεύτερη φορά από το 2015 που απαγορεύεται η προβολή video από το YouTube.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *