Λίγο πιο …ελεύθερος ο Τύπος στην Ελλάδα, λένε οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα

ελευθερίαΤύπουΗ Ελλάδα ανέβηκε οκτώ θέσεις στο Δείκτης Παγκόσμιας Ελευθερίας του Τύπου 2015 σε σχέση με το 2014, σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση των Δημοσιογράφων χωρίς σύνορα. Βέβαια παραμένει στην 91η, ενώ το 2014 βρίσκονταν στην 99η. Το 2014 όπως θυμόμαστε δεν είχαμε απόπειρερες δολοφονίας φωτορεπόρτερ ή λουκέτα σε ανεξάρτητα ΜΜΕ, όπως το 2013. Είχαμε όμως πολλά κρούσματα επιθέσεσεων και συλλήψεων δημοσιογράφων, τα οποία η Οργάνωση καταγράφει όλα στα report της από την Ελλάδα.
Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κατατάσσουν στο Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου την απόδοση των 180 χωρών, σύμφωνα με μια σειρά κριτηρίων που περιλαμβάνουν την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης και την ανεξαρτησία, το σεβασμό για την ασφάλεια και την ελευθερία των δημοσιογράφων, καθώς και το νομοθετικό, θεσμικό και υποδομών περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Πρώτες πάντα με τη μεγαλύτερη ελευθερία στον Τύπο τους, παραμένουν τρεις σκανδιναβικές χώρες: Φινλανδία, Νορβηγία, Δανία. Στο άλλο άκρο της κλίμακας, τελευταίες από 180η θέση και πάνω βρίσκονται το Τουρκμενιστάν, η Βόρεια Κορέα και η Ερυθραία. Εκεί ο Τύπος είναι ολοκληρωτικά ανελεύθερος. Η Γαλλία κατατάσσεται 38η, οι Ηνωμένες Πολιτείες 49η, Ιαπωνία 61η, Βραζιλία 99η, η Τουρκία 149η, Ρωσία 152η, το Ιράν 173η, η Κίνα 176η.

Η έκθεση για τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου το 2015 τονίζει πως καταγράφεται παγκόσμια επιδείνωση της ελευθερίας της πληροφόρησης το 2014. Οι κίνδυνοι από συνεχόμενους πολέμους, η αυξανόμενη απειλή από μη κρατικούς πράκτορες, η βία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και η οικονομική κρίση καθώς και η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης υποχωρούν σταθερά και στις πέντε ηπείρους.
Ειδικότερα για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βαλκάνια η Έκθεση σημειώνει τη μεγάλη πτώση στο δείκτη ελευθερίας μεταξύ του 2014 και 2015. Όπως αναφέρεται η “ανησυχητική αυτή τάση αντανακλά αφενός τις υπερβολές ορισμένων χωρών μελών και την αδυναμία των μηχανισμών της ΕΕ για τον περιορισμό τους από την άλλη.

Ολόκληρη την έκθεση μπορείτε να τη δείτε εδώ http://index.rsf.org/#!/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *